Eva Fu

19. 1. 2022

Hongkongské úřady zabíjejí křečky po tisících poté, co prohlásily, že tito hlodavci jsou zodpovědní za šíření onemocnění covid-19. Podle úřadů v pevninské Číně jsou zase na vině balíčky mezinárodní pošty.

Čína, která je jedním z posledních velkých světových zastánců nulové tolerance vůči tomuto viru, rozvíjí neobvyklé teorie o zdroji vznikajících ohnisek covidu-19, a to navzdory pochybnostem zahraničních odborníků o pravděpodobnosti takových tvrzení.

18. ledna Hongkong nařídil „humánní“ utracení 2 000 křečků, činčil, králíků a dalších malých zvířat poté, co bylo při kontrole zdravotního stavu hlodavců zjištěno, že 11 z nich je nositeli koronavirové varianty delta. Všechno to byli křečci dovezení z Nizozemska, z místního obchodu se zvířaty, kde byl 23letý pracovník pozitivně testován na covid-19.

Úředníci sice připustili, že neexistuje jasný důkaz, že by křečci mohli přenášet virus na člověka, přesto vyzývají majitele domácích zvířat, kteří si od 22. prosince koupili křečky v jakémkoli obchodě ve městě, aby svá zvířata odevzdali k utracení. Ti, kteří navštívili obchod se zvířaty po 7. lednu, podléhají karanténě. Všech 34 obchodů se zvířaty ve městě, které prodávají křečky, je nyní uzavřeno a dovoz všech malých savců byl zastaven.

Hongkongští zdravotníci vstupují do obchodu se zvířaty, aby utratili domácí zvířata a vydezinfikovali obchod, Causeway Bay, 18. ledna 2022. (Sung Pilung / The Epoch Times)

Hongkongské utrácení domácích mazlíčků následuje po zvýšených opatřeních k omezení šíření viru v Pekingu, kde úřady naznačily, že viníkem prvního případu onemocnění variantou omikron ve městě mohla být pošta z Kanady.

Městští zdravotníci zaznamenali, jak první pacientka s omikronem, šestadvacetiletá žena, která v poslední době necestovala mimo Peking, manipulovala se zásilkou zaslanou z Kanady přes Spojené státy a Hongkong, než se u ní o dva dny později objevily bolesti v krku. Podle úředníků byla zjištěna varianta omikron jak na vnější straně balíčku, tak v jeho obsahu, stejně jako na dalších vzorcích pošty doručené ze stejného místa.

Kanadský ministr zdravotnictví Jean-Yves Duclos označil tvrzení Pekingu za „mimořádný pohled“.

„Je to něco nejen nového, ale i zajímavého a rozhodně to není v souladu s tím, co jsme udělali na mezinárodní i domácí úrovni vzhledem k tomu, co víme o přenosnosti omikronu,“ sdělil novinářům na tiskové konferenci 17. ledna.

Zdravotničtí experti vyhodnotili riziko přenosu viru prostřednictvím kontaminovaných povrchů jako extrémně nízké. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že koronaviry obecně „potřebují k množení a přežití živého zvířecího nebo lidského hostitele a nemohou se množit na povrchu obalů potravin“.

Pracovnice se při třídění balíků chrání maskou proti koronaviru, v Pekingu, listopad 2021. (GREG BAKER / AFP via Getty Images)

Obhajoba teorie, že virus by mohl pocházet odjinud než z Číny, není pro čínské úřady ničím novým. V říjnu 2020 Peking uvedl, že epidemie v přístavním městě Čching-tao pochází ze zásilky dovezené tresky. Při červnové epidemii spojené s pekingským velkoobchodním trhem úředníci označili za příčinu mražené lososy z Norska s odkazem na vzorek na krájecím prkénku používaném při zpracování ryb, který byl pozitivní na covid-19.

Loni v červenci, uprostřed napětí mezi Indií a Čínou, zadržel Peking více než 1 000 kontejnerů indických krevet s odůvodněním, že obaly údajně obsahovaly zbytky viru.

Ve snaze odvrátit rostoucí pozornost od utajování původu pandemie ze strany Pekingu úřady a státní sdělovací prostředky neustále předkládají tvrzení, bez věrohodných důkazů, že virus pochází ze zahraničí. Po loňském společném vyšetřování viru ze strany WHO a Číny v čínském Wu-chanu úřady také opakovaně vyzvaly, aby sledování původu začalo mimo Čínu.

Opatření režimu na potlačení pandemie však rovněž přišla v době, která je pro Peking obzvláště citlivá.

Necelé tři týdny před zahájením zimních olympijských her v hlavním městě země se Peking a města po celé Číně snaží potlačit vlny nákazy wuchanským virem.

Stovky případů nákazy variantou omikron se objevily v různých částech Číny, i když počet případů nákazy variantou delta také stále roste. Poté, co se varianta omikron rozšířila v sobotu i do Pekingu, odvolali organizátoři olympijských her prodej vstupenek pro širokou veřejnost s tím, že vstup bude vyhrazen pouze pro cílenou skupinu diváků.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times.

TIP: Maův šílený boj proti vrabcům. Vybíjení ptáků přispělo k hladomoru s miliony mrtvých (Aktualne.cz)

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."