Zdenka Danková

20. 8. 2022

Při putování po Vysočině na Havlíčkobrodsku můžete narazit na malou ves v kopcích, v jejímž kostelíku se v prosinci 1949 odehrál podivný jev. Před sametovou revolucí se název vsi nesměl ani vyslovit. Když někdo řekl: „Jsem z Číhošti,“ bylo na něho hleděno s despektem nebo podezíravě.

Příběh tzv. „číhošťského zázraku“ už vešel do povědomí národa díky literatuře, divadlu, filmu i článkům.

Velmi vstřícný a nápomocný farář ze vsi, Josef Toufar, byl v Číhošti oblíbeným a vyhledávaným  pro radu, pro útěchu nebo pro duchovní rozpravu podobně jako v jeho předchozím působení v Zahrádce u Ledče. Ze Zahrádky byl odvolán a převeden právě sem do Číhošti, neboť se tam soudruhům jevil až příliš „vlivný“. Proti jeho odvedení ze Zahrádky u Ledče podepsalo petici na tři tisíce lidí, ale mocenská nomenklatura trvala na svém. A to jí ještě nestačilo. Horlivý tajemník  pro dohled nad církvemi z Ledče koncem roku 1949 pak upozornil, co se kolem kostela v Číhošti děje.

Protože komunistický režim hledal jakýkoliv formální důvod pro potlačení církví a náboženství, tak se pod drobnou záminkou roztočil kolotoč událostí, který měl dalekosáhlé následky. Duchovenstvo mělo být rozpuštěno, víra lidí zašlapána a nastolena měla být pouze jedna ideologie – marxismus-leninismus.

Protože Karl Marx prohlásil: „Náboženství je opiem lidu!“, KSČ záměrně využila události v Číhošti k pronásledování církevního personálu. To vedlo k věznění a úmrtí kněžích nebo k odebrání státního povolení vykonávat bohoslužbu a k dalším perzekucím. 

Pokud máte štěstí, kostel bývá v létě otevřen dokořán, protože studenti nebo místní lidé zde prodlévají a slouží, aby zájemce provedli chrámem a seznámili jej s příběhem tohoto místa. Návštěvníci poté mohou navštívit i pietní upomínkovou výstavu o životě J. Toufara v 1. patře fary, která je nyní neobsazená.

Když vstoupíte do kostela, máte před očima osudnou kazatelnu a na oltáři křížek, který se tehdy pohnul a naklonil. Musíte být pozorní k tomu, abyste nešlapali na desku, pod níž jsou uložené ostatky bývalého faráře Josefa Toufara, které sem byly r. 2015 převezeny z hromadného hrobu.

Na desce můžeme číst vyrytý nápis s jeho slovy: „Žijme tak, jako bychom dnes zemřít měli…“

„Žijme tak, jako bychom již dnes zemřít měli. Žijme pečlivě, jako moudří a vykupujme si časem vezdejším život věčný.“

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti je jedním z nejznámějších venkovských kostelů v České republice. V roce 1949 se stal dějištěm tzv. číhošťského zázraku. Každou druhou sobotu v měsíci do chrámu dojíždí světelský farář, aby zde sloužil ranní mši a modlitbu růžence.

Sloužící kněz Pavel Jäger ze Světlé nad Sáz. sdělil, že bylo období, kdy k návštěvě kostela přijížděly autobusy lidí. Potom, co byl publikován dostatek článků, informací a filmů o tzv. „číhošťském zázraku“, lidí ubylo. Návštěvníci z širokého okolí kostel nadále navštěvují, zejména za pěkného počasí.

Kdo si přeje najít Toufarův příběh, najde informace i mimo prostor číhošťského kostela. Toufarův život včetně okolností číhošťského zázraku podrobně zdokumentoval Miloš Doležal: v roce 2012 vyšla jeho monografie Jako bychom dnes zemřít měli.

Jak píše jeden ze čtenářů: „Příběh Josefa Toufara by měl být stále připomínán. Měl by být součástí učebních osnov a měly by s ním být konfrontováni i ti, kdo bestialitu komunistického režimu zlehčují nebo dokonce popírají.“

Podle kněze Pavla Jägera ze Světlé nad Sáz. dosud probíhá proces Toufarovy kanonizace. Starokatolickou církví již za světce byl uznán.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“