Naveen Athrappully

1. 9. 2022

Institut CATO zařadil Floridu opět na první místo v žebříčku ekonomické svobody ve Spojených státech.

V posledních několika letech se Florida trvale umisťuje na první příčce v kategorii ekonomické svobody, neboli indexu osobní a ekonomické svobody, mezi 50 státy USA.

Ve své analýze CATO uvádí, že Florida nemá státní daň z příjmu fyzických osob. Vládní výdaje a dluh jsou nižší než průměr napříč všemi státy.

Florida si rovněž vydobyla první místo za kategorii fiskální politiky, která zahrnuje hodnotící kategorie jako daně, zaměstnanost, dluh, výdaje a fiskální decentralizace.

Pokud jde o celkové hodnocení svobod, tedy kombinaci osobních a ekonomických svobod, obsadila Florida druhé místo. První místo v hodnocení celkové svobody obsadilo New Hampshire. Absolutně nejhůře je na tom stát New York.

Florida si udržela vysoké hodnocení i přes pandemii covidu-19, rostoucí inflaci a prudký nárůst cen benzínu. V červenci dosáhla míra nezaměstnanosti ve státě 2,7 %, což je nejnižší hodnota od začátku pandemie covidu-19 v únoru 2020 a o 0,8 % nižší než celostátní míra nezaměstnanosti.

Nové podniky

Florida se také v roce 2021 umístila na předních příčkách, pokud jde o nově otevřené malé podniky, které jsou klíčovým faktorem přispívajícím k ekonomické výkonnosti státu.

Podle údajů Amerického úřadu pro sčítání lidu Florida v roce 2021 přijala 632 105 žádostí pro založení podnikání, což je o 27 % více než v předchozím roce. Je to více než dvojnásobek 309 170 žádostí v New Yorku a více než 518 001 žádostí v Kalifornii.

Zatímco New York a Kalifornie zavedly uprostřed pandemie covidu-19 lockdowny a restriktivní opatření, Florida se těmto opatřením většinou vyhnula.

Červené (republikánské) státy jako Florida si v ekonomice vedly lépe než modré (demokratické) státy. Analýza společnosti Moody’s Analytics ukázala, že ve většině států, kterým se po pandemii covidu-19 ekonomicky dařilo, vládli republikáni. Naproti tomu osm z deseti států s nejhoršími výsledky bylo pod vládou demokratů.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.