Zachary Stieber

21. 3. 2022

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) odstranilo desítky tisíc úmrtí spojených s covidem-19, včetně téměř čtvrtiny úmrtí, která předtím uvádělo u osob mladších 18 let.

Zdravotnická agentura provedla tuto změnu v tichosti na svých webových stránkách pro sledování údajů 15. března.

„Údaje o úmrtích byly upraveny po vyřešení chyby týkající se logiky kódování. To mělo za následek snížení počtu úmrtí ve všech demografických kategoriích,“ uvádí CDC na stránkách.

CDC se v otázce hlášení úmrtí na covid-19 spoléhá na státy a další jurisdikce. Na svých webových stránkách přiznává, že údaje nejsou úplné.

Na tyto statistiky se však často odkazují lékaři a další osoby, které prosazují očkování proti onemocnění covid-19. Mezi nimi jsou i osobnosti, které se domnívají, že by měly být očkovány prakticky všechny děti. Dr. Rochelle Walenskyová, ředitelka CDC, se v listopadu 2021 odvolávala na celkové počty úmrtí uvedené na webových stránkách CDC, když prosazovala, aby expertní panel její agentuře doporučil očkování všech dětí ve věku 5 až 11 let.

Podle Kelley Krohnertové, místní obyvatelky státu Georgie, která aktualizace sledovala a archivovala, CDC před změnou uvádělo 1 755 dětí, které zemřely na covid-19, a přibližně 851 000 dalších lidí.

Po aktualizaci CDC snížilo počet úmrtí o 416 u dětí a o více než 71 000 u dospělých. Tím se celkový počet těchto úmrtí snížil na zhruba 780 000.

Agentura CDC odmítla do doby vydání tohoto článku poskytnout komentář; později poskytla některé další podrobnosti týkající se provedených změn.

CDC již dříve upravilo počet úmrtí a to v srpnu 2021 „po zjištění nesrovnalosti v údajích“.

„Aktualizace je zlepšením, ale je to již nejméně třetí oprava těchto údajů a stále problém neřeší. Pouze to podtrhuje fakt, že lidé při diskusi o dětech a covidu používají chybný zdroj dat,“ uvedla Kelley Krohnertová v e-mailu pro The Epoch Times.

Někteří novináři a lékaři se na tyto údaje odvolávají. Jiní používají sčítání, které spravuje Národní centrum pro zdravotní statistiku (NCHS) přidružené k CDC a které bylo agenturou CDC označeno jako spolehlivější zdroj.

Sčítání NCHS, které je sestavováno na základě úmrtních listů, v současné době uvádí 921 úmrtí na covid-19 u dětí a přibližně 966 000 úmrtí na covid-19 v ostatních věkových skupinách.

Úmrtí v tomto souhrnu zahrnují osoby, které zemřely s covidem-19, a osoby, které zemřely na covid-19, uvedl v lednu v e-mailové komunikaci s deníkem The Epoch Times mluvčí CDC. Covid-19 byl v té době uveden jako základní příčina nebo primární příčina úmrtí na přibližně 90 procentech úmrtních listů v USA.

Snímek z elektronového mikroskopu ukazuje SARS-CoV-2 (kulaté zlaté objekty), který způsobuje covid-19, vystupující z kultivovaných buněk. (NIAID)

Některá úmrtí uvedená CDC podle všeho s covidem-19 nesouvisejí. Například u několika úmrtí je jako příčina smrti uvedeno utonutí, u několika dalších bylo po přezkoumání kódů úmrtí redaktory Epoch Times zjištěno, že k těmto úmrtím došlo v důsledku výstřelu ze zbraně.

Dr. Alasdair Munro, klinický výzkumný pracovník pro dětské infekční nemoci v univerzitní nemocnici v Southamptonu, prozatím označil aktualizaci webových stránek s přehledem úmrtí za „skvělou zprávu“ vzhledem k tomu, že téměř čtvrtina dětských úmrtí na covid-19 zmizela.

Munro však na sociálních sítích označil za „poněkud znepokojivé, že tyto údaje byly v USA široce využívány k vedení nebo prosazování konkrétní politiky“.

Někteří lidé vyzvali CDC, aby se veřejně omluvilo nebo alespoň takové aktualizace oznámilo, podobně jako to udělaly některé agentury na nižší úrovni, které veřejně informovaly o snížení počtu úmrtí.

„Je nehorázné, že se takováto závažná chyba jen tiše uvede pod čarou,“ uvedla na Twitteru Jessica Adamsová, bývalá úřednice pro regulační kontrolu v Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv.

Bývalý mluvčí CDC však poznamenal, že na webových stránkách CDC je uvedeno, že zveřejňované údaje jsou přibližné a mohou se měnit.

„Ve všech systémech, které se snaží sledovat a shrnovat údaje o onemocněních a úmrtích, je mnoho složitých faktorů, včetně rozdílů ve způsobu sběru a vykazování údajů, úplnosti a přesnosti údajů, způsobu včasného zadávání údajů do systémů sběru dat a jejich hlášení CDC a v předpokladech, a postupech používaných k určení, zda byl covid-19 hlavní příčinou úmrtí, přispívající příčinou úmrtí nebo zda pravděpodobně nebyl přispívajícím faktorem něčího úmrtí,“ uvedl v e-mailové komunikaci s The Epoch Times Glen Nowak, bývalý mluvčí, který je nyní proděkanem pro výzkum a postgraduální studium na univerzitě v Georgii.

„Není tedy překvapivé, že dochází k úpravám nebo revizím, a to i v důsledku problémů souvisejících s kódováním (např. poznání, že s přibývajícími případy a informacemi existuje lepší způsob zadávání, analýzy a/nebo interpretace údajů).“

Nowak uvedl, že ho nepřekvapuje, že CDC úpravu neoznámilo, vzhledem k tomu, že se zřeklo odpovědnosti. Dodal, že oznámení federálních agentur „jsou nejvíce vyhrazena pro události nebo vývoj, které mají nebo by mohly mít významný dopad na vládní doporučení nebo politiky“.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce. (jas)

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.