Reinhard Werner

19. 9. 2022

Policie ve Spojeném království se připravuje na možné nepokoje a výtržnosti v důsledku energetické krize. Vzpomínky na Londýn 2011 se vracejí.

Dne 6. září nastoupila do funkce premiérky Spojeného království Liz Trussová, nástupkyně Borise Johnsona, a již nyní je pod tlakem. Jak informují některá média s odvoláním na interní zdroje, policie se připravuje na možnou vlnu násilí, která by mohla zemi zasáhnout, pokud vláda nenajde způsob, jak zkrotit vývoj cen energií.

Domácí násilí a sexuální vykořisťování jako další rizika

Jak informoval deník The Times, vysocí úředníci očekávají „přílivovou vlnu“ násilných trestných činů a veřejných nepokojů. Nejvíce se obávají nezákonných činů tam, kde hraje roli „zneužívání finanční zranitelnosti“ a kde jsou lidé tlačeni rostoucími cenami.

Kromě politicky motivovaných nepokojů by mohlo dojít také k nárůstu trestných činů v oblasti skupinové trestné činnosti, domácího násilí a sexuálního vykořisťování.

Znepokojující je zejména to, že síťová agentura Ofgem příští měsíc zvýší horní hranici nákladů na energie na domácnost o 80 % na 3 549 liber (asi 4 084 eur) a že již 88 % dospělých Britů se obává zdražení plynu a elektřiny.

Nedostatek skladovací kapacity v samotném Spojeném království

Obyvatele ostrova znepokojují také omezené dodávky plynu do Evropy prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1 z Ruské federace. Zatímco přímá závislost Spojeného království na ruském plynu je zanedbatelná, Spojené království dodává na evropský kontinent 15 % vlastního plynu. Děje se tak nejen proto, aby se zmírnil nedostatek plynu, ale také proto, aby se skladoval vlastní plyn, pro který by na ostrově bylo příliš málo zásobníků.

Zhoršení situace by si vyžádalo, aby Britové zahájili zpětný odkup, píše Daily Mail. To by však bylo možné pouze za výrazně vyšší ceny a není zdaleka jisté, zda na to Evropané přistoupí vzhledem k nedostatku vlastních zásob, pokud nedojde ke smluvním dohodám.

Mnoho měst a obcí se letos obejde bez vánočního osvětlení a je velmi pravděpodobné, že tak učiní i velké množství domácností. V očekávané tmě a vzhledem k nejisté situaci mnoha domácností se však policejní instituce obávají více než jen omezení kvality života, na kterou jsou lidé zvyklí.

Rostoucí tendence ke korupci se obávají i policejní složky

Některé služby se připravují nejen na páchání trestných činů z finanční nouze, ale také na to, že do drogových gangů bude zataženo více dětí. Jiní se obávají, že se ženy mohou stát obětí sexuálního vykořisťování.

Obávají se také, že oběti domácího násilí budou méně často oznamovat svého partnera, protože se více spoléhají na druhou osobu, píše Daily Mail. „Krize životních nákladů pachatelům ještě více usnadní manipulaci a kontrolu lidí,“ říká komisařka policie a kriminality v Merseyside Emily Spurrellová.

Větší finanční zranitelnost by také mohla „vystavit některé zaměstnance většímu riziku korupce, zejména ty, kteří se dostanou do značných dluhů nebo finančních potíží“, uvádí se dále v interním dokumentu.

Británie bude možná muset požádat EU o dodávky energie

V dokumentu se rovněž očekává, že nová premiérka připraví „významný“ balíček opatření na zmírnění dopadů krize a omezení kriminality.

Pokud nebudou podniknuty politické kroky ke zmírnění obtíží, hrozí „podobné scény jako v roce 2011“. V létě toho roku zasáhla několik britských měst vlna násilí poté, co byl při policejní akci zastřelen 29letý Brit afrického původu.

Společnost Aurora Energy Research odhaduje, že Spojené království bude muset tuto zimu dovážet nejméně deset procent plynu z EU, aby pokrylo poptávku. Společnost S&P Global Commodity Insights naproti tomu předpovídá, že Spojené království bude tuto zimu čistým vývozcem do EU, protože dodávky LNG budou pokračovat. V jednotlivých chladných dnech však bude země pravděpodobně stále potřebovat dovoz z EU.

Z původního článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila G. K.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“