Bryan Jung

9. 6. 2022

Podle údajů amerického Úřadu pro informace z energetického sektoru (U.S. Energy Information Administration) z 8. června odeslaly USA do Evropy v období od ledna do dubna 74 % svého celkového exportu zkapalněného zemního plynu (LNG).

Americké dodávky podle Natural Gas Monthly nyní tvoří téměř polovinu evropského dovozu LNG, což je zhruba 325 milionů metrů krychlových denně – dvojnásobek oproti minulému roku. Loni USA exportovaly do Evropy 34 % svého celkového vývozu.

Spojené státy začátkem tohoto roku zvýšily vývozy LNG díky navýšení těžební kapacity v Texasu a Louisianě. Celkem je zatím americká produkce letos o 18 % vyšší než loni.

Evropa tak předstihla v importu amerického LNG Asii. Jde o důsledek ruské invaze na Ukrajinu a s ní spojeným snižováním energetické závislost na ruských dodávkách plynu, kdy Bidenova administrativa slíbila Evropě a spojencům větší objem dodávek.

V letech 2020 a 2021 byla hlavní destinací amerického zkapalněného plynu Asie, s téměř 50% podílem celkového vývozu z USA. Mezi největší odběratele patřily Japonsko, Čína a J. Korea. Letos se vývoz do Asie snížil o 51 %.

Evropa se již před invazí potýkala s problémy v dodávkách energií, což Bílý dům nyní vnímá jako šanci na vyšší zisky amerických vývozců.

Američtí dodavatelé plynu, kteří mají flexibilní smlouvy, plánují dodávat do Evropy více LNG na úkor jiných destinací.

Podle údajů společnosti CEDIGAZ jsou nyní Spojené státy největším dodavatelem LNG do EU i Velké Británie, se 49% podílem celkového importu k dubnu 2022, zatímco loni to bylo 26 %.

LNG z Ruska a Kataru do EU a Spojeného království nyní představuje pouze 14 procent dovozu.

Zvýšený vývoz LNG do Evropy a mírná zima v prvním čtvrtletí se odrazily v útlumu dovozu potrubního zemního plynu z Ruska.

EU a Spojené království dovážejí od konce roku 2021 rekordní množství LNG, a to především kvůli nízkým zásobám zemního plynu v zásobnících.

Za vyššími dodávkami do Evropy stojí i vysoké ceny zemního plynu na evropském trhu, které motivují producenty k většímu výstupu.

Za posledních 5 dní ale evropské ceny zemního plynu klesají, protože obchodníci utlumili „pojistnou část“ poptávky proti rizikům spojeným s dodávkami plynu z Ruska.

Podle Bloombergu jsou zásobníky v EU v důsledku zvýšeného dovozu LNG nyní naplněny téměř z 50 % a pokud nedojde k výraznému přerušení ruských dodávek, budou zásobníky do konce léta pravděpodobně plné.

Dodávky ruského plynu jsou však ohroženy kvůli pokračujícím evropským sankcím, a to zejména ze strany zemí, jako je Německo a Polsko.

Dodávky z Norska se tento týden snížily kvůli údržbě řady klíčových plynových zařízení.

Překlad a redakční úprava původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.