Rita Li

18. 1. 2022

Olympijští sportovci musí být „velmi obezřetní“ při konzumaci čínského masa, které může být kontaminováno zakázanou látkou klenbuterol, varovala minulý týden Světová antidopingová agentura (WADA).

Mluvčí WADA uvedl, že pokyny agentury pro cestující sportovce, aby se v zemích, jako je Čína, „stravovali pouze na místech, která dostala povolení od organizátorů akce“, zůstávají v platnosti, informoval olympijský zpravodajský web Inside the Games.

Informace přišla poté, co Německá antidopingová agentura upozornila své sportovce, aby se za každou cenu vyhýbali čínskému masu a hledali alternativu kvůli možné kontaminaci klenbuterolem.

Obavy z kontaminovaného čínského masa existují již desítky let, ačkoli Čína v roce 1997 zakázala zemědělcům používat klenbuterol, známý také jako „libový masový prášek“, ke krmení hospodářských zvířat, jako jsou prasata a telata. Nelegální potravinářská přísada byla navržena tak, aby produkovala libovější maso tím, že urychluje budování svalů a spalování tuků.

Je nepravděpodobné, že by se závodníci nadcházejících her stravovali mimo vesnici sportovců, kde by mohli tyto potraviny zvyšující výkonnost konzumovat, protože Peking před dvěma týdny zahájil provoz uzavřeného systému. Sportovci vstoupí do olympijské bubliny po svém příjezdu nebo po 21 dnech v karanténě, pokud nejsou plně očkováni.

Podle zprávy WADA je „odpovědností organizátorů akcí a vlád zajistit, aby maso dostupné sportovcům nebylo kontaminované“, a to i ve vesnici.

Mluvčí dodal, že sportovci by mohli mít pozitivní dopingové testy na „velmi nízké hladiny“ klenbuterolu.

Klenbuterol, který Evropská unie zakázala v roce 1988 a Spojené státy v roce 1991, může způsobovat vážné zdravotní problémy i u lidí, a to včetně třesu, nevolnosti a bolestí hlavy.

Přesto skandály v tomto odvětví vedly k vlnám domácí i zahraniční skepse ohledně schopnosti čínských orgánů řádně regulovat bezpečnost potravin.

Podle Národního centra pro biotechnologické informace v březnu 2011 stovky Číňanů onemocněly v důsledku konzumace vepřového masa kontaminovaného klenbuterolem, protože někteří chovatelé prasat pokračovali v nelegálním používání tohoto léku za účelem zisku.

V roce 2012 vydala čínská generální sportovní správa naléhavou výzvu, v níž čínským olympijským sportovcům doporučila, aby nejedli maso, kvůli obavám, že by mohlo obsahovat klenbuterol. Toto oznámení přišlo poté, co čínská olympijská vítězka v judu Tong Wen dostala dvouletý zákaz činnosti za to, že měla v krvi stopy klenbuterolu.

Z původního článku newyorské edice deníku The Epoch Times přeložil: MiC.

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.