Redakce Epoch Times

8. 3. 2022

Autobusy plné lidí prchajících před invazí ruské armády na Ukrajině se v úterý vydaly na cestu po zasněžené silnici z města Sumy na východě Ukrajiny, kde se znovu rozběhla snaha o evakuaci civilistů bezpečnými koridory.

Podle ukrajinské vlády předchozí pokusy odvést civilisty do bezpečí ztroskotaly kvůli obnoveným útokům. Trasa, kterou se lidé v úterý vydali ze Sumy, byla jednou z pěti, které Ruské vedení slíbilo nabídnout civilistům jako únik z bojů. Ukrajinské vedení obvinilo Rusko z pokračujících útoků navzdory příměří. Více…

Video zveřejněné ukrajinskou státní komunikační agenturou ukazovalo lidi s kufry nastupující do autobusů. Nebylo však jasné, jak dlouho bude snaha trvat.

„Ukrajinské město Sumy dostalo zelený koridor, začala první etapa evakuace,“ uvedla agentura na Twitteru. Sumy leží pouhých 50 kilometrů od ruských hranic.

Ruské koordinační centrum pro humanitární pomoc na Ukrajině i ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková uvedly, že bylo dohodnuto, že v úterý ráno začne platit příměří, které umožní evakuaci části civilistů, ale obě strany se lišily v tom, kde podle nich koridory budou.

Ruské koordinační centrum naznačilo, že koridorů bude více, ale většina z nich povede do Ruska, a to buď přímo, nebo přes Bělorusko. Ruský velvyslanec však v OSN navrhl, že by mohly být otevřeny koridory z několika měst a lidé by si mohli sami vybrat, kterým směrem se vydají.

Vereščuková mezitím pouze uvedla, že se obě strany dohodly na evakuaci civilistů z východního města Sumy směrem k ukrajinskému městu Poltava. Mezi těmi, kteří mají být evakuováni, jsou podle ní i zahraniční studenti z Indie a Číny.

V pondělí Moskva opět oznámila řadu požadavků, po jejichž splnění by ukončila invazi, včetně toho, aby Ukrajina uznala Krym jako součást Ruska a uznala východní regiony Luhansko a Doněcko za nezávislé. Regiony jsou dle ukrajinského vedení momentálně ovládané Moskvou podporovanými separatistickými bojovníky.

Moskva trvala také na tom, aby Ukrajina změnila svou ústavu a zaručila, že nevstoupí do mezinárodních organizací, jako je NATO a EU. Ukrajina již tyto požadavky odmítla.

___

Související témata

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“