Lorenz Duchamps

10. 4. 2022

Americká farmaceutická a biotechnologická společnost Moderna Inc. stáhla v pátek 8. dubna z evropského trhu 764 900 dávek své vakcíny „Spikevax“ poté, co byly v lahvičce objeveny kontaminanty.

„Šarže se stahuje z důvodu nálezu cizího tělesa v jedné lahvičce v šarži vyrobené ve smluvním výrobním závodě společnosti ROVI,“ uvedly společnosti Moderna a španělská ROVI Pharma Industrial Services ve společném prohlášení.

Výrobce léků neupřesnil, o jaký druh cizorodé látky se jednalo, ale uvedl, že celou šarži stahuje z „velké opatrnosti“.

Kontaminace byla vysledována pouze v jedné lahvičce z této šarže a vyšetřovatelé se nedomnívají, že by znečištění představovala riziko pro ostatní lahvičky v šarži.

„Společnost Moderna provedla souhrnné pátrání ve své globální bezpečnostní databázi. U osob, které dostaly vakcínu Moderna z této šarže, nebyly hlášeny žádné bezpečnostní problémy. K dnešnímu dni nebyly zjištěny žádné problémy s bezpečností nebo účinností,“ uvádí se v prohlášení.

Uvedené šarže byly distribuovány od 13. do 14. ledna v Norsku, Polsku, Portugalsku, Španělsku a Švédsku. Dosud bylo na celém světě podáno více než 900 milionů dávek vakcíny Moderna proti onemocnění covid-19.

V loňském roce stáhly japonské úřady několik šarží vakcíny proti covidu-19 od společnosti Moderna poté, co šetření odhalilo kontaminaci nerezovou ocelí v některých lahvičkách. Stažené šarže vyráběla stejná španělská společnost ROVI.

Tři muži v Japonsku v srpnu 2021 vážně onemocněli poté, co jim byla podána druhá dávka vakcíny proti covidu-19, a krátce poté zemřeli. Společnost Takeda tehdy v prohlášení uvedla, že neexistují žádné důkazy o souvislosti úmrtí s očkovací látkou, informovala agentura Reuters.

„Nerezová ocel se běžně používá v srdečních chlopních, kloubních náhradách a kovových šicích strojcích a sponkách. Proto se neočekává, že by injekční aplikace částic identifikovaných v těchto šaržích v Japonsku vedla ke zvýšenému zdravotnímu riziku, napsala tehdy společnost Takeda.

Převzato z NTD News, pořadu partnerské televize Epoch Times. Zdroj překladu.

Související témata

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.