Jana Novotná

9. 9. 2022

Prezidentská kandidátka, ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová ve čtvrtečním vysílání pořadu Česko volí prezidenta uvedla, že by v případě, že by od poslanců dostala návrh na udělení státního vyznamenání bratrům Mašínovým, vyznamenání by jim udělila.

„Pokud by mi byl doručen návrh od Poslanecké sněmovny na udělení státního vyznamenání, já bych to vyznamenání bratřím Mašínům udělila. A řeknu vám proč: protože my jsme se jako společnost shodli, máme zákon o protiprávnosti komunistického režimu, který jasně hovoří, že lidé, kteří bojovali proti tomu režimu, byli v odboji, že si zaslouží úctu a náš respekt, a to je ten důvod, proč bych bratrům Mašínům státní vyznamenání udělila,“ uvedla.

Antikomunistická skupina kolem bratří Mašínů byla činná v letech 1951 až 1953 na území Československa, poté se členové skupiny rozhodli emigrovat přes NDR do Západního Berlína. Členy této skupiny byli Ctirad a Josef Mašín a dále Milan Paumer, Zbyněk Janata a Václav Švéda. Činnost skupiny je dodnes předmětem kontroverzí a zapálených debat, část veřejnosti považuje jejich akce za součást legitimního boje proti komunistickému režimu, druhá část je považuje z vrahy, kteří ke svým cílům používali nepřiměřené prostředky, např. tím, že zabili neozbrojeného zajatce.

Skupinu v minulosti vyznamenal bývalý premiér Mirek Topolánek vlastní iniciativou v podobě Plakety předsedy vlády. V roce 2011 udělil bratrům Mašínům Vyznamenání Zlaté lípy tehdejší ministr obrany Alexandr Vondra.

Moderátoři pořadu Česko volí prezidenta, Jaromír Soukup a Michael Kocáb slova Nerudové o vyznamenání ocenili. Jaromír Soukup připomněl, že naopak jiný prezidentský kandidát, generál Petr Pavel, na dotaz o udělení vyznamenání odpověděl, že vražda je vražda v každém režimu a naopak by takové vyznamenání neudělil.

Danuše Nerudová k tomuto tématu dále uvedla, že pro činy odbojové skupiny je potřeba mít na paměti dějinný kontext.

„50. léta jsou nejtemnější stránkou našich dějin, ten režim ve vykonstruovaných případech popravoval nevinné lidi. Ten režim týral děti. Zajděme se podívat na hřbitov do Ďáblic. To byl skutečně zločinný režim. My jsme se na tom shodli jako společnost, takže skutečně nevidím důvod, proč by lidé, kteří proti tomu režimu bojovali, koneckonců, kdyby tu zůstali, tak ten režim by je popravil, proč by za ten svůj odboj neměli obdržet státní vyznamenání,“ dodala Nerudová.

Na otázku, jak by se měl potenciální budoucí prezident stavět ke komunistické minulosti, Danuše Nerudová odpověděla:

„Myslím si, že si jako národ zasloužíme, abychom se po třiceti letech přestali hrabat v minulosti, a začali se zabývat budoucností. A to z toho důvodu, že svět kolem nás utíká velmi rychle a nám ten vlak ujíždí, jsme v krizi, a potřebujeme, abychom viděli světlo na konci tunelu. Potřebujeme někoho, kdo přinese vizi a řekne: Mně nestačí, že se vyrovnám s tímto, ale já pro tento národ chci víc. Já chci, aby se každému v této zemi žilo dobře,“ pokračovala prezidentská kandidátka.

Volba prezidenta České republiky je naplánována na 13. a 17. ledna 2023. Mezi kandidáty na prezidenta jsou kromě Danuše Nerudové a generála Pavla také senátor Pavel Fischer, šéf odborových svazů Josef Středula či podnikatel Karel Janeček nebo senátor Marek Hilšer. Největším favoritem sázkových kanceláří je šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který však zatím svou kandidaturu nepotvrdil.

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.