Moreen Liao

16. 3. 2022

Prozkoumání Slunečního období: „Hmyz se probouzí“ (od 5. března do 19. března)

Takzvaná „sluneční období“ tvoří tradiční čínský kalendářní systém, trvají přibližně dva týdny a jsou založená na postavení Slunce v čínském zvěrokruhu. Čínský kalendář vychází ze starobylého přesvědčení, že život v souladu s přírodou umožní člověku žít ve vnitřní harmonii.

Prvním jarním dnem je v západní kultuře 20. březen, který přichází na scénu na konci čínského slunečního období zvaného „Probuzení hmyzu“, pro které je typické velké množství bouřek.

V čínské legendě pochází hrom od boha Pchan-ku, stvořitele lidí. Poté, co stvořil prostor mezi nebem a zemí, se jeho dech proměnil ve vítr, jeho hlas v hrom a jeho pot v déšť. Více k čínské legendě o stvoření světa naleznete zde.

Podle legendy hrom v zimě přezimuje v zemi. Když přijde jaro, zemědělci, kteří začnou okopávat svá pole, probudí hrom ze zimního spánku. Hrom jim na oplátku pomůže rozbít půdu. Hromy také probouzejí hmyz – odtud také pochází název „Hmyz se probouzí“.

Většinu zemské atmosféry (78 %) tvoří atmosférický dusík, který je zároveň největším zdrojem dusíku. Hrom mimo jiné způsobuje chemickou reakci mezi dusíkem a kyslíkem za vzniku NO2, což je velmi důležitý proces v atmosférické chemii.

V této době se pod zemí aktivně pohybuje hmyz a mikrobi, což pomáhá připravit půdu pro zahájení zemědělské sezóny. V tomto ročním období dochází k zahájení veškerého hospodaření.

Neprobouzí se jen hmyz pod zemí – všichni brouci se začínají pohybovat. Patří sem i létající hmyz, jako jsou včely a motýli, a také drobné formy života, které jsou pouhým okem neviditelné. Bakterie se začínají znovu rozmnožovat po nahromadění vlhkosti z předchozího slunečního období zvaného „Dešťová voda“.

Tradiční svátek Longtaitou (Lóngtáitóu) neboli „drak zvedá hlavu“, připadá v roce 2022 na 4. března. Drak je v Číně považován za božstvo, které má na starosti déšť, jenž je důležitým faktorem pro zemědělství.

V tento den, počínaje rokem 1046 př. n. l., vycházel čínský císař na pole a vedl své úředníky k obdělávání půdy. Dalším starověkým zvykem při oslavách tohoto svátku bylo vykuřování hmyzích škůdců pálením bylin a sypáním popela kolem sebe, což je mělo odpuzovat.

Život v harmonii se slunečním obdobím „Hmyz se probouzí“

V tradiční čínské medicíně je jaro obdobím detoxikace.

V tomto období Číňané doporučují vyhýbat se červenému masu, vyřadit alkohol a snížit příjem cukru, protože všechny tyto látky způsobují v těle „horko“, které vede k zánětům.

Podle teorie pěti prvků tradiční čínské medicíny patří červená barva k prvku ohně. Červenému masu a červenému chilli bychom se v tomto období měli vyhýbat, protože mohou zhoršit příznaky kožních alergií, které jsou velmi častým jarním onemocněním.

Alkohol zhoršuje zánět v těle, což může způsobit podráždění a onemocnění. Cukr je od alkoholu jen krůček, proto je dobré mít v tomto období méně cukru, zejména pro ty, kteří na jaře snadno dostanou chřipku nebo kašel.

Lidé s oslabenými dýchacími cestami, alergičtí na pyl nebo trpící kožními chorobami, se v tomto období často cítí nepříjemně kvůli změnám teplot a vlhkosti.

Sezónní strava

Vaření v páře a vaření ve vodě jsou nejlepšími způsoby úpravy potravin, které mohou účinky tohoto období zmírnit, protože potraviny připravené těmito způsoby méně stimulují nebo dráždí organismus.

Obecně se vyhýbejte smaženým pokrmům, protože zvyšují teplotu. Oheň je jednou z možných forem oxidace. K oxidaci dochází také v těle a západní vědci dnes vědí, že konzumace červeného masa může přispívat k rozvoji tzv. oxidačního stresu.

Mezi potraviny, které naopak nevedou k takovémuto stavu a mají pozitivní účinky, patří zelenina. Zeleninu vařte v páře nebo jezte saláty se zálivkami, které pročistí krev a zbaví ji přebytečného tuku ze zimy.

Mezi vhodné potraviny patří chřest, hořký meloun, mrkev, celer, zelené fazolky, dýně, ředkvičky a rajčata. Nejlepšími bylinkami jsou chladivá máta peprná, pampeliška, sedmikráska a řebříček.

Konzumace volně rostoucí zeleniny je nyní obzvláště prospěšná, protože je plná živé síly, enzymů a stopových prvků.

Důležité je také jíst kysané potraviny. Kvašené nápoje, jako je ovocný ocet, například jablečný, nebo kombucha s příměsí medu a čerstvých lístků máty peprné ve vlažné vodě nebo vodě pokojové teploty. Toto jsou v tomto ročním období ideálním detoxikačním nebo povzbuzujícím nápojem.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložila JAR.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“