Hannah Ng

6. 10. 2022

Podle bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa stála progresivní „woke“ ideologie bývalého britského premiéra Borise Johnsona politickou kariéru. Trumpův komentář zazněl 4. října v rozhovoru s Laurencem Foxem na GB News, což je britský televizní a rozhlasový zpravodajský kanál.

Fox, který nedávno hrál druhého syna prezidenta Joea Bidena ve filmu „Můj syn Hunter“, zaskakuje za Nigela Farage v pořadu GB News „Farage“.

„Myslím, že největším problémem Borise je, [že] se z ničeho nic stal liberálem, přešel na druhou stranu … Je to dobrý člověk, ale něco se s ním stalo. Změnil se,“ prohlásil Trump v souvislosti s Johnsonovým odchodem z funkce letos v červenci.

Podle Trumpa ztratil britský vůdce důvěru a lásku lidí, protože se stal méně konzervativním. „Stal se trochu více ,woke‘, než si myslím, že ve skutečnosti je,“ dodal bývalý americký prezident.

Trump Johnsonův politický neúspěch přičítá jeho levicovým postojům.

„Myslím, že tohle byla nakonec věc, která ho skutečně dostala ven. Nemyslím si, že to byla strana,“ řekl s odkazem na skandály, které vedly k Johnsonovu sesazení. „Myslím, že strana byla jen výmluva,“ pokračoval Trump. „Stal se mnohem méně konzervativním a myslím, že se to mnoha lidem nelíbilo.“

Respekt k premiérce Liz Trussové

Trump pochválil hospodářskou politiku současné premiérky Liz Trussové. „Líbí se mi některé věci, které udělala,“ řekl Trump.

Poznamenal dále, že ekonomická filozofie Trussové se podobá jeho směřování ve funkci prezidenta. „Velmi výrazně jsem snížil daně a mnohem více jsme podnikali. To udělala i ona. Vím, že za to schytala nějakou kritiku, což mě překvapuje,“ řekl Trump. „Mohlo by se stát, že nakonec to přinese větší příjmy. Bude to velmi zajímavé.“

Bývalý prezident zdůraznil svou podporu britské vůdkyni navzdory veřejné kritice, které čelí, a řekl, že o ní má velmi dobré mínění.

„To, co udělala, je ve velkém protikladu k tomu, co si někteří lidé mysleli, ale to neznamená, že měli pravdu. Mám pocit, že by mohla mít pravdu ona,“ poznamenal.

Fox vyzval Trumpa, aby se vyjádřil k „proslulé výřečnosti“ Karla III. a jeho podpoře progresivní ideologie „woke“ a Zeleného nového údělu (Green New Deal). Trump hovořil o svém vztahu s panovníkem a uvedl, že spolu vycházeli dobře.

„Má na věci vyhraněný názor,“ řekl bývalý prezident, ale vyslovil názor, že nový král se bude vyhýbat projevům levicových sklonů. „Myslím, že pravděpodobně nebude diskutovat o určitých prvcích toho, čemu věří,“ řekl Trump.

Trump dále v odpovědi na otázku moderátora žertem opět naznačil možnou prezidentskou kandidaturu v roce 2024.

„Kdybych vám slíbil, že vás budu hrát ve filmu ,Trump 2024‘, budete znovu kandidovat na prezidenta?“ zeptal se moderátor.

„Myslím, že bych to musel silně zvážit,“ odpověděl Trump a dodal, že poslední průzkumy veřejného mínění ho favorizují.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce. (jas)

Související témata

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.