Eva Fu

31. 8. 2022

Probíhající vyšetřování amerického exprezidenta Donalda Trumpa podle politických analytiků příliš neoslabilo jeho vyhlídky na prezidentskou kandidaturu v roce 2024.

Navzdory řadě vyšetřování, včetně šetření ministerstva spravedlnosti, zda Trump po odchodu z funkce špatně nakládal s tajnými dokumenty, mají republikánští voliči na Trumpa svůj názor, který se pravděpodobně nezmění, pokud se nestane něco významného, uvedli analytici.

Přísežné prohlášení, které přesvědčilo federálního soudce, aby dal před několika týdny zelenou příkazu k domovní prohlídce v Trumpově rezidenci Mar-a-Lago, bylo zveřejněno 26. srpna. Většina částí, které vysvětlují důvody prohlídky, však byla redigována, což vedlo ke kritice ze strany Trumpa a jeho spojenců, že ministerstvo spravedlnosti postrádá transparentnost. Ministerstvo však argumentovalo, že redigování je nezbytné pro ochranu integrity probíhajícího vyšetřování.

„Jednu věc víme jistě: levice nenávidí transparentnost,“ řekl deníku The Epoch Times Hogan Gidley, bývalý zástupce tiskové mluvčí Bílého domu za Trumpovy vlády.

„Nechtějí, aby někdo viděl za oponu, co vlastně dělají,“ dodal. „Pokud vše vyložíte na stůl, uvidíte pravdu a realitu toho, co FBI v Mar-a-Lago chtěla nebo co tvrdila, že chtěla.“

Takový skepticismus po zveřejnění místopřísežného prohlášení FBI pravděpodobně převládá mezi mnoha Trumpovými příznivci, sdělili analytici.

„Nemyslím si, že by to Trumpovy příznivce nějak ovlivnilo,“ řekl deníku The Epoch Times Jacob Neiheisel, expert na politické kampaně, který vyučuje politologii na univerzitě v Buffalu.

„Naopak, pocit, že Trump je terčem útoku ‚deep stateu‘, je může přimět k tomu, aby svou podporu Trumpovi zdvojnásobili,“ dodal v souvislosti s teorií, že skupina mocných byrokratů tajně ovlivňuje politiku ve Washingtonu.

Nerozhodní voliči mohou podle Neiheisela změnit své názory na základě „hlavního tahu mediálního narativu kolem“ aféry, ale i to může být obtížné.

Podněcování hněvu

Přísežné prohlášení, které bylo zveřejněno 26. srpna a jehož 20 z 38 stran bylo buď částečně, nebo zcela začerněno, k zodpovězení mnoha otázek nepomohlo.

„Americký lid si zaslouží transparentnost, a ne pobuřující, silně redigované přísežné prohlášení, které má zakrýt a politicky chránit Joea Bidena a FBI za toto nebezpečné a neamerické překročení pravomocí,“ řekla Epoch Times republikánská kongresmanka Elise Stefaniková. „Pro Američany je to další důvod, proč těmto agenturám nedůvěřovat.“

Gidley si o účinku místopřísežného prohlášení myslí totéž.

Mobilizační efekt

Není jasné, kolik nerozhodnutých voličů mohla řada šetření, jimž Trump čelí, odradit, ale v rámci republikánské základny poslední vývoj do značné míry pracoval v Trumpův prospěch, uvedli analytici.

Ve dnech po prohlídce Mar-a-Lago dostal podle médií Trumpův politický akční výbor od svých příznivců miliony v darech.

„Zátah FBI dodává energii oběma stranickým základnám. Demokraté si myslí, že ho v této věci budou moci stíhat. Republikáni mají pocit, že jde o politicky motivované vyšetřování a myslí si, že to nikam nepovede,“ řekl deníku The Epoch Times Brendan Steinhauser, republikánský politický stratég a partner texaské firmy Steinhauser Strategies zabývající se politickou komunikací.

Trump již několikrát škádlil své prezidentské ambice pro rok 2024, ale k formálnímu oznámení kandidatury na znovuzvolení ještě nepřistoupil. Jeho politický vliv na republikánskou základnu nelze ignorovat: z více než 200 republikánů, které Trump podpořil, jich více než 90 % zvítězilo v primárkách.

Trumpova taktika

Analytici se domnívají, že pokud se Trump rozhodne kandidovat, bude mít jen málo republikánských protikandidátů. Pokud se však opravdu rozhodne, bylo by pro něj moudré počkat s oznámením až do listopadu.

„Řekl bych, nechme demokraty, ať se soustředí na tuto kampaň. Trumpovi to v budoucnu jen pomůže,“ řekl Steinhauser.

Podporou kandidátů ve státních a federálních volbách po celé zemi si Trump buduje spojence, kteří mu mohou přijít na pomoc, až přijde ten správný čas, řekl Steinhauser.

Podobný názor zastává i Coker.

„Může si dovolit počkat,“ řekl. „Neexistuje pádný důvod k tomu, aby někdo, kdo je tak silným kandidátem na předním místě, naskočil takhle brzy.“

Oznámení kandidatury má i své stinné stránky: mohlo by vytvořit právní omezení pro dary, které Trump získal, a zabránit mu použít peníze na pomoc jiným kandidátům, poznamenal Coker. Výsledná pozornost médií by také mohla odvést pozornost republikánů od soustředění se na klíčová témata, která by pomohla rozvinout jejich kampaň v průběžných volbách, za něž Coker označil ekonomiku, imigraci a kriminalitu.

„Částečným nebezpečím je, že pokud naskočí do závodu před průběžnými volbami, demokraté z něj udělají téma. Bude to otázka, na kterou se budou ptát každého kandidáta, každého republikánského kandidáta, a to: ‚Podporujete Trumpa na prezidenta?‘,“ řekl.

Dosavadní výsledky Bidenovy administrativy, zejména „ohromující“ obavy z inflace, pomohou Trumpovi v jeho prospěch, řekl Brian Darling, republikánský analytik a bývalý ředitel komunikace senátora Randa Paula.

„V podstatě bude [Trump] říkat: ‚Co bylo lepší? Moje prezidentství v letech 2016 až 2020, nebo roky Joea Bidena?‘“ řekl Darling deníku The Epoch Times.

V limbu

Jestliže se však zdá nepravděpodobné, že by razie FBI oslabila Trumpovy vyhlídky v republikánských primárkách, ještě méně je jisté, co vzejde ze všeobecných voleb v roce 2024.

„Mezi dneškem a volbami v roce 2024 je věčnost,“ řekl Neiheisel.

„Nevidím, že by se tato epizoda vyvíjela způsobem, který by mu získal mnoho příznivců do budoucna. I když to zdaleka není nemožné, je velmi těžké vyhrát na celonárodní úrovni jen tím, že udržíte svou základnu pohromadě,“ dodal.

Síla Trumpova vlivu nicméně Steinhausera, který nálady voličů pozoruje již několik let, překvapila. Navzdory negativnímu zaměření médií na vyšetřování 6. ledna a další hrozící právní problémy jsou voliči „stále přímo s ním“.

Nic jiného než zveřejnění celého přísežného prohlášení nebo obvinění Trumpa by tuto dynamiku nezměnilo, předpověděl analytik.

„Všichni vyčkávají a čekají, co má vláda k dispozici,“ řekl Coker. „Pokud to bude něco, co lidem zamotá hlavu, celá hra se změní. …možná mají stříbrnou kulku a jen čekají, až ji použijí.“

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“