Alex Wu

1. 9. 2022

Vládnoucí Komunistická strana Číny (KS Číny) uzavřela největší světový trh s elektronikou a městské čtvrti v megapoli Šen-čen, která je hospodářským centrem Číny. Čínský think-tank varoval před velkými riziky pro čínskou ekonomiku a vyzval úřady, aby změnily politiku „nulového covidu“ a pomohly tak ekonomice.

Poté, co úřady v Šen-čenu 29. srpna oficiálně nahlásily 11 infikovaných čínským virem s variantou omikron, byly uzavřeny tři z deseti městských čtvrtí: Fu-tchien, Lung-kang a Luo-chu.

Fu-tchien byl v roce 2021 druhým největším přispěvatelem na HDP Šen-čenu, Lung-kang třetím a Luo-chu šestým. Tyto tři okrsky mají více než 40% podíl na HDP Šen-čenu.

Podle sčítání lidu v Číně v roce 2020 má Fu-tchien 1,55 milionu obyvatel, Lung-kang 4 miliony a Luo-chu 1,14 milionu.

Žádný z 11 nakažených pacientů v Lung-kangu nežije ani ji nenavštívil. Tento okrsek je však stále uzavřen.

Byla pozastavena výroba a obchodní činnost a všichni obyvatelé okrsků byli požádáni, aby se každý den po dobu následujících čtyř dnů podrobili PCR testům. V osmnáctimilionovém městě bylo rovněž uzavřeno šest linek a 24 stanic metra.

Uzavření největšího trhu s elektronikou na světě

Uzavřen byl také největší trh s elektronikou na světě – obchodní čtvrť Chua-čchiang-pej, která se nachází ve Fu-tchienu, čímž se zastavil obchod s elektronickými součástkami.

Místní úřady oznámily, že trh bude uzavřen do 2. září. Na trhu jsou tisíce stánků, kde se prodávají mikročipy, součástky do telefonů a další komponenty pro výrobce.

Extrémní kontrolní opatření KS Číny v souvislosti s covidem-19, kvůli nimž je nyní v lockdownu 6,7 milionu lidí Šen-čenu kvůli 11 nahlášeným případům, vyvolala rozsáhlé stížnosti.

Jeden z obyvatel Šen-čenu jménem Jang řekl 30. srpna televizi NTD: „Nemohu jít ven, nemohu si koupit zeleninu. Stále se to stupňuje. Nejdřív řekli, že lockdown bude tři dny. Pak to prodloužili a bude se to prodlužovat znovu a znovu.“

Další obyvatelka města, která z bezpečnostních důvodů neuvedla své jméno, sdělila pro NTD: „V posledních několika letech si nikdo v Šen-čenu nemohl vydělat peníze. Buď se jim snížil plat, nebo byli propuštěni. Mnoho firem zavřelo a mnoho dětí nechodí do školy [kvůli výlukám]. Ani nevím, zda je v Šen-čenu ještě něco, kvůli čemu stojí za to zůstat.“

Nejnovější zpřísněná kontrolní opatření přicházejí po nedávné návštěvě a projevu čínského premiéra Li Kche-čchianga v Šen-čenu. Li prohlásil, že režim bude pokračovat v politice bývalého vůdce KS Číny Teng Siao-pchinga v otevírání se zaměřeném na rozvoj ekonomiky. Za Tengovy politiky a s pomocí zahraniční pomoci se Šen-čen stal jen za několik desetiletí hospodářským centrem Číny.

Pokud jde o rozporuplné zprávy komunikované KS Číny, kanadský komentátor současného dění Wen Čao ve své talk show na YouTube poukázal na to, že odrážejí zesílené boje mezi politickými frakcemi KS Číny před nadcházejícím říjnovým stranickým sjezdem.

Riziko stagnace ekonomiky

Čínský think-tank Anbound Research Center se sídlem v Pekingu mezitím zveřejnil zprávu, v níž poukazuje na to, že „čínské ekonomice hrozí zbrzdění“ v důsledku „dopadu politiky epidemické prevence a kontroly“.

Vyzval režim, aby změnil svou politiku „nulového covidu“, která způsobila uzavření měst a narušení obchodu, a zabránil tak „ekonomické stagnaci“ ve druhé polovině roku.

Zpráva byla zveřejněna na oficiálních účtech Anboundu na čínských sociálních sítích WeChat a Sina Weibo 28. srpna, ale den poté byla z obou platforem smazána.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.