Tom Ozimek

18. 8. 2022

Když prezident Joe Biden v úterý podepsal výdajový balík Inflation Reduction Act, otevřel svým podpisem dveře k obnovení největšího pronájmu pro těžbu ropy a zemního plynu v historii USA, který byl zablokován soudem kvůli obavám z klimatických dopadů.

Legislativní výdajový balík obsahuje kromě jiného výdaje, daňové úlevy a půjčky na podporu technologií, jako jsou solární panely a zařízení na snížení znečištění v uhelných a plynových elektrárnách.

Zákon však také obsahuje ustanovení, které obnovuje dříve zastavený prodej pronájmu 257, největšího pronájmu podmořských ropných a plynových ložisek v historii USA, který se rozkládá na téměř 81 milionech akrů v Mexickém zálivu.

Prodej pronájmu 257, který byl v březnu 2019 vydražen v aukci za 192 milionů dolarů, napadly ekologické skupiny, které tvrdily, že prodej porušil federální zákon, protože se opíral o nedostatečné posouzení dopadů na životní prostředí, které dostatečně nezohlednilo emise skleníkových plynů.

Federální soudce Rudolph Contreras z Washingtonu s žalujícími souhlasil a v lednu 2022 rozhodl (pdf), že rozhodnutí Úřadu pro řízení oceánské energie (BOEM) o prodeji bylo „svévolné a rozmarné“.

Contrerasovo rozhodnutí pronájem zablokovalo a Bidenova administrativa se proti němu neodvolala. Podpisem výdajového balíku však Biden pronájem fakticky obnovil.

„Prodej pronájmu 257 je obnoven a zájemci s nejvyšší nabídkou musí získat smlouvu,“ uvedla v prohlášení Národní asociace oceánského průmyslu (NOIA), která se zabývá podmořskou těžbou a větrnou energii na moři.

NOIA rovněž poukázala na několik dalších prodejů pronájmu, které se nyní musí uskutečnit díky přijetí balíku. Jde o pronájmy, které Bidenova administrativa v květnu zrušila, když ceny PHM na čerpaích stanicích stoupaly na rekordní hodnoty.

Šéf asociace obecně udělil návrhu zákona kladné hodnocení za to, že zavádí to, co popsal jako „rámec pro pokračující rozvoj těžby ropy a zemního plynu na moři v USA, mechanismy pro podporu větrné energie na moři a pobídky k podpoře inovací v oblasti zachycování uhlíku na moři“.

„Žádná legislativa není dokonalá, ale ustanovení zákona o snižování emisí na moři umožní pokračovat v investicích do amerických energetických projektů v odvětví, které již řeší, rozšiřuje a zavádí nízkouhlíková energetická řešení,“ uvedl v prohlášení prezident NOIA Erik Milito.

Americký ropný institut (API), skupina v odvětví fosilních paliv, která lobovala jménem firem zapojených do zablokovaného prodeje pronájmu 257, vyjádřil spokojenost, že IRA prodej obnovuje, ale má výhrady k celkovému dopadu návrhu zákona.

„Obnovení prodeje pronájmu 257 je sice pozitivním krokem vpřed pro vedoucí postavení americké energetiky, ale legislativa jako celek zdaleka neřeší dlouhodobé energetické potřeby Ameriky,“ uvedl v e-mailovém prohlášení pro The Epoch Times Frank Macchiarola, senior viceprezident API pro politiku, ekonomiku a regulační záležitosti.

Přeloženo z článku newyorské redakce.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“