Lily Zhou

7. 7. 2022

Britský premiér Boris Johnson ve čtvrtek vystoupí s projevem k národu, potvrdila Downing Street v souvislosti se zprávami, že podá demisi.

Stane se tak v době, kdy více než 53 ministrů a ministerských asistentů podalo výpověď kvůli Johnsonově postupu v souvislosti s obviněním ze sexuálního zneužití bývalého zástupce šéfa vlády.

Mluvčí Downing Street uvedl, že Johnson „dnes učiní prohlášení k národu“.

Podle BBC, která se odvolává na nejmenovaný zdroj z Johnsonova úřadu, Johnson souhlasil s odstoupením.

V prohlášení zveřejněném ve čtvrtek ráno na Twitteru kancléř ministra financí Nadhim Zahawi uvedl, že spolu s dalšími ministry ve středu Johnsonovi mezi čtyřma očima „jasně řekl“, že „by měl důstojně odejít“.

„Jsem zdrcen, že mě neposlechl a že nyní v tuto pozdní hodinu podkopává neuvěřitelné úspěchy vlády,“ stojí v Zahawiho prohlášení.

Zahawi uvedl, že nikdo nezapomene na „uskutečnění brexitu“, udržení Jeremyho Corbyna mimo vládu, na to, jak se vláda vypořádala s pandemií covidu-19, a na podporu Ukrajiny, ale „země si zaslouží vládu, která je nejen stabilní, ale která jedná i čestně“.

„Pane premiére, v hloubi duše víte, co je správné udělat, a odejděte,“ uzavírá dopis.

Nový ministr školství rezignoval

Do čtvrtečního rána odstoupilo z vládních funkcí nejméně 53 konzervativních poslanců, včetně nově jmenované ministryně školství Michelle Donelanové.

Donelanová byla jmenována ve středu, aby nahradila Zahawiho, který byl jmenován kancléřem státní pokladny.

Její rezignace následovala po šokující rezignaci ministra zdravotnictví Sajida Javida a kancléře státní pokladny Rishiho Sunaka v úterý večer, která odstartovala sněhovou kouli rezignací.

Do čtvrtečního rána rezignovalo pět ministrů kabinetu, včetně Javida, Sunaka, Donelana, ministra pro Severní Irsko Brandona Lewise a ministra pro Wales Simona Harta.

Kromě toho rezignovalo 22 ministrů, 21 soukromých parlamentních tajemníků, čtyři obchodní vyslanci a místopředseda Konzervativní strany Bim Afolami.

Hromadné rezignace byly spuštěny v úterý poté, co Johnson přiznal, že bylo „chybou“ ponechat bývalého zástupce šéfa vlády Chrise Pinchera ve vládních funkcích navzdory obviněním ze sexuálního zneužívání, která proti němu byla vznesena.

Downing Street minulý týden uvedla, že Johnson nevěděl o žádných formálních stížnostech proti Pincherovi, načež tento týden připustila, že premiér byl o vyšetřování informován a zapomněl na něj.

Javid ve středu v parlamentu přečetl osobní prohlášení o své rezignaci a řekl, že „už toho bylo dost“.

Řekl také, že ministři, kteří nerezignovali, „budou mít své vlastní důvody“, ale „je to volba. (…) Něco neudělat je aktivní rozhodnutí.“

Ve čtvrtek ráno napsal na Twitteru ministr obrany Ben Wallace: „Řada z nás má povinnost udržet tuto zemi v bezpečí, bez ohledu na to, kdo je premiérem. Strana má mechanismus, jak vyměnit vůdce, a to je mechanismus, který kolegům doporučuji použít. Do té doby by nám veřejnost neodpustila, kdybychom tyto státní úřady nechali prázdné.“

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil: MiC

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.