Dorothy Li

19. 9. 2022

Vedoucí pracovnice společnosti TikTok se 14. září odmítla zavázat, že tato nesmírně populární aplikace pro tvorbu krátkých videí přeruší toky dat Američanů do Číny, a to během prvního slyšení v americkém Senátu, které bylo uspořádáno po nedávných zprávách o napojení společnosti TikTok na čínský režim v Pekingu.

Výkonná ředitelka TikToku Vanessa Pappasová spolu s vedoucími pracovníky dalších velkých amerických technologických společností vypovídala před senátním výborem pro vnitřní bezpečnost. Během slyšení (zdroj) čelila Pappasová palbě otázek týkajících se vazeb společnosti TikTok na Peking a možnosti, že údaje amerických uživatelů získá Komunistická strana Číny, což se stalo předmětem zájmu obou hlavních politických stran USA.

„Zaváže se společnost TikTok k tomu, že přeruší veškeré datové toky do Číny, zaměstnancům společnosti TikTok se sídlem v Číně, zaměstnancům společnosti ByteDance nebo jakékoli jiné straně v Číně, která by mohla mít možnost získat přístup k informacím o amerických uživatelích?“ ptal se senátor Rob Portman, hlavní republikán v senátním výboru pro vnitřní bezpečnost.

Aplikaci pro tvorbu krátkých videí, kterou podle republikánského senátora používá téměř polovina amerických teenagerů, založila a vlastní společnost ByteDance, technologický gigant se sídlem v Pekingu. Její vazby vyvolaly ve Spojených státech i jinde obavy, zda se k jejím údajům může dostat čínský režim, vzhledem k tomu, že čínské zákony nutí společnosti na požádání spolupracovat s bezpečnostními agenturami komunistické strany.

Úředníci a odborníci tvrdí, že shromažďování osobních údajů Američanů by čínský režim mohl využít ke špionážním operacím, nebo dokonce k formování jejich vnímání tak, aby bylo příznivé pro čínský režim.

„TikTok nepůsobí v Číně,“ řekla Pappasová a tuto odpověď během slyšení vícekrát zopakovala.

Na Portmanův dotaz ohledně struktury společnosti TikTok Pappasová odpověděla: „Máme zaměstnance se sídlem v Číně.“

„Máme také velmi přísné kontroly přístupu k typu dat, ke kterým mají přístup, a k místu, kde jsou tato data uložena, což je zde ve Spojených státech,“ dodala. „Také jsme řekli, že tyto údaje v žádném případě neposkytneme Číně.“

Slyšení se konalo uprostřed obnoveného kontrolního přezkoumání činnosti aplikace ohledně jejích vazeb na čínský režim, kterou vyvolala červnová zpráva BuzzFeed News (zdroj). Podle uniklých záznamů 80 interních schůzek, které citoval BuzzFeed News, měli inženýři ByteDance v Číně nejméně od září do ledna 2021 přístup k neveřejným údajům amerických uživatelů TikToku. Kromě toho se zaměstnanci TikToku občas museli obracet na své kolegy v Číně, aby zjistili, jakým způsobem proudí data z USA, k nimž američtí zaměstnanci neměli oprávnění samostatně přistupovat, uvádí zpráva.

„Všechno je v Číně vidět,“ uvedl podle zprávy jeden z pracovníků oddělení důvěry a bezpečnosti společnosti TikTok na schůzce v září 2021. Ve stejném měsíci oslovil ředitel inženýra z Pekingu jako „hlavního administrátora“ s „přístupem ke všemu“.

Na dotaz Portmana ohledně zprávy ze 14. září Pappasová odpověděla: „Tato obvinění nebyla zjištěna.“

„Mluvilo se o hlavním účtu, který v naší společnosti neexistuje,“ dodala.

Přesto nejnovější odhalení obnovily obavy amerických zákonodárců.

Mark Warner (demokraté) a Marco Rubio (republikáni), předseda senátního výboru pro zpravodajské služby, vyzvali Federální obchodní komisi, aby zahájila formální vyšetřování. Reprezentant Lee Zeldin (republikáni) a někteří další členové Sněmovny reprezentantů zpochybnili pravdivost výpovědí společnosti během slyšení ve výboru.

Brendan Carr, starší republikánský komisař ve Federální komisi pro komunikace, zaslal dopis, v němž vyzval společnosti Apple a Alphabet, aby odstranily TikTok ze svých obchodů s aplikacemi.

Celý článek (v angličtině) naleznete zde.

Překlad byl redakčně zkrácen. Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil M. K.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.