Vlastimil Veselý

19. 9. 2022

Ministr vnitra hlásí rekordní čísla. Jak jsou na tom v Rakousku a Maďarsku?

Nelegální migrace přes české hranice je rekordní

Podle ministra vnitra Rakušana je to horší než v roce 2015. Policejní mluvčí zmiňuje enormní nárůst počtu ilegálních migrantů na území ČR. Za prvních 8 měsíců roku bylo v ČR zjištěno celkem 10 240 osob (loni jen 1330) při tranzitní nelegální migraci pozemní cestou. Nejvíce v Jihomoravském (65 %) a Zlínském kraji (23 %).

Nárůst na jižní Moravě nejlépe dokumentuje to, že v květnu se jednalo o pouhých 84 případů, v červnu o 165 a v červenci již o 383. Za celý loňský rok přitom policisté v kraji odhalili jen 483 a předloni něco přes 150 osob. V rámci dvoudenního policejního cvičení, které simulovalo znovuzavedení hraničních kontrol na česko-slovenských hranicích, zajistili nedávno policisté 277 migrantů a 7 převaděčů.

V Rakousku se počet záchytů pohybuje až v tisícovkách denně a v Německu volá šéf policejních odborů po uzavření hranic s ČR. Podle readmisních dohod si Slovensko má přebírat zpět osoby, které jsou bez řádného povolení zajištěni na státní hranici či na první vlakové zastávce v Česku. To ale zatím odmítá.

Nejčastěji se jedná o Syřany. Přibývá případů, kdy migrují celé rodiny. Mezi nimi je ale minimum těch, kteří přicházejí ze Sýrie. Cestují z Turecka, kde už nějakou dobu pobývali. „Narazili jsme na ně ve vlacích i ve volném terénu na Břeclavsku a Hodonínsku.“ Nelegální cestovatele odhalují policisté především ve vlacích, nákladových prostorech kamionů či v osobních autech, poslední dobou nejčastěji v dodávkách.

Převaděči si vytvořili nové pašerácké trasy z Balkánu, které vedou do Německa přes Slovensko a Česko, což souvisí s tím, že Rakousko zpřísnilo hraniční kontroly s Maďarskem. Maďarsko také ustavilo speciální regiment pohraničních myslivců proti nezákonným narušitelům jižních hranic. Prvních 500 pohraničních myslivců již složilo slavnostní přísahu a podle zemského policejního prezídia se do jejich řad již přihlásilo 1500 adeptů.

Komunální volby a cizinci

Kampaně pro komunální volby vrcholí a některé strany se zaměřují i na cizince. Některé čtenáře to může překvapit, ale v našich komunálních volbách mohou volit i občané kterékoli země EU bez nutnosti mít v dané obci trvalý pobyt (stačí si zařídit přechodný).

V Brně se na cizince zaměřuje především koalice Žít Brno, Zelení a Piráti, které propaguje např. facebooková stránka Czizincii/Mygranti původně vytvořená pro fanoušky stejnojmenného dokumentárního filmu o migraci v ČR. Podobnou zkušenost mám z předchozích komunálek v Brně, kdy talentovaný kameraman a levicový aktivista (oba cizinci) využili účast na naší akci Brno Expat Centre k natočení propagačních šotů s některými cizinci ve prospěch kampaně Žít Brno.

Článek jedné z migračních neziskovek o tom, jak se registrovat k volbám, doprovází zajímavá ilustrační fotografie. Jako by chtěla motivovat k účasti ve volbách především ortodoxní muslimky, které chodí nebo musejí chodit v hidžábu.

Dvojí přístup některých stran k mezinárodnímu Brnu

Zajímavý přístup projevili zastupitelé Pirátů a KDU-ČSL, kteří nepodporují aktivity vybraných zahraničních odborníků a expatů, jež jsou ochotni pomoci marketingu města při budování vztahů ekonomické diplomacie s jejich domovskými regiony v zahraničí. Na druhé straně stejní zastupitelé bez problémů hlasovali pro veřejnou podporu ve výši 27,5 mil. Kč určenou na pomoc všem možným cizincům včetně jejich volnočasových aktivit a to bez dokládání jejich původu a identity.

Bude Strategie integrace cizinců v Brně konečně zahrnovat i otázky bezpečnosti?

Vzhledem ke zhoršení bezpečnostní situace ilegální migrací pamatujme před volbami i na to, aby noví zastupitelé konečně prosadili do Strategie města Brna pro integraci cizinců opatření na obranu proti ilegální migraci se speciálním zřetelem k příchozím z bezpečnostně rizikových regionů. Za mého působení v poradních orgánech pro otázky integrace cizinců se tomu pozornost nevěnovala vůbec navzdory opakovaným upozorněním.

Názory a postoje vyjádřené v tomto článku jsou názory autora článku a nemusejí se shodovat s postoji deníku The Epoch Times.

Související témata

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“