Milan Kajínek

18. 10. 2022

Poté, co bývalá americká kongresmanka a kandidátka na prezidentku USA Tulsi Gabbardová veřejně oznámila, že opouští Demokratickou stranu USA, reagovali na její prohlášení někteří čeští politici. Gabbardová uvedla, že strana už „nevěří v ústavou chráněné právo na svobodu projevu“ a „nevěří ve vládu práva, byť je zodpovědná za psaní a prosazování zákonů“. Více…

„Myslím si, že případ bývalé kongresmanky Gabbardové představuje další dílek do mozaiky ideových rozporů mezi Demokraty, týkajících se jejich dalšího směřování a programových priorit,“ sdělila deníku The Epoch Times česká poslankyně a členka zahraničního výboru poslanecké sněmovny Eva Decroix (ODS).

Uvnitř vládnoucí Demokratické strany USA podle Evy Decroix stojí na jedné straně „politici spíše tradičnějšího střihu, kteří zdůrazňují hlavně sociální a ekonomické otázky“ a na druhé „poměrně hlasitá část obhajující důraz na výrazně progresivistická témata. A to ať už se jedná o problematiku LGBT+ komunity, práva menšin či boj s klimatickou změnou“.

Poslankyně Eva Decroix. (ods.cz)

Podle poslankyně, která provozuje advokátní službu a zastává post 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS, „něco podobného ostatně můžeme pozorovat i v dalších západních státech a do určité míry už i u nás“.

Na prohlášení Tulsi Gabbardové reagoval také zakladatel Tea Party, kterou tvoří konzervativní členové ODS, kteří říkají, že se ODS již odchýlila od svého prvotního směru a mělo by dojít k nápravě. Podle zakladatele Luboše Bolečka však není řešením stranu opustit, ale pokusit se ji napravit a pozvednout zevnitř. Více…

ODS by se podle členů Tea Party měla vrátit k prosazování „osobní a ekonomické svobody“ občanů a k „vytváření prostoru pro prosperitu společnosti“. Podle nich bylo smyslem založení ODS vytvářet „hráz proti setrvalým snahám levice tuto osobní a ekonomickou svobodu všemi možnými způsoby erodovat a umenšovat“.

Podle Evy Decroix mohou podobné vnitrostranické rozpory, jaké jsou k vidění v dnešní Demokratické straně USA, oslabovat „stabilitu politického systému jako celku“.

„Především pak oslabovat stabilitu základních institucí, které představují garanty pro nás naprosto bytostných hodnot jako jsou svoboda, demokracie, úcta k jednotlivci či vláda práva,“ říká poslankyně. „Ty jsme si již zvykli vnímat jako něco samozřejmého, ale často stačí jen letmý pohled do světa, abychom si uvědomili, že tomu tak vždy být nemusí.“

Jedním z argumentů, které bývalá kandidátka na prezidentku USA Tulsi Gabbardová vyslovila, byla právě ztráta víry Demokratické strany ve vládu práva. Jmenovala několik případů, kdy se současná vláda v USA pod vedením Joea Bidena a Kongresu ovládaného Demokraty, dopustila chyb.

Bývalá americká kongresmanka a kandidátka na prezidentku USA Tulsi Gabbardová veřejně oznámila, že opouští Demokratickou stranu USA. (Epoch TV / Bow Show)

Ve dvou videích Gabbardová uvedla, že k tomuto kroku ji částečně vede skutečnost, že prezident Joe Biden a jeho administrativa nereagovali poté, co aktivisté začali protestovat před domy soudců Nejvyššího soudu před a po zrušení rozsudku ve věci Roe v. Wade (pro-potratový rozsudek z roku 1973).

Federální zákon zakazuje protestovat před domy soudců s úmyslem je ovlivnit, což je podle mnohých protestujících jejich záměr. Pro-potratová politika je však právě politickým směrem Demokratické strany.

Gabbardová srovnala nečinnost vůči těmto protestujícím porušujícím zákon s tím, jak naopak administrativa zatýká pro-life aktivisty za údajné porušení jiného zákona. Pro-life aktivisté, prosazují právo dětí na život a vyzývají ke zodpovědnosti namísto zabíjení nenarozených dětí na potratových klinikách.

Jednačtyřicetiletá Gabbardová zastupovala v Kongresu Havaj v letech 2013 až 2021, kdy se místo znovuzvolení rozhodla kandidovat na prezidentku. V průběhu předvolebního klání Gabbardová odstoupila ze své kandidatury a podpořila Joea Bidena.

Gabbardová je stále kritičtější k tomu, co označuje za rostoucí extremismus mezi demokraty v tématech, jako je vzdělávání, gender a válka. Jeden z jejího předvolebního slibu byl nezapojovat Spojené státy do „věčných válek“ a stáhnout zemi z Afghánistánu.

„V dnešní Demokratické straně již nemohu dále setrvávat. Je nyní pod úplnou kontrolou elitářského kabalského spolku válečných štváčů hnaných ustrašeným wokeismem, kteří nás rozdělují tím, že vnáší rasismus do každého aspektu a podněcují protibělošský rasismus, kteří aktivně pracovali na podkopání našich Bohem daných svobod zakotvených v naší ústavě, kteří jsou nepřátelští vůči věřícím a duchovnosti, kteří démonizují policii, kteří chrání zločince na úkor Američanů dodržujících zákony, kteří věří v otevřené hranice, kteří zneužívají národní bezpečnost k tomu, aby šli po svých politických oponentech, a především nás táhnou stále blíže k jaderné válce,“ uvedla Gabbardová v jednom z videí.

Česká poslankyně Eva Decroix k situaci dodává, že „v případě Spojených států je pro mě jako pro českou poslankyni zásadní, aby se nadále rozvíjely a upevňovaly transatlantické vztahy a Amerika nerezignovala na svou aktivní roli ve světě“. Současná invaze ruské armády na Ukrajině podle poslankyně ukazuje, na „nepostradatelnost těchto vztahů“, aby bylo možné invazi „se vší rozhodností čelit“.  

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.