Iniciativa 21

15. 6. 2022

Ministerstvo zdravotnictví ČR prozradilo, že již v roce 2020 objednalo více než 48 milionů dávek vakcín proti onemocnění covid-19. (pdf) Více než tři čtvrtiny tvoří objednávky od firmy Pfizer, konkrétně 37,5 mil. dávek. Reálně už dorazilo téměř 30 milionů dávek, z toho asi polovina od firmy Pfizer.

Za vakcíny náš stát k 9. květnu 2022 zaplatil celkem více než 12 miliard korun. Tuto částku stát zaplatil za 14 měsíců, v některých měsících se jednalo o víc než miliardu korun. Platby za vakcíny pokračují, přestože zájem o očkování klesl na minimum a občany tíží inflace a zdražování.

Hlavní otázka však zní: Proč stát objednal už předem tolik vakcín, když byly původně schváleny jako jedno či dvoudávkové? Jak stát dospěl k objednávce 48 milionů dávek očkování?

Proč 48 milionů dávek?

I kdybychom předpokládali stoprocentní proočkovanost včetně nemluvňat a ještě nenarozených dětí, tak ČR potřebuje maximálně 22 milionů dávek. (zdroj) Přitom vláda původně očkování dětí veřejně popírala. Podle původních plánů státu se měli očkovat hlavně senioři a ohrožené skupiny.

Plánovala Babišova vláda rovnou, že budeme vakcíny kupovat a pak rozdávat do jiných zemí světa? Anebo věděla předem, že nepůjde o jednu až dvě dávky, ale že jich bude víc, že bude stát nutit lidi k přeočkování každý rok? Či každý rok několikrát?

Vzhledem k výši objednávky mají obrovské výdaje pokračovat. ČR se totiž nepřidala k sousedním státům, které nechtějí pokračovat v odebírání dávek, o něž není zájem. (zdroj)

Fialova vláda naopak vypsala tendr na další nátlakovou kampaň na očkování. Připraví ji reklamní agentura, jejímž stoprocentním společníkem je německá globální společnost. Následně pak mají být ještě vypsány dvě veřejné zakázky na nákup mediálního prostoru a na výrobu samotné reklamy. (zdroj)

Celá odpověď Ministerstva zdravotnictví

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek nahradil ve funkci Adama Vojtěcha, 17. prosince 2021. (Vlada.cz)

Na základě zákona 106 o svobodném přístupu k informacím odpovědělo Ministerstvo zdravotnictví Iniciativě 21 na dotaz: Kolik bylo celkem objednáno vakcín, kolik použito, kolik je uskladněno, kolik bylo nebo bude zlikvidováno a v jaké hodnotě, včetně nákladů na likvidaci?

„Celkem pro roky 2020, 21, 22, 23 bylo objednáno 48 741 454 dávek. K 9. 5. 2022 ČR zaplatila 27 508 060 dávek (z toho většina byla dodána a část darována); vyočkováno bylo 17 587 063; zničeno bylo 295 433 dávek; uskladněn je zbytek. Vyčíslit hodnotu zlikvidovaných vakcín přesně nelze. Ze zasílaných reportů nelze rozpoznat, o jakou konkrétní šarži šlo. S ohledem na to, že se cena v průběhu času měnila (třeba byť jen kurzovým rozdílem), nelze říci přesně. Odhadem cca 4,1 mil EUR. Náklady na ničení jsou zanedbatelné a nejdou na vrub Ministerstva zdravotnictví.

V případě vašeho zájmu uvádíme následující webovou adresu pro nalezení dalších informací: Datové tiskové zprávy ke covid-19 – Ministerstvo zdravotnictví.“ (zdroj)

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.