Naveen Athrappully

23. 5. 2022

Americký prezident Joe Biden v pondělí zopakoval, že jeho země podporuje Tchaj-wan, a prohlásil, že jeho administrativa je ochotna bránit ostrov silou, pokud dojde k útoku ze strany komunistického režimu v pevninské Číně.

Když se reportér během tiskové konference 23. května v Tokiu zeptal, zda by byl Biden „ochoten se vojensky zapojit do obrany Tchaj-wanu, pokud k tomu dojde“, odpověděl strohým „ano“.

Biden poté dodal: „Je to závazek, který jsme přijali. Podívejte se, situace je taková. Souhlasíme s politikou ,jedné Číny‘, přihlásili jsme se k ní a ke všem zamýšleným dohodám, které z ní vyplývají. Ale myšlenka, že [Tchaj-wan] lze obsadit silou … prostě není na místě,“ řekl o hrozbách Komunistické strany Číny (KS Číny) vůči sousednímu samosprávnému ostrovu.

„Naruší to celý region a bude to další akce podobná té, která se stala na Ukrajině. A tak je to zátěž, která je ještě silnější.“

Biden o Číně řekl: „Už teď koketují s nebezpečím tím, že létají tak blízko, a všemi těmi manévry, které podnikají. Spojené státy však přijaly závazek: podporujeme ,politiku jedné Číny‘. To však neznamená, že Čína má pravomoc vstoupit a použít sílu k ovládnutí Tchaj-wanu. Stojíme tedy pevně spolu s Japonskem a dalšími státy, abychom to nedopustili.“

„Očekávám, že k tomu nedojde, že se o to nikdo nepokusí. Hodně to závisí právě na tom, jak důrazně dá svět najevo, že taková akce povede k dlouhodobému nesouhlasu zbytku společenství,“ dodal.

„Politika jedné Číny“, kterou dodržují Spojené státy a další světové vlády, se liší od „principu jedné Číny“ komunistického režimu, ačkoli čínský režim uznává pouze její verzi. Čína považuje Tchaj-wan za součást svého území, kterému strana vládne.

Spojené státy tento postoj Číny uznávají, ale samy Tchaj-wan jako součást Číny neuznávají. Stručně řečeno, politika se může změnit, zatímco princip nikoli.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price 21. května napsal na Twitteru, aby odlišil oba názory: „ČLR [Čínská lidová republika] nadále veřejně zkresluje politiku USA. Spojené státy se nehlásí k ,principu jedné Číny‘ ČLR – zůstáváme věrni naší dlouhodobé, oboustranné politice jedné Číny, která se řídí zákonem o vztazích s Tchaj-wanem, třemi společnými komuniké a šesti ujištěními.“

Biden je v Tokiu, kde se setká s řadou světových lídrů při příležitosti zahájení nové asijsko-pacifické sítě pod vedením USA, Indo-pacifického ekonomického rámce (IPEF), k němuž se přihlásilo 13 zemí včetně Indie a Japonska, nikoli však Tchaj-wan.

Cílem IPEF je sjednotit spolupráci mezi státy v asijsko-pacifickém regionu, které čelí rostoucí asertivitě KS Číny v regionu.

Biden dodal, že v politice USA vůči Tchaj-wanu nedošlo k žádné změně.

Spojené státy zachovávají „strategickou nejednoznačnost“ ohledně vojenské obrany Tchaj-wanu v případě čínského útoku.

Rostoucí obavy týkající se Číny přiměly Japonsko a jeho vládnoucí Liberálně demokratickou stranu zaujmout tvrdší postoj a budovat své obranné kapacity. Stejně postupují i další země v regionu, včetně Indie, Koreje a Filipín.

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."