Moreen Liao

8. 4. 2022

Prozkoumání slunečního období: „Čistota a světlo.“ (od 5. do 19. dubna)

Takzvaná „sluneční období“ tvoří tradiční čínský kalendářní systém, trvají přibližně dva týdny a jsou založená na postavení Slunce v čínském zvěrokruhu. Čínský kalendář vychází ze starobylého přesvědčení, že život v souladu s přírodou umožní člověku žít ve vnitřní harmonii.

Jak napovídá název tohoto slunečního období „čistota a svit“, počasí je v tomto období často jasné a zářivé, protože přecházíme ze zimy do jara, ale zároveň je zde také hojnost dešťových srážek, které odplavují prach a šeď zimy.

Po dešti nevyhnutelně přichází duha. Staří Číňané věřili, že duha je výsledkem rovnováhy energií jinjang a že se nemůže objevit, pokud je energie pouze čistě jangová nebo pouze jinová. Čistá a zářící obloha je doba, kdy se duhy na obloze začínají objevovat poprvé.

Ne náhodou je to také období energetické rovnováhy. Zářivý oblouk duhy, která je dokonalou metaforou tohoto ročního období, představuje rovnováhu, potenciál a příslib obnovy, když se objeví sluneční svit.

V tomto slunečním období stoupá energie jang ve všech živých bytostech, a proto se také životní energie čchi uvnitř těla stává jasnou a zářivou. Toto období představuje neomezený potenciál pro naše zdraví, pokud ho budeme využívat s rozumem.

Podle tradiční čínské medicíny patří jarní období k prvku dřeva. To se netýká materiálu dřeva ani stromů. Jde spíše o myšlenku růstu směrem vzhůru a o vlastnost odpařování. Je to energie usilující o zlepšení a poskytuje základ pro zbytek nadcházejících ročních období.

Proto je jaro nejlepším obdobím pro nastartování a posílení duševní pohody. Tím, že budeme dělat správné věci, můžeme následovat rytmus přírody a dosáhnout nejlepších výsledků s minimálním úsilím.

Život v harmonii se slunečním obdobím „čistota a svit“

Jakmile začne energie jang v těle postupně narůstat a hromadit se, přechází z vnitřku do vnějšku těla. Pokud člověk jí příliš mastná jídla nebo jídla s velkým podílem jangové energie, jako je například ostré koření, může dojít k přetížení organismu a k překrvení. Nadměrné teplo může také vyvolat alergické reakce, vysoký krevní tlak nebo kašel.

V tomto ročním období mají lidé tendenci mít velkou chuť k jídlu, ale snažte se nepřejídat a zařaďte do svého programu více venkovních aktivit, které vám pomohou shodit přebytečná kila ze zimy.

Slunce je v tomto ročním období velmi mírné a zdraví prospěšné, proto vyrazte ven, kdykoli je to možné. Pro starší lidi je nejlepší mírné cvičení. Dávejte pozor, abyste to s ním nepřehnali.

S tímto obdobím se také pojí otázka popíjení čaje. Čaj Dračí studna neboli lonjing, druh zeleného čaje, je jedním z deseti nejoblíbenějších druhů čaje v Číně. Prémiová kategorie mezi čaji z dračí studny se nazývá yuqiancha, což znamená čaj před deštěm. Jemné čajové lístky se sbíraly těsně před silnými dešti, protože déšť podpořil růst a jemné aroma čaje.

Odedávna se dodržuje zvláštní čajový rituál, při němž lidé míchají nově vyrobený čaj z dračí studny se starými čaji, které pijí během tohoto slunečního období. Míchání starých a nových čajů je možná zajímavé, ale důležitější je, že tato rovnováha vyzrálých a svěžích chutí z různých ročníků čajů přináší pěknou souhru různých enzymů.

Sezonní potraviny

K zdraví prospěšným potravinám v tomto období patří ječmen, mrkev, okurka, vejce, meloun, brambory, rýže a většina obilovin, špenát, sladké brambory, plody goji a jejich listy a batáty. Čistí krev a posilují játra.

Pomalu vařená hovězí oháňka s velkým množstvím kořenové zeleniny je velmi lehká, a přitom posilující.

Vyhněte se houbám, pšenici, mořským plodům a rostlinám, které rostou ve vodě, jako je řeřicha, protože tyto potraviny jsou svou povahou mokré a mohou způsobovat zadržování vody v těle. Vyhýbejte se grilovaným a smaženým pokrmům. Nejlepší je v tomto období pomalé vaření. Vyvarujte se příliš horkých nebo kořeněných jídel.

Mezi doporučené bylinky patří růže, celer, koriandr, pelyněk, heřmánek, majoránka, měsíček, levandule a rozmarýn.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložila J. B.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“