Zdenka Danková

26. 5. 2022

Květen už na nás účinkuje v plné síle, sluneční paprsky zahřívají tvář a začínáme se zajímat, jak svou pleť ochránit, jak se lehce opálit nebo jak se nalíčit a upravit svůj vzhled.

Vhodným prvním krokem je použití primeru – doporučuje se gel (např. Matcha Awake) s extraktem ze zeleného čaje, který zpomaluje stárnutí pokožky a má protizánětlivé vlastnosti. Naši pokožku vyživí a hydratuje. Nejen výrazně prodlouží výdrž make-upu, ale hodí se i pro každodenní péči. Podobně poslouží i obličejové sérum Maracuja, jehož hydratační účinky vydrží celý den.

Poté začneme podkladem pro líčení své tváře – na připravenou, hydratovanou pleť naneseme make-up nebo alespoň tónovací krém. Při správném použití podkladu dosáhneme sjednocení pleti, což je první krok k dokonalému líčení. Současně je podklad důležitou stránkou našeho vzhledu.

Dámy, které jsou obdařeny mastnou nebo smíšenou pletí, by si měly vrstvu make-upu zafixovat fixačním sprejem. Prodlouží trvanlivost líčení, hydratuje a výslednému vzhledu dodá přirozený nádech.

Pohled do očí

Jak říká dávné rčení: „Oko do duše okno“. Oči o nás ledacos prozradí. Stačí se do nich hluboce podívat. S otázkou líčení očí nás poslední módní trend nabádá, že „více je více“. To znamená, že u líčení očí se nyní nemusíme nikterak omezovat.

Jasný den zalitý slunečními paprsky v nás vyvolává náladu použít pestré a veselé barvy. Těmi obdaříme svoje kosmetické taštičky. Můžeme si hrát s barevnými líčidly, vytvářet linky nejrůznějších tvarů a barev – podle nálady. Můžeme je kombinovat jednak se stíny v nude barvách, jednak i v těch kontrastních.

Vrcholem líčení očí je řasenka. Ta je takovým „gró“ nalíčení našeho „okna do duše“. Svoje oči orámujeme zvýrazněním řas. Pro výraznější dojem můžeme sáhnout po umělých řasách. Dnes už bývají vhodné i pro běžné každodenní nošení, nejsou již jen výsadou plesů a večerních společenských akcí.

V módě nadále zůstává plné a výrazné obočí. To určuje charakter a výraz naší tváře. Pomocí linek či řasenek na obočí vytvarujeme a dobarvíme pěstěné obočí podle svých preferencí. V obchodě najdeme celou řadu produktů, které nám obočí pomohou zvýraznit.

Zdravé rty = krásné rty

K ochraně i zdobení rtů poslouží rtěnka nebo balzám, kterých se v obchodech nabízí nepřeberné množství. Letos je navíc vyhlášen velký návrat lesku na rty. Barvu volíme nejen podle tónu pleti, ale i tvaru rtů.

Obecně platí, že na užší rty lépe poslouží světlejší barvy. Dámy obdařené plnými rty si mohou dovolit temnější odstíny. Ovšem ani to není striktním pravidlem.

Platí nadále, že k výrazným očím není třeba už tolik líčit ústa. Zajímavé jsou i osvědčené nude odstíny, někomu postačí však i vrstva balzámu. Hydratační balzám s olejem z avokáda dodá rtům svěží vzhled. Na zdravých ústech pak i jakákoliv barevná rtěnka vypadá a drží lépe.

Na konci dne…

Co máme udělat večer, na konci dne? Nedílnou součástí kosmetického rituálu je odlíčení. Pro zachování zdravé a krásné pleti je tento poslední krok velmi důležitý.

Než půjdeme spát, použijeme vhodný odličovač, třeba s levandulovým výtažkem, který je pro tuto část dne zklidňující. Díky jeho složení nás jemně zbaví i voděodolného make-upu, aniž by dráždil citlivé okolí očí a rtů.

Kosmetička a vizážistka Kateřina Hrabalová doporučuje použít čistící pěnu nebo pleťové mléko pravidelně ráno i večer. Navlhčenou pleť masírujeme pomocí pěny, gelu nebo mléka. Prokáže nám to lepší službu než obyčejné mýdlo. Po masáži opláchneme obličej vlažnou, nikoli horkou vodou.

„Dobré je pamatovat na to, že micelární voda nenahrazuje tonikum či pleťovou vodu a měla by být po použití vždy omyta vodou,“ připomíná vizážistka.

V obchodě najdeme celou řadu produktů, které jsou veganské, neobsahují parabeny, mikroplasty, minerální oleje, silikony ani další kontroverzní látky.

S pomocí tiskové zprávy DM drogerie.

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“