Redakce Epoch Times

8. 3. 2022

Pro německou europoslankyni Christiane Andersonovou a některé další europoslance je nepřijatelné, aby Evropská komise předkládala poslancům redigované dokumenty se začerněnými odstavci textu. Vadí jim kontroverzní jednání o smlouvách na nákup vakcín ze strany předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové a „nulová transparentnost“ v této věci.

Plné znění smlouvy mezi Evropskou komisí a výrobci vakcín proti onemocnění covid-19 je stále pod zámkem, uvádí europoslankyně Christine Andersonová na svém účtu na platformě Telegram. (zdroj) Nic na stavu nezměnil ani nátlak několika europoslanců.

Evropský parlament požadoval zveřejnění smluv již 4. prosince 2020 (zdroj). Komise tehdy odpověděla, že „smlouvy uzavřené se společnostmi jako předběžné kupní smlouvy (APA) obsahují ustanovení o nezveřejňování informací“. Komise nakonec zpřístupnila smlouvy se společnostmi CureVacJanssen Pharmaceuticals poslancům Evropského parlamentu ve vyhrazené čítárně a zveřejnila redigovanou verzi smluv se společnostmi CureVac, AstraZenecaSanofi. (zdroj)

Nová mezistranická iniciativa, která vznikla mezi europoslanci, chce Evropskou komisi přinutit ke zveřejnění smluv nebo k odstoupení předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové.

Christine Andersonová. (christineanderson.eu)

Podle Andersonové vznikla v této věci mezistranická aliance 36 europoslanců, kteří se spojili z různých politických táborů, včetně FPÖ (Skupina pro identitu a demokracii), strany Evropských konzervativců a reformistů, Zelených, Levice a nezařazených europoslanců.

„Dokonce ani europoslanci nemají možnost zkontrolovat kompletní smlouvy,“ kritizovala v loňském roce Andersonová redigované smlouvy, z nichž se podle ní nedá vyčíst „vůbec nic“ o cenové politice, dodatcích a platebních podmínkách ani o očekávané účinnosti vakcín či jejich vedlejších účincích nebo budoucích otázkách odpovědnosti v případě negativních následků po očkování.

Okamžitou rezignaci předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové požadovalo již 16. února pět poslanců Evropského parlamentu. Více…

„Jednoznačně se potýkáme s pandemií korupce a jsme odhodláni přijít jí na kloub,“ uvedl v souvislosti s tím chorvatský europoslanec Ivan Vilibor Sinčić.

Je známo, že von der Leyenová vedla soukromé jednání s generálním ředitelem společnosti Pfizer ještě předtím, než podepsala smlouvy o vakcínách (zdroj). Obsah komunikace však odmítla zveřejnit a byl údajně z jejího telefonu smazán. Více…

Zveřejnění obsahu SMS zpráv, které byly zasílány mezi předsedkyní Evropské komise a vedením americké farmaceutické společnosti Pfizer, požadovala také evropská ombudsmanka Emily O’Reillyová. Více…

Evropská komise uvedla, že neukládá SMS zprávy a konverzace členů komise ze služeb, jako je WhatsApp nebo Signal, a tak je nemůže zpřístupnit veřejnosti. Vyplývá to z odpovědi místopředsedkyně komise Věry Jourové na oficiální dotaz Evropského parlamentu (zdroj). Více…

Stasys Jakeliūnas. (European Parliament)

Obsah smluv kritizoval také litevský europoslanec Stasys Jakeliūnas, podle něhož z přístupných pasáží smluv vyplývá, že se Komise musí s farmaceutickými společnostmi dohodnout na způsobu vnější komunikace a musí propagovat vakcíny jako „globální veřejné blaho“. To už podle litevského europoslance „nemá nic společného s vědou“, ale jedná se o „plnění obchodního plánu pro vakcíny“. Jakeliūnas mimo jiné obvinil von der Leyenovou, že jedná jako obchodní manažerka farmaceutických společností.

Předsedkyně von der Leyenová byla také nařčena ze střetu zájmů v osobě jejího manžela Heiko von der Leyena, který dlouhodobě působí ve farmaceutickém průmyslu a v prosinci 2020 byl jmenován lékařským ředitelem americké biofarmaceutické společnosti Orgenesis, která se specializuje na buněčné a genové terapie. Více…

Litevský europoslanec dále uvedl, že tvrzení, že „očkování je jediným východiskem z pandemie, je lež“. Od počátku pandemie jsou dle europoslance k dispozici účinné a finančně nenáročné léčebné metody. Jakeliūnas dodal, že o existenci těchto léčebných metod hovořili lékaři po celém světě, „aniž by to politici brali v úvahu“.

Německá europoslankyně Christiane Andersonová dodala, že poslanci mají sílu k výkonu své práce díky tomu, že se veřejnost „v téměř každé západní zemi na světě bouří a pořádá protesty“. Andersonová naznačila, že občanské iniciativy mohou europoslance podpořit, aby vymohly plné znění smluv nebo žádali vyšetřování a rezignaci současného vedení Evropské komise.

Článek vychází z článku německé redakce deníku The Epoch Times, který přeložila G. K. Článek doplnil a rozšířil M. K.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.