Prozkoumání slunečního období: Jarní rovnodennost (20. března až 4. dubna)
Takzvaná „sluneční období“ tvoří tradiční čínský kalendářní systém, trvají přibližně dva týdny a jsou založená na postavení Slunce v čínském zvěrokruhu. Čínský kalendář vychází ze starobylého přesvědčení, že život v souladu s přírodou umožní člověku žít ve vnitřní harmonii.
Když 20. března nastane „jarní rovnodennost“, den a noc jsou přibližně stejně dlouhé a vesmírná energie jin a jang je dokonale vyvážená, a to jak na Zemi, tak v našich tělech. Od tohoto okamžiku se v těle s prodlužujícími se dny začíná hromadit energie jang, spojená se světlem, která potlačuje tmavou energii jin.
O jarní rovnodennosti jsme podle tradičních čínských slunečních období již v polovině jara. Jinými slovy, je to doba, kdy jaro vrcholí. Před tímto obdobím jsou energie jara nevýrazné, ale postupně se dostávají pod povrch. Přesto západní kalendář uvádí, že jaro začíná rovnodenností. Tento kontrast je dokonalým příkladem rozdílu mezi východním a západním přístupem. Prastará čínská kultura si cení i nehmotných jevů a filozofických pojetí a považuje je za stejně důležité jako ty hmotné. Západní kultura má tendenci oceňovat pouze materiální svět – tedy to, co lze přímo vidět.
Dalším příkladem přístupu starých Číňanů je práce proslulého lékaře Sun S’-miaoa (581–682) z období dynastie Tchang, který rozdělil nemoci do tří stadií: nemoc přichází, nemoc právě nastupuje a nemoc probíhá. „Lékaři starověku byli dobří,“ řekl Sun. „[V té době] nejlepší lékaři pracovali na prevenci nemocí, průměrní lékaři pracovali na nemocech, které se právě objevily, a lékaři nejnižší úrovně pracovali na již probíhajících nemocech.“
Tato teorie zdůrazňuje význam prevence, výživy a především udržování zdravého životního stylu, a to jak po fyzické, tak po psychické stránce.
Život v harmonii s „jarní rovnodenností“
Relativně vyvážený stav Země během jarní rovnodennosti představuje skvělou příležitost, jak nastavit své tělo do co nejvyváženějšího stavu. Vezměme si jako příklad symbol Tchaj-čchi, v němž jsou energie jin a jang dokonale vyvážené, přičemž v černé jinové části symbolu existuje jangový bod a v jangové části naopak bod jinový. V tomto harmonickém stavu se symbol Tchaj-čchi neustále pohybuje a otáčí, což koresponduje s neustálým pohybem planety Země, sluneční soustavy a galaxie Mléčné dráhy. Co však nechceme, je, aby tyto energie mezi sebou bojovaly.
Důvodem k obavám z nerovnováhy může být v tomto období „jarní rovnodennosti“ především možnost, že se nyní projeví již existující zdravotní potíže a nemoci, podobně jako když na jaře vyroste tráva. Může se to projevit zejména v oblastech jako je kvalita spánku, duševní a emocionální zdraví, menopauza, problémy související s krevním oběhem a jiné problémy týkající se očí, krve a srdce.
K tomu dochází proto, že v těle začíná kolovat větší množství energie jang, která začíná přemáhat a převyšovat energii jin, a do popředí se začnou vytlačovat blokády nahromaděné v důsledku těžké stravy a nedostatku pohybu v zimním období. Když tedy zvýšený tok energie zasáhne místa, kde jsme již oslabeni, pociťujeme v nich nepohodlí.
Již jsme si řekli, že v tomto období přichází čas jangové energie, a proto musíme dávat pozor, aby její intenzita nebyla příliš vysoká, protože by mohla přebít jinovou energii a způsobit našemu tělu stres, napětí nebo problémy.
Jestliže chcete předejít horké energii, snažte se na začátku jara detoxikovat a jezte hlavně čerstvou sezónní zeleninu a fazole. Tím připravíte své tělo na proudění jangové energie a zároveň upevníte svoje zdraví. Chůze naboso v trávě, v lesích a na polích pomohou vašemu tělu probudit se a vstřebat jangovou energii z přírody. Chcete-li si pomoci otevřít všechny energetické kanály a meridiány v těle, zkuste jemně tlačit na jejich vstupní body, které se nacházejí po obou stranách konečků prstů a na polštářcích prstů. Rovněž se jemně dotkněte okrajů obličejových kostí pod oběma očima a jemně na ně zatlačte. To pomáhá snížit tlak na oči, zlepšuje zdraví očí a obličeje a zkrášluje pokožku.
Právě kolem jarní rovnodennosti nastává vrchol sezóny pro mnoho kvetoucích rostlin. Lidé se slabšími dýchacími cestami by měli nosit roušky, aby se vyhnuli pylům, které začínají ve velkém množství létat vzduchem.
Sezónní potraviny
V tuto dobu je vhodné jíst fenykl, špenát, spirulinu, pórek, pažitku, tmavě zelenou zeleninu, černé fazole, zelené fazolky, černý sezam a sójové výrobky.
V tomto období jsou prospěšné také byliny jako římský heřmánek, německý heřmánek, muškát, smil, cedrové dřevo a borovice douglaska.
Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložila J. B.