Tom Ozimek

26. 4. 2022

Vysoce postavený představitel Evropské unie v úterý uvedl, že blok plánuje snížit dovoz ruské ropy a plynu na nulu do konce roku 2027. Vedoucí představitelé EU pokračují v jednání o urychleném snížení závislosti regionu na ruské energii.

Komisař EU pro hospodářství Paolo Gentiloni v rozhovoru pro italský deník Il Messaggero, který byl zveřejněn v úterý, uvedl, že cílem Evropské unie je snížit závislost na ruské ropě a plynu o dvě třetiny do konce letošního roku a do konce roku 2027 se jí postupně zcela zbavit.

Gentiloniho výroky více upřesňují časový plán, v němž se členské státy EU zbaví ruské energie, přičemž předchozí prohlášení EU o postupném ukončení využívání ruských fosilních paliv vyjadřovala cíl „mnohem dříve než v roce 2030“.

Jeho vyjádření přichází rovněž den poté, co šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell uvedl, že členské státy bloku zatím nemají dostatečnou podporu pro uvalení úplného embarga na dovoz ruské ropy a plynu.

„V tuto chvíli nemáme v EU k této otázce jednotný postoj,“ citoval Borrella 25. dubna německý list Die Welt. „Konečný návrh na uvalení embarga na ropu a plyn zatím není na stole.“

Borrell dodal, že věří, že blok bude nakonec schopen snížit svou závislost na ruské energii a připravit tak Kreml o klíčový zdroj příjmů.

„V určitém okamžiku k tomu dojde a Rusko pak bolestně pocítí, že přichází o příjmy z obchodu s ropou a plynem,“ řekl.

Podle údajů Světového ekonomického fóra činil v roce 2021 dovoz ruské energie do EU 108 miliard dolarů (99 miliard eur).

Ačkoli všechny státy EU přijaly opatření ke snížení dovozu ruských fosilních paliv, na příjmy Moskvy z vývozu ropy to zatím mělo jen malý dopad, protože asijské země nadále vykupují levnou ruskou ropu, o kterou evropští odběratelé nestojí.

Podle analýzy agentury Bloomberg vývoz ropy z ruských přístavů v posledních týdnech prudce vzrostl, přičemž příjmy Kremlu z vývozního cla na ropu se v týdnu končícím 22. dubna zvýšily o 25 %.

Agentura Bloomberg odhaduje, že týdenní dodávky ropy přinesly Rusku příjmy ve výši přibližně 232 milionů dolarů, což je o 46 milionů dolarů více než v předchozím týdnu.

Evropa je na Rusku z hlediska svých energetických potřeb velmi závislá.

Podle údajů Evropské komise představoval v roce 2021 ruský vývoz více než 40 % celkové spotřeby plynu v EU, 27 % dovozu ropy a 46 % dovozu uhlí.

Energie představovaly v roce 2021 62 % celkového dovozu EU z Ruska.

Na této zprávě se podílela Katabella Robertsová.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce. (jas)

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“