Eva Fu

22. 6. 2022

Populární aplikace TikTok je jen „dalším invazivním nástrojem“ pro špionážní kampaň Pekingu, uvedli američtí zákonodárci poté, co se objevily informace z interních nahrávek, které údajně odhalují opakovaný přístup k soukromým údajům amerických uživatelů aplikace v Číně.

Podle uniklých záznamů z 80 interních schůzek, které citoval server BuzzFeed News, měli inženýři v Číně přístup k americkým datům aplikace minimálně od září 2021 do letošního ledna. Kromě toho se zaměstnanci TikToku občas museli obracet na své kolegy v Číně, aby zjistili, jakým způsobem proudí data z USA, k nimž američtí zaměstnanci nebyli oprávněni samostatně přistupovat, uvádí zpráva.

Společnost TikTok vlastní pekingský technologický gigant ByteDance. V západních zemích vyvolal obavy, zda k jeho datům může mít přístup Komunistická strana Číny (KS Číny), protože čínské zákony ukládají firmám povinnost spolupracovat na požádání s úřady bezpečnostních služeb.

„V Číně vidíme všechno,“ uvedl podle zprávy člen oddělení důvěry a bezpečnosti společnosti TikTok na schůzce v září 2021. Ve stejném měsíci jmenoval ředitel společnosti inženýra z Pekingu „hlavním administrátorem“ s „přístupem ke všemu“.

„Žádné překvapení, TikTok je jen dalším invazivním nástrojem komunistické Číny k infiltraci osobních a majetkových informací Američanů,“ uvedl pro The Epoch Times republikánský kongresman Ken Buck. „Tato aplikace představuje velmi reálnou hrozbu pro naši národní bezpečnost a Spojené státy by měly podniknout rázné kroky k zastavení špionážní kampaně KS Číny.“

Populární platforma s čínským vlastnictvím se již léta snaží minimalizovat své vazby na Peking z obav, které vyvolaly snahy Trumpovy administrativy zakázat TikToku působení ve Spojených státech. V řadě veřejných prohlášení společnost tvrdila, že údaje o amerických uživatelích ukládá lokálně a čínským úřadům by je na požádání neposkytla.

„K jakýmkoli údajům amerických uživatelů, k nimž má přístup ‚soukromá‘ společnost v Číně, má nepochybně přístup i čínská komunistická strana,“ řekl deníku The Epoch Times kongresman Lee Zeldin.

Při slyšení v Kongresu v říjnu 2021 Michael Beckerman, viceprezident TikToku, popřel, že by zaměstnanci společnosti ByteDance měli přístup k údajům uživatelů TikToku. Zákonodárcům sdělil, že o přístup k datům amerických uživatelů se stará „světoznámý bezpečnostní tým se sídlem v USA“ a že zálohy ukládá v Singapuru.

Uniklé nahrávky podle Zeldina naznačují, že Beckerman „možná lhal Kongresu, čímž by se dopustil trestného činu“.

„Už jen možnost, že k soukromým údajům milionů Američanů, z nichž mnozí jsou teprve teenageři, získala přístup čínská vláda a mohla je využít k řadě nekalých aktivit KS Číny, by měla spustit alarm jak v naší vládě, tak v soukromém sektoru a u každého, kdo tuto aplikaci používá,“ řekl.

Krátce před zveřejněním článku na serveru Buzzfeed ze 17. června společnost TikTok oznámila, že přesouvá veškerý datový tok amerických uživatelů na servery společnosti Oracle ve Spojených státech. Dodala, že bude i nadále využívat svá datová centra v USA a Singapuru jako záložní úložiště, ale očekává, že časem z těchto center data amerických uživatelů odstraní.

„Každá technologie pocházející z Číny je zneužitelná“

Bývalý čínský cenzor internetu Liu Lipeng již dříve sdělil deníku The Epoch Times, že TikTok se snažil najmout lidi jako on, aby monitorovali americké uživatele. V roce 2018 Liu vedl pohovor u ByteDance na pozici manažera obsahu TikToku, který by měl kontrolovat „globalizovaná videa“ na platformě.

„Projevy Američanů cenzurují přímo,“ řekl v rozhovoru v roce 2020.

Prezident Donald Trump vydal v srpnu 2020 exekutivní nařízení k zákazu TikToku a čínské superaplikace WeChat s tím, že aplikace zachycující rozsáhlé množství dat Američanů a „hrozí, že umožní Komunistické straně Číny přístup k osobním a majetkovým informacím Američanů – což potenciálně umožňuje Číně sledovat polohu federálních zaměstnanců a dodavatelů, vytvářet spisy s osobními údaji pro vydírání a provádět firemní špionáž“.

Od té doby se Trumpovo nařízení pozastavilo kvůli několika žalobám a soudním nařízením.

V červenci 2021 prezident Joe Biden nařízení zrušil a místo toho pověřil ministerstvo obchodu, aby platformu vyhodnotilo a určilo, zda představuje pro národní bezpečnost riziko.

Casey Fleming, analytik kybernetické bezpečnosti a generální ředitel strategické poradenské společnosti BlackOps Partners, uvedl, že před globálními ambicemi Pekingu a čínskými technologiemi je potřeba být na pozoru.

Fleming řekl, že jedna z věcí, kterou vždy říká lidem, kteří s ním konzultují tyto záležitosti, je, že „musíte pochopit, že každá technologie pocházející z Číny je zneužitelná,“ řekl v pořadu China Insider na EpochTV. „Jejím cílem je oslabit Spojené státy a posílit Čínu.“

Osobní údaje jsou „velmi, velmi cenné“, protože vytvářejí obraz o tom, s kým je člověk ve spojení, o jeho obchodních aktivitách, užívání chytrého telefonu a o tom, co bude dělat v budoucnu, řekl Fleming. Způsob, jakým je TikTok naprogramován, aby udržel uživatele v aplikaci, je podle něj také formou psychologické kontroly.

„Většina lidí ve skutečnosti nechápe, že hodnoty a cíle čínské komunistické strany jsou zcela opačné než hodnoty a cíle USA a svobodného světa,“ řekl Fleming.

„Chtějí ho zcela ovládnout. V Číně neexistují žádné nezávislé společnosti, KS Číny tam vše řídí a nade vším má kontrolu.“

Každý, kdo v Číně podniká nebo se věnuje jiné činnosti, „podléhá v Číně zákonům KS Číny“.

Společnost TikTok do doby vydání zprávy neodpověděla na žádost o komentář.

Překlad a redakční zkrácení původní zprávy: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.