Joseph Lord

24. 9. 2022

Lídr republikánské menšiny ve Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy představil v pátek plán své strany nazvaný „Závazek pro Ameriku“, který obsahuje řadu předvolebních politických slibů.

Zatímco souboj o Senát je dle posledních průzkumů obecně považován za mírně příznivý pro demokraty, ve Sněmovně reprezentantů se očekává, že v následujících volbách získají většinu republikáni.

Pokud dolní komoru převezmou, má McCarthy šanci stát se jejím předsedou.

„Plán pro nový směr“

McCarthy poskytl našemu deníku rozhovor téhož dne (23. září), ve kterém popsal předvolební plán, který nazývá také „plánem pro nový směr“.

Uvedl, že plán je o „americké veřejnosti, nikoli politicích ve Washingtonu“.

„Poslední rok a půl jsme jezdili po celé zemi a naslouchali Američanům,“ pokračoval. „Mají hodně obav. Přemýšlejí, zda si to mohou dovolit – zda si mohou dovolit natankovat benzín, zda si mohou znovu zajít do obchodu s potravinami, které nyní stojí více.“

McCarthy poznamenal, že k těmto obavám se přidává i rychle rostoucí inflace, která za poslední rok překonává jeden rekord za druhým.

„Američané mají nyní méně peněz,“ řekl. „Kvůli inflaci, kterou vyvolali Demokraté, mají plat jen za 11 měsíců, protože o jeden měsíc své mzdy přišli [kvůli inflaci]. A tak si myslíme, že bychom skutečně měli mít plán pro nový směr.“

„To je to, co je závazek pro Ameriku – plán pro nový směr, kde budeme mít ekonomiku, která bude silná…“

Zastavení „překotných výdajů“, řešení inflace

Klíčové pilíře plánu vychází z opakované kritiky republikánů vůči současné administrativě.

Jedním z nich je slib zastavit „překotné výdaje“ demokratů. Od té doby, co demokraté získali mírnou většinu v obou komorách, protlačili obří výdajové balíky v hodnotě několika bilionů dolarů. Zároveň vzrostly náklady na základní spotřební zboží v průměru o více než osm procent.

„Když se podíváte, jak inflace začala, nebyli to jen republikáni, kdo varoval demokraty, protože nezapomeňte, že pro American Rescue Plan [ony výdajové balíky] hlasovali pouze demokraté,“ řekl McCarthy.

Obnovení energetické nezávislosti USA

Republikáni budou také usilovat o obnovení americké energetické nezávislosti, řekl McCarthy.

Za vlády prezidenta Donalda Trumpa se Spojené státy staly poprvé po desetiletích energeticky nezávislými. Po svém nástupu do funkce však prezident Joe Biden s odkazem na tzv. klimatickou krizi výrazně omezil energetické kapacity USA. Kromě jiného tím, že uzavřel výstavbu ropovodu Keystone XL a vyhlásil moratorium na nové pronájmy federálních pozemků pro těžbu ropy a zemního plynu.

„Další příčinou inflace je růst nákladů na energie,“ řekl. „Takže chystáme, aby byla Amerika energeticky nezávislá, vytvořit více pracovních míst, a snížit cenu. Náklady na energii se promítají do každého výrobku a zboží.“

Bezpečnost

McCarthy rovněž uvedl, že republikáni budou usilovat o snížení míry kriminality.

V posledních dvou letech se ve městech po celých Spojených státech začala objevovat stále vyšší míra násilné kriminality, přičemž mnohá města překonala dosavadní rekordy v počtu vražd.

„Sledujeme, jak demokraté přiškrtili rozpočty policejních oddělení a kriminalita stoupá – od Portlandu po Filadelfii je nejvyšší za posledních 20 let,“ pokračoval. „Takže my … se postaráme o to, abychom policii neubírali peníze. Ve skutečnosti nasadíme o 200 000 policistů více, dáme odpovědnost žalobcům, aby spravedlivě a rovnou mírou prosazovali zákon.“

Budoucnost postavená na svobodě

McCarthy také slíbil, že republikáni budou řešit probíhající spory ve veřejných školách týkající se práv rodičů.

Školy v několika velkých městech čelily kritice kvůli obsahu výuky pro děti, který zahrnoval kontroverzní témata, jako je homosexualita, kritická rasová teorie a grafické znázornění nahoty nebo pohlavního styku, které se někdy ukazuje dětem již v prvních ročnících základní školy. Mnoho rodičů ve školních obvodech po celých Spojených státech se poté dostavilo na zasedání školní rady, aby namítali vůči materiálům, kterými se učí jejich děti.

Vyšetřování s cílem „pohnat vládu k odpovědnosti“

McCarthy rovněž přislíbil, že republikáni se budou zabývat vyšetřováním řady kontroverzních otázek a rozhodnutí současné administrativy týkajících se covidu-19 či úsilí ministerstva spravedlnosti o zastrašování rodičů, kteří vystoupili na odpor při jednání školních rad.

Republikáni také navrhují vyšetřit vazby doktora Anthonyho Fauciho na laboratoř ve Wuhanu, roli předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové v událostech z 6. ledna, a nedávnou razii FBI v Trumpově domě Mar-a-Lago.

Daňoví úředníci

McCarthy uvedl, že pokud republikáni převezmou Sněmovnu reprezentantů, budou se rovněž snažit zrušit nedávné rozšíření Daňového úřadu o 87 000 agentů, které schválili demokraté.

Omezení

Navzdory široké škále slibů a návrhů, o nichž hovořil McCarthy, můžou republikáni čelit mnoha omezením, pokud jde o to, kolik toho mohou splnit. Jednak záleží na tom, zda ve Sněmovně získají pohodlnou většinu, ale hlavně zda získají většinu i v Senátu. Bez většiny v Senátu budou mít svázané ruce v otázkách legislativy.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.