Zachary Stieber

16. 8. 2022

Nevládní organizace žaluje administrativu prezidenta Joea Bidena za to, že údajně odmítla poskytnout informace o studiích účinnosti látkových roušek.

Iniciativa za funkční vládu (Functional Government Initiative, FGI) tvrdí, že americké ministerstvo zdravotnictví a sociálních služeb a dvě dílčí agentury porušily federální zákon, když odmítly tyto informace poskytnout.

FGI v únoru 2022 zaslala americkému ministerstvu, Národnímu ústavu zdraví a Národnímu ústavu pro alergie a infekční nemoci žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím (Freedom of Information Act – FOIA), v nichž požadovala podrobnosti o tom, jak agentury analyzovaly účinnost látkových roušek, včetně informací o všech studiích, které agentury v této věci financovaly.

FGI rovněž požádala o interní komunikaci, která se mimo jiné týkala financování randomizovaných kontrolovaných studií o účinnosti roušek nebo reakcí na výzvy veřejnosti k provedení takových studií.

Podle dvojice žalob (zdroj) podaných u federálního soudu ve Washingtonu však všechny tři agentury porušily zákon upravující žádosti FOIA, který stanoví konkrétní lhůty, v nichž musí agentury odpovědět a určit, zda žádosti vyžadují dodatečný čas z důvodu složitosti.

„Bez podání této žaloby FGI nezíská záznamy, na které má podle zákona FOIA nárok,“ uvádí se v každém ze dvou podání.

FGI žádá soud, aby konstatoval, že agentury porušily zákon, a nařídil jim jeho dodržování.

FGI uvedla, že její žádosti byly podníceny tím, že Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), další podřízená agentura ministerstva zdravotnictví (HHS), v lednu uvedly (zdroj), že látkové roušky „poskytují nejmenší ochranu“ a že nejlepší ochranu poskytují chirurgické masky a respirátory.

Aktualizovaná zpráva CDC uváděla „to, co americká veřejnost věděla již několik měsíců,“ uvedl v prohlášení Pete McGinnis, mluvčí FGI. „Bohužel ti, kteří před jejich oznámením veřejně zpochybňovali účinnost látkových masek, byli doktorem [Anthonym] Faucim a dalšími vládními úředníky odmítnuti nebo ještě hůře, označeni za šiřitele dezinformací.“

„Američané si zaslouží vědět, jak dlouho HHS sedělo nad těmito údaji, zda vůbec přezkoumalo studie před vydáním doporučení pro povinné nošení roušek a proč pokračovalo v propagaci látkových masek poté, co vědělo, že nefungují k zastavení šíření covidu-19,“ dodal mluvčí FGI Pete McGinni.

Anthony Fauci je ředitelem Národního institutu pro alergie a infekční nemoci. V prvních dnech pandemie on a další američtí představitelé nabádali lidi, aby nenosili masky, ale později svůj postoj změnili.

Tři žalované agentury neodpověděly na žádosti o komentář.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil M. K.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.