Rita Li

24. 3. 2022

Místní média s odvoláním na oficiální údaje uvedla, že přibližně 87 % očkovaných osob v Hongkongu, které zemřely v důsledku poslední vlny epidemie covidu-19, bylo očkováno vakcínami vyrobenými v Číně. Většina úmrtí však nastala mezi těmi, kteří nebyli očkováni.

Místní noviny Ming Pao uvedly, že provedly analýzu údajů nemocničního úřadu o 5 167 z celkových 5 400 místních případů úmrtí v poslední epidemii vyvolané variantou omikron. Zjistila, že 71 % zemřelých nebylo očkováno.

Ze 1486 očkovaných osob, které zemřely na covid-19, jich téměř 1300 – 87 % – dostalo alespoň jednu dávku vakcíny CoronaVac vyvinuté čínskou firmou Sinovac, ukázala zpráva z 20. března.

Pro srovnání, pouze 12 % z nich zemřelo poté, co dostali vakcínu Comirnaty od společnosti BioNTech, uvádí se v dokumentu.

Hongkongská vláda, aniž by média jmenovala, později téhož dne uvedla, že taková zpráva je „zavádějící“. Uvedla, že asi 88 % z 5 435 zemřelých nedostalo dvě dávky vakcíny proti covidu-19. Poskytla další údaje o aktuálních počtech nakažených ve městě, které však neobsahovaly informace o tom, jaké vakcíny dostali ti zemřelí, kteří byli plně očkováni.

Finanční centrum se v současné době nachází v ohnisku nejhorší epidemie a v posledních týdnech zaznamenalo nejvíce úmrtí na obyvatele na světě.

Ve městě jsou k dispozici dvě vakcíny: Vakcína Sinovac čínské výroby, která využívá inaktivovanou technologii, a vakcína BioNTech Comirnaty založená na technologii mRNA.

Dne 20. března hlásily zdravotnické úřady v Hongkongu 246 úmrtí. Denní počet případů se v uplynulém týdnu pohyboval kolem 10 000–30 000, i když někteří odborníci tvrdí, že skutečný počet je podstatně vyšší, protože mnoho lidí má pozitivní domácí testy a své výsledky vládě nehlásí.

Dosud bylo v Hongkongu potvrzeno více než milion případů a více než 5 000 úmrtí. Podle studie hongkongské univerzity z tohoto týdne se však pravděpodobně nakazila asi polovina ze 7,4 milionu obyvatel města.

Více než 85 % úmrtí ve městě nastalo mezi staršími obyvateli ve věku 70 let a více, z nichž většina nebyla očkována.

Podle vládních údajů je očkováno méně než 40 % osob ve věku 80 let a více.

Z těch, kteří byli ve věku 80 let a více a zároveň byli očkováni, dostalo 80 % vakcíny Sinovac a zbytek vakcíny BioNtech, uvedla hongkongská vláda.

Studie ukázaly, že vakcína Sinovac je méně účinná než vakcína BioNtech a poskytuje omezenou ochranu proti omikronu.

Místní úřady oznámily, že nejméně sedm obyvatel Hongkongu je ve vážném stavu a zemřelo poté, co dostali vakcíny na začátku tohoto měsíce, ale uvedly, že v pěti z těchto případů nebylo úmrtí způsobeno vakcínou. V jednom z těchto případů zemřela 55letá žena s chronickým onemocněním čtyři dny po podání vakcíny Sinovac, uvedla místní média.

Pevninská Čína, která má podobná covidová opatření jako Hongkong, rovněž bojuje s údajně nejhorší vlnou epidemie od roku 2020, kdy se virus poprvé objevil ve městě Wu-chan. V důsledku toho zavádí rozsáhlé lockdowny po celé zemi.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.