Mimi Nguyen Ly

30. 8. 2022

Bílý dům se v pondělí „pokusil“ zpochybnit dotaz novináře, který srovnával neočkované ilegální přistěhovalce a neočkovaného tenistu Novaka Djokoviče, který nedávno oznámil, že se nezúčastní US Open, a to kvůli cestovním omezením, která zakazují vstup do Spojených států cizincům, kteří nejsou očkováni proti covidu-19.

„Jak je možné, že migranti mohou do této země přijít neočkovaní, ale tenisté světové úrovně ne?“ zeptal se zpravodaj Fox News Peter Doocy tiskové mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreové.

„Který tenista světové úrovně?“ zeptala se, na což Doocy odpověděl: „Novak Djokovič.“

Djokovič, trojnásobný vítěz US Open a jednadvacetinásobný grandslamový šampion, 25. srpna na Twitteru uvedl, že „tentokrát nebude moci odcestovat do New Yorku na US Open“, ale bude se „udržovat v dobré kondici a pozitivním duchu a čekat na příležitost znovu soutěžit“.

Djokovič letos získal také wimbledonský titul, čímž se stal již sedmým vítězem tohoto tenisového turnaje. Z tenisových soutěží ve Spojených státech se ale letos odhlásil kvůli nařízení Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) o očkování cizinců.

Tisková mluvčí řekla, že požadavek na očkování cizinců je požadavkem CDC. „Odkazuji vás na CDC … o tom rozhodují oni.“ Dodala také, že Doocy by se měl obrátit na U.S. Open, protože ti určují své vlastní protokoly pro účastníky. Dle ní situace Djokoviče a nelegálních přistěhovalců jsou „dvě různé věci“.

„Jak to, že jde o dvě různé věci?“

Doocy na Jean-Pierreovou zatlačil: „Jak to, že jde o dvě různé věci? Někdo neočkovaný přiletí letadlem a vy říkáte, že to není v pořádku. Když někdo nakráčí do Texasu nebo Arizony neočkovaný, smí tam zůstat?“

„Takhle to nefunguje… Není to tak, že někdo nakráčí,“ odpověděla.

„Přesně to se děje,“ vložil se do toho Doocey. „Denně sem chodí [přes hranice] tisíce lidí. Někteří z nich se vrátí. Někteří z nich jsou chyceni. Desítky tisíc týdně ne. To je to, co se děje.“

Jean-Pierreová reagovala výčtem seznamu toho, co Bidenova administrativa udělala v souvislosti s imigrací.

„Proč ale existuje požadavek CDC pro lidi, kteří sem přiletí, na rozdíl od lidí, kteří překročí jižní hranici?“ zeptal se Doocey.

„Mluvili jsme o Hlavě 42. Hlava 42 je imperativem CDC,“ řekla.

„Ale vy jste se jí zbavili, protože jste řekli, že pandemie už není velký problém,“ poznamenal Doocy.

Trumpova směrnice Hlava 42 (Title 42) umožňovala pohraniční stráži okamžitě vyhostit nelegální přistěhovalce zpět do Mexika, pokud potenciálně představovali zdravotní riziko během pandemie covidu-19. Od jejího zavedení v březnu 2020 mohla pohraniční stráž odvrátit nelegální přistěhovalce, aniž by jim dala šanci požádat o azyl.

Bidenova administrativa na začátku tohoto roku oznámila, že platnost Hlavy 42 ukončí, ale soudce v květnu administrativu přinutil, aby tuto směrnici ponechala v platnosti.

„Takhle to nefunguje, Hlava 42 je pořád platná,“ řekla Jean-Pierreová Doocymu. „A to je proces. Takže existuje ustanovení CDC pro lidi přicházející přes jižní hranici. Není to jen pro tenisty. Migranti mají také pokyny CDC, kterými se musíme řídit, což je Hlava 42. Takže to není tento případ, to je fakticky chybné.“

Otevřené hranice

Od svého nástupu do funkce prezident Joe Biden zrušil řadu imigračních a pohraničních politik Trumpovy administrativy, včetně pozastavení a nakonec zastavení výstavby hraniční zdi; ukončení Trumpova nařízení „Zůstat v Mexiku“ a pokusu o zrušení Hlavy 42.

Od nástupu Joea Bidena do funkce prezidenta začaly proudit na jižní hranici USA rekordní počty ilegálních přistěhovalců. A za 18 měsíců jeho administrativy překročilo dle organizace FAIR hranici téměř pět milionů ilegálů. Stejně tak vzrostla aktivita zločineckých kartelů.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.