Eva Fu

14. 3. 2022

Po podání první dávky vakcíny proti covidu-19 dostala čtyřletá Li Ťün horečku a kašel, které po intravenózní léčbě v nemocnici rychle ustoupily. Po druhé injekci však její otec poznal, že něco není v pořádku.

Dceři se kolem očí objevily otoky, které nemizely. Dívka si několik týdnů stěžovala na bolesti na nohou, kde se jí zdánlivě z ničeho nic začaly objevovat modřiny. V lednu, několik týdnů po druhé dávce, byla čtyřleté holčičce diagnostikována akutní lymfoblastická leukémie.

„Moje dítě bylo před vakcínou naprosto zdravé,“ řekl deníku The Epoch Times Li (pseudonym) z čínské provincie Kan-su. „Vzal jsem ji na zdravotní prohlídku. Všechno bylo v pořádku.“

Li patří mezi stovky Číňanů, kteří se přidali do skupiny na sociálních sítích a kteří tvrdí, že trpí nebo mají v domácnosti člena trpícího leukémií, která se u nich rozvinula po podání čínských vakcín. Osm z nich to potvrdilo, když je The Epoch Times oslovily. Jména dotazovaných nebyla zveřejněna z důvodu ochrany jejich bezpečnosti.

Případy leukémie se týkají různých věkových skupin ze všech částí Číny. Li a další však poukázali zejména na nárůst pacientů z mladší věkové skupiny v posledních několika měsících. Časově se nárůst těchto mladších pacientů shoduje se snahou režimu očkovat od října loňského roku děti ve věku od 3 do 11 let.

Liova dcera dostala první dávku očkování v polovině listopadu na naléhání své mateřské školy. Nyní podstupuje chemoterapii v Lidové nemocnici č. 2 v Lan-čou, kde se podle Li léčí s podobnými příznaky nejméně 20 dětí, většinou ve věku od tří do osmi let.

„Lékař z nemocnice nám řekl, že od listopadu se počet dětí přicházejících na jejich hematologické oddělení k léčbě leukémie oproti předchozím letům zdvojnásobil a nemají dostatek lůžek,“ řekl.

Li tvrdil, že v poslední době zemřelo na leukémii nejméně osm dětí z okresu Su-čou, kde žije.

Hematologické oddělení nemocnice se nepodařilo bezprostředně kontaktovat, aby se k věci vyjádřilo.

Celonárodní tlak

Podle posledních údajů čínské Národní zdravotnické komise bylo k 13. listopadu očkováno zhruba 84,4 milionu dětí ve věku 3-11 let, což představuje více než polovinu populace v této věkové kategorii.

Když se kampaň na očkování dětí poprvé rozběhla, narazila u čínských rodičů na určitý odpor. Tito rodiče vyjadřovali obavy z nedostatku údajů o účincích čínských vakcín na mladé lidi. Vakcíny dodávají dva čínští výrobci léků, Sinopharm a Sinovac. Účinnost těchto vakcín je na základě dostupných údajů ze studií provedených na dospělých 79 % u Sinopharmu a 50,4 % u Sinovacu.

Informace o zdravotních účincích těchto vakcín na děti jsou omezené a Světová zdravotnická organizace koncem listopadu uvedla, že tyto vakcíny neschválila pro nouzové použití u nezletilých.

Epoch Times Photo
Děti se připravují na očkování vakcínou proti covidu-19 na očkovacím místě v čínském Wu-chanu, 18. listopadu 2021. (Getty Images)

Rodiče, kteří se zdráhali nechat své děti očkovat, však čelili tlaku, který je měl přimět, aby se podvolili. Někteří z nich uvedli, že přišli o prémie v práci nebo jim domlouvali nadřízení. V jiných případech jejich děti čelily různým trestům, od ztráty vyznamenání až po zákaz navštěvovat školu, jako v případě desetiletého syna Wang Lunga z východočínské provincie Šan-tung.

„Škola nám loni řekla, abychom ho vzali na očkování v ten a ten den, jinak nebude moci chodit do vyučování,“ řekl Wang deníku The Epoch Times.

Chlapec dostal druhou dávku 4. prosince. O měsíc později začal pociťovat únavu a mírnou horečku. Nyní je v nemocnici Shandong University Qilu, kde se léčí s akutní leukémií, která mu byla diagnostikována 18. ledna.

Cenzura

Na čínské sociální síti WeChat se Li seznámil s více než 500 pacienty nebo jejich rodinnými příslušníky, kteří jsou ve stejné situaci.

Místní centrum pro kontrolu nemocí v návaznosti na telefonát Liho a dalších přislíbilo vyšetřování. Tato šetření však vždy končila tím, že úředníci prohlásili případy leukémie za „náhodné“, a tedy nesouvisející s vakcínami.

Stejně se úřady vyjádřily i v roce 2013 po úmrtí více než desítky batolat po očkování žloutenkou typu B.

Li a další lidé, kteří jsou v podobné situaci, však o tom zdaleka nejsou přesvědčeni.

„Troufám si tvrdit, že neprovedli žádné ověření, ale pouze prošli formální procedurou,“ řekl Li.

Li má podezření, že úřady ho jen chtějí odbýt. Úředníci mu řekli, že v jeho provincii zahájí vyšetřování skupina odborníků, ale když zavolal na zdravotní úřad na provinční úrovni, ten se od jakékoliv informace distancoval s tím, že k nim zprávy o těchto případech nikdy nedorazily.

Li a další lidé, kteří se snaží o prošetření tohoto problému, mají také jen malou šanci, že jejich hlas bude vyslyšen v rozsáhlé čínské cenzurní mašinérii, která neustále filtruje vše, co považuje za škodlivé pro zájmy komunistického režimu.

„Informace jsou blokovány v okamžiku, kdy se pokusíme něco zveřejnit na internetu. Nelze je rozeslat,“ řekl Li.

Když se minulý týden sešly dva nejvyšší čínské politické orgány na svém nejdůležitějším výročním zasedání, které Peking nazval „Dvě zasedání“, Li ve skupině WeChat přednesl myšlenku petice v hlavním městě, aby upoutal pozornost úřadů.

Úřady zareagovaly okamžitě.

„Policie si nás volala jednoho po druhém,“ řekl Li. „Řekli, že jsme si všechno vymysleli, a nařídili nám, abychom se stáhli z chatovací skupiny.“

Skupina byla brzy rozpuštěna. Informační list s údaji o více než 200 pacientech s leukémií, který členové skupiny vyplnili, už není přístupný.

Podle Liho existují určité známky, které naznačují, že úřady jsou si tohoto problému dobře vědomy. Lékaři se při příjmu pacientů s podobnými příznaky nejprve ptali, zda byli očkováni, uvedl s odkazem na informace, které se dozvěděl ze skupiny WeChat.

„Ano, řekli, a tím vše skončilo,“ řekl o dotazování lékařů.

Stejné reakce se Li dočkal, když zavolal na horkou linku čínské státní televize CCTV v naději, že se dostane do médií.

„Jakmile jsme řekli, že děti dostaly vakcínu proti covidu-19, zeptali se mě, jestli (naše dcera) nedostala leukémii. Věděli to,“ řekl Li. „Říkali, že jim kvůli tomu volá strašná spousta lidí.“

Zoufalství

Náklady na léčbu se odhadují na přibližně 400 000 až 500 000 jüanů, což je více než dvacetinásobek průměrného ročního příjmu.

Wang, jehož desetiletému synovi byla leukémie diagnostikována, je jediným živitelem rodiny a již nyní je pod tlakem, protože splácí hypotéku. Prostřednictvím státního programu sociální pomoci dostal na úhradu synovy léčby asi jen 1 000 jüanů.

„Předchozí noc jsem byl v nemocnici až do čtyř hodin ráno,“ řekl Wang a dodal, že zdrcující zpráva chlapcovu matku naprosto „zlomila“.

„Kdyby to zdědil po někom v rodině, přijali bychom to jako náš úděl,“ řekl Wang. „Ale on onemocněl kvůli vakcíně. Prostě se s tím nedokážu smířit.“

Li si mezitím půjčoval peníze na poplatky v nemocnici od svých příbuzných. Část peněz mu přichází v bankovkách ve výši 20 a 30 jüanů, což odpovídá několika dolarům, řekl.

Li nedostal žádnou odpověď od úředníků ani od médií.

Jeho přítel, který pracuje v místní zdravotní komisi dohlížející na distribuci vakcín, mu řekl, aby do věci nevkládal velké naděje.

„Úředníci věděli, že můžeš dostat leukémii, ale ,ruka se stehnu nevyrovná‘,“ řekl mu přítel s odkazem na čínskou metaforu. „Tohle je celostátní problém.“

Zdravotní komise města Lan-čou, zdravotní komise provincie Kan-su, Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí provincie Kan-su, Centrum pro prevenci a kontrolu nemocí města Lan-čou, Centrum pro prevenci a kontrolu nemocí města Ťiou-čchüan ani společnost Sinopharm a Sinovac neodpověděly na opakované výzvy k vyjádření.

Národní zdravotní komise, Sinopharm a Sinovac na e-mailové dotazy The Epoch Times bezprostředně neodpověděly.

Na této zprávě se podílel Gu Xiaohua.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."