Moreen Liao

9. 2. 2022

Takzvaná sluneční obdobítvoří tradiční čínský kalendářní systém, trvají přibližně dva týdny a jsou založená na postavení Slunce v čínském zvěrokruhu. Čínský kalendář vychází ze starobylého přesvědčení, že život v souladu s přírodou umožní člověku žít ve vnitřní harmonii.

Sluneční období „Začátek jara“ v roce 2022 probíhá od 4. do 18. února

Počátek slunečního období nazvaného „Začátek jara“ připadá každoročně na období mezi 3. a 5. únorem, kdy je počasí ještě chladné. Jarní rovnodennost nastává přibližně o 45 dní později. V této době země absorbuje dostatek tepla, aby příroda začala projevovat známky života – hmyz začne pohybovat křídly a ryby začnou aktivněji plavat pod ledem.

Liší se přirozený rytmus, který probíhá v lidském těle, od těch u jiných tvorů? Tradiční čínská medicína a teorie slunečního záření říkají, že se v tomto nelišíme. V souladu s tím musíme v tomto období vstávat dříve, abychom vstřebali jangovou energii ze slunce, a jíst jarní zeleninu, abychom načerpali energii do svého těla. Několik tipů na obohacení vašeho jídelníčku naleznete níže.

Z vědeckého hlediska pohyb Slunce reguluje čtyři roční období a ovlivňuje všechny živé bytosti na Zemi. Model zemědělství, stravování, zdraví a nemocí, které lze pozorovat v různých ročních obdobích, lze dát do souvislosti se slunečními obdobími. Tento systém je dokonalým příkladem staré čínské víry v harmonii nebe, země a živých bytostí.

Z vědeckého hlediska pohyb Slunce reguluje čtyři roční období a ovlivňuje všechny živé bytosti na Zemi. (Pixabay)

V jednom kalendářním roce se nachází celkem 24 slunečních období: šest pro každé roční období. Dvě sluneční období nesou v názvu jaro (Začátek jara a Jarní rovnodennost). Proč?

Souvisí to s filosofickým chápáním Číňanů, podle něhož hmotné i nehmotné (nebo přirozené a nadpřirozené) existují společně. Příkladem toho může být způsob, jakým se v tradiční čínské kultuře počítá věk novorozence. Započítává se do něj i doba, kterou strávil v děloze.

V kalendáři „Začátek jara“ označuje začátek sezóny (zahřívání), zatímco „Jarní rovnodennost“ znamená její zralost. Obvykle je od sebe dělí 45 dní. Mezi početím a narozením také uběhne určitá doba, která je stanovena na 280 dní.

Dokonce i jin a jang, nehmotné a hmotné a koncept pěti prvků zahrnují systém teorií obsahující sluneční pojmy. Říká se, že jaro patří k prvku dřeva, prvku růstu, který je spojován s játry a povzbuzujícími bylinami.

Čínský nový rok označuje začátek nového roku a obvykle připadá na sluneční období ¨Začátek jara. V roce 2022 připadá čínský nový rok na 1. února. Je to ideální čas pro novoroční předsevzetí a posílení víry v lepší příští rok tím, že si stanovíte správné cíle.

Pokud je vaším cílem více cvičit, skutečně není vhodnější doba pro zahájení tohoto předsevzetí než 1. leden, díky probouzející se energii tohoto slunečního období. (pozn. překladatele: tohoto fenoménu často využívají fitnesscentra, kter´á v tomto období často zveřejňují reklamu v duchu: začněte nový rok budováním fyzické kondice)

Sezónní strava

Začátek jara je časem pro dobrou hostinu. Vyberte si, co vám chutná. (Momo King / Pexels)

Rýžová polévka: Rýžová polévka s fazolemi nebo různými obilovinami je nejlepším jídlem, které připraví naše orgány na jarní období. Obiloviny namočte alespoň na dvě hodiny nebo i přes noc a pak je vařte na mírném ohni, abyste získali husté a výživné, povzbuzující, jarní jídlo.

Jarní koření: Šalotka, cibule, pórek, bazalka a česnek jsou v tomto období skvělými přísadami do všech pokrmů. Jejich častá konzumace zahřeje tělo a zažene zimní chlad.

Fazole: Bílkoviny jsou nezbytné pro podporu přechodu těla z jin na jang a pro podporu dobrého růstu po celý rok. Obzvláště prospěšné jsou barevné fazole. Snažte se o vhodnou kombinaci zelených, červených, žlutých, bílých a černých fazolí, které vyživují vašich pět prvků.

Čaj: čaj z vanilkových bobů, skořice nebo chai tea může pomoci rozproudit v těle jarní energii.

Dobrá hostina: Na rozdíl od jiných slunečních termínů, které se více zaměřují na to, co byste měli nebo neměli jíst, je začátek jara časem pro dobrou hostinu. Vyberte si, co vám chutná. I trocha nadbytku tuku nebo cukru je v tomto období v pořádku. Jen se nezapomeňte vyhnout studeným nebo chlazeným jídlům, protože škodí jangové energii uvnitř vašeho těla a brání jejímu vzestupu.

Tipy na jarní detoxikaci

Pokud je vaším cílem více cvičit, skutečně není vhodnější doba pro zahájení tohoto předsevzetí než 1. leden, díky probouzející se energii tohoto slunečního období. (Ketut Subiyanto / Pexels)

Zde nabízím několik jednoduchých tipů, jak připravit tělo na jaro a zbavit se zimní otupělosti a nahromaděných toxinů:

Suché kartáčování: Krouživými pohyby si dlaně, lýtka a stehna kartáčujte měkkými kartáči s přírodními zvířecími chlupy. To pomáhá probudit smysly a zlepšuje krevní oběh. Pomáhá také odstraňovat odumřelé kožní buňky a zkrášlovat a tonizovat pokožku.

Učesejte si vlasy: Pročesávejte si vlasy dřevěným kartáčem a masírujte jím pokožku hlavy od horní části hlavy až do jejího středu. Pro jemnější masáž můžete použít také konečky prstů.

Potírání hrudníku: U těch, kteří na jaře často chytají chřipku nebo kašel, potírejte střed hrudníku santalovým nebo kadidlovým olejem, abyste zabránili pronikání chladu do těla přes plíce.

Koupel nohou: Vetiverový olej je skvělý pro zahřátí studených nohou. Dobře funguje i zázvor.

Začněte s cvičením nebo jiným zdravým rituálem: Jelikož v tomto ročním období v našem těle stoupá energie jang, je každá nová rutina – zejména cvičení – podporována a je snazší v ní pokračovat. To proto, že následujeme přirozený rytmus světa a ladíme se s energetickými vzorci matky přírody. Také energie jang nám pomáhá rozproudit energii, takže se vám může zdát, že v porovnání s ostatními obdobími roku je snazší odbourávat tuk.


Moreen Liao, přispěvatelka deníku The Epoch Times, je potomkem čtyř generací lékařů tradiční čínské medicíny. Je také certifikovanou aromaterapeutkou, bývalou děkankou New Directions Institute of Natural Therapies v australském Sydney a zakladatelkou certifikované značky organické kosmetiky Ausganica.

Z původního článku přeložila J. B.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“