Tom Ozimek Mimi Nguyen Ly

a 8. 7. 2022

Bývalý japonský premiér Šinzó Abe byl podle japonské veřejnoprávní televize NHK v pátek zavražděn při předvolebním projevu.

Abe, nejdéle sloužící premiér v zemi, byl zastřelen krátce po zahájení svého projevu v západojaponském městě Nara. Po střelbě byl letecky převezen do nemocnice a později byl prohlášen za mrtvého.

Policie, kterou citovala agentura Reuters, uvedla, že byl zatčen 41letý podezřelý.

Střelec, identifikovaný jako Tetsuja Jamagami, podle NHK policii řekl, že byl s Abem nespokojený a chtěl ho zabít.

Sedmašedesátiletý bývalý premiér přednášel v rámci předvolební kampaně Liberálně demokratické strany Japonska před nadcházejícími volbami, když kolem půl dvanácté dopoledne zazněly dva výstřely.

„Ozvala se hlasitá rána a pak kouř,“ řekl podnikatel Makoto Ičikawa, který byl na místě.

„Při prvním výstřelu nikdo nevěděl, co se děje, ale po druhém výstřelu začal situaci řešit někdo, kdo vypadal, že patří ke speciální policii.“

Na videu z místa činu sdíleném na sociálních sítích bylo vidět, jak příslušníci bezpečnostních složek zápasí s mužem v šedém tričku. Na místě také ležel předmět, který vypadal jako upilovaná brokovnice.

„Brutální čin“

Ještě před oznámením Abeho smrti odsoudil střelbu japonský premiér Fumio Kišida.

„Tento útok je brutálním činem, který se stal během voleb – samotného základu naší demokracie – a je naprosto neodpustitelný,“ řekl.

Reportérka japonské veřejnoprávní televize NHK na místě uvedla, že slyšela něco, co znělo jako dva po sobě jdoucí výstřely, a poté viděla Abeho krvácet.

Záběry ze stanice zachytily okamžik jeho pádu, načež k němu přiběhlo několik členů ochranky, když se Abe držel za hrudník.

„Kardiopulmonální zástava“

NHK s odvoláním na policejní zdroje uvedla, že Abe byl při převozu do nemocnice při vědomí a reagoval. Stejná televize s odvoláním na místní hasiče uvedla, že Abe později nejevil žádné známky života.

Jóiči Masuzoe, bývalý guvernér Tokia, na Twitteru ve 12:04 místního času uvedl, že Abe má „kardiopulmonální zástavu“. V Japonsku úředníci někdy používají tento termín k popisu situace, kdy oběti již nežijí, ale ještě nedošlo k formálnímu prohlášení o smrti.

Dvě kulky zasáhly levou stranu Abeho hrudníku zezadu, uvedla zpravodajská síť Fuji News Network s odvoláním na představitele Liberálně demokratické strany. Televize TBS uvedla, že Abe byl střelen do levé strany hrudníku a zřejmě také do krku.

Celkový pohled ukazuje pracovníky na místě po útoku na bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho na náměstí stanice Kintetsu Jamato-Saidaiji v Naře, 8. července 2022. (STR / Jiji Press / AFP via Getty Images)

Hlavní tajemník japonského kabinetu Hirokazu Matsuno novinářům řekl, že policie na místě činu zadržela podezřelého muže.

Podezřelý byl identifikován jako čtyřicátník Jamagami Tetsuja, obyvatel Nary, kterého policie okamžitě zadržela pro podezření z pokusu o vraždu kolem 11:30, uvedla NHK s odvoláním na policejní zdroje. Podle NHK byla na místě činu nalezena zbraň, která byla zřejmě ručně vyrobena.

Podezřelý se nepokusil o útěk a byl odveden na policejní stanici Nara Niši k výslechu. Podle zpráv místních médií byl muž bývalým příslušníkem japonského námořnictva.

„Takový barbarský čin nelze tolerovat,“ sdělil Matsuno novinářům.

V Japonsku platí přísné zákony o kontrole zbraní. Pro získání zbraně musí jednotlivec podstoupit několik testů a policejních kontrol. Počet úmrtí způsobených střelnými zbraněmi se pravidelně pohybuje v řádu jednotek ročně.

sinzo abe
Japonský premiér a předseda vládní Liberálně demokratické strany Šinzó Abe odpovídá na otázky v sídle strany v Tokiu 22. října 2017. (Toru Yamanaka / AFP / Getty Images)

Abe byl v letech 2006–2007 a 2012–2020 japonským premiérem a předsedou Liberálně demokratické strany Japonska. V roce 2007 skončil s odvoláním na špatný zdravotní stav.

Jeho poslední funkční období mělo skončit v září 2021, ale v srpnu 2020 rezignoval s odvoláním na obavy o své zdraví. Později se svěřil, že se mu vrátila ulcerózní kolitida, střevní onemocnění.

Abe byl známý svou charakteristickou ekonomickou strategií „Abenomika“.

Na této zprávě se podílely agentury Associated Press a Reuters. Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil: MiC

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.