Frank Fang

23. 10. 2022

Čínský vůdce Si Ťin-pching zůstane u moci dalších pět let, čímž se jeho desetileté vládnutí prodlouží nejméně do roku 2028.

69-letý Si bude generálním tajemníkem Komunistické strany Číny (KS Číny) po bezprecedentní třetí funkční období, čímž poruší normu dvou funkčních období stanovenou jeho předchůdci.

Čínský režim představil své nové vedení 23. října a jmenoval Siho a dalších šest stranických funkcionářů do stálého výboru politbyra, nejvyššího rozhodovacího orgánu komunistického režimu.

Druhým v pořadí Stálého výboru politbyra je 63-letý Li Čchiang, který je v současnosti stranickým tajemníkem Šanghaje. Očekává se, že Li bude v březnu příštího roku jmenován premiérem čínského režimu a nahradí tak současného premiéra Li Kche-čchianga.

Li Čchiang je blízkým spojencem Siho. V letech 2004 až 2007 se Li Čchiang Siovi přímo zodpovídal jako šéf jeho štábu ve stranickém výboru provincie Če-ťiang. Když se Si stal vůdcem KS Číny, byl Li Čchiang v roce 2017 povýšen na stranického tajemníka Šanghaje, kde během epidemií na začátku letošního roku zavedl tvrdé covidové uzavírky.

Třetím v pořadí ve straně je pětašedesátiletý Čao Le-ťi, který v současnosti vede Ústřední komisi pro disciplinární inspekci, režimního protikorupčního orgánu.

Dalším v pořadí je 67-letý Wang Chu-ning, známý stranický teoretik, který nyní směřuje ke svému druhému pětiletému funkčnímu období jako člen stálého výboru politbyra.

Posledními třemi členy výboru jsou 66-letý Cchaj Čchi, současný stranický tajemník hlavního města Číny Pekingu, 60-letý Ding Süe-siang, šéf Siova štábu, a 66-letý Li Si, současný stranický tajemník jihočínské provincie Kuang-tung.

Nedělní oznámení, že si současný prezident Si zajistil další pětileté funkční období, není překvapivé, poté, co dva Siovi političtí rivalové, včetně Li Kche-čchianga, nebyli 22. října po skončení 20. sjezdu čínské komunistické strany jmenováni do 205členného ústředního výboru.

Odchod Li Kche-čchianga z nejvyššího vedení strany je však překvapením vzhledem k tomu, že je mu pouhých 67 let – o rok méně, než je nepsaný věk odchodu do důchodu stanovený stranou. V Číně mohou být funkcionáři KS Číny, kterým je v době konání stranického sjezdu 67 let nebo méně, povýšeni, zatímco u těch, kterým je 68 let a více, se očekává odchod do důchodu – neformální pravidlo známé jako „sedm nahoru, osm dolů“.

Čínský prezident Si Ťin-pching (vpravo) pozoruje, jak se bývalý prezident Chu Ťin-tchao (vpravo) dotýká ramene premiéra Li Kche-čchianga (druhý zleva) při odchodu ze závěrečného ceremoniálu 20. sjezdu Komunistické strany Číny ve Velkém sále lidu v Pekingu, 22. října 2022. (Noel Celis / AFP via Getty Images)

V sobotu byl ze závěrečného ceremoniálu stranického sjezdu nečekaně vyveden Li Kche-čchiangův mentor, bývalý čínský vůdce Chu Ťin-tchao. Chu vypadal zmateně a zdráhal se vysvětlit, proč byl vyzván k odchodu, a poté byl odveden dvěma zaměstnanci strany.

Senátorka Marsha Blackburnová, která zasedá v senátním výboru pro ozbrojené síly USA, se na Twitteru vyjádřila, že tím, že Si nechal Chua vyvést, si „napíná politické svaly“.

„Je jasné, že Si ovládá stranický sjezd a chtěl světu ukázat své svaly tím, že Chu Ťin-tchaa ponížil před zahraničním tiskem,“ napsala Blackburnová.

„Je to nebezpečné a hluboce znepokojující,“ napsal 23. října na Twitteru texaský republikánský senátor Ted Cruz. Cruz je členem senátního výboru pro zahraniční věci. „Si upevňuje moc a násilně odstraňuje svého předchůdce. Nikdo ani nemrkne. Tyranie nikdy nekončí dobře.“

Budoucnost Číny

Li Cheng-čching, odborník na Čínu z Washingtonského institutu pro informace a strategii, v rozhovoru pro čínské vydání deníku The Epoch Times po nástupu nového vedení režimu uvedl, že čínská ekonomika se pod Siovým vedením nadále nebude zlepšovat.

Uvedl, že údaje o čínské ekonomice za třetí čtvrtletí – které měl Peking původně zveřejnit 18. října, ale odložil je – neukážou nic pozitivního.

„Domnívám se, že ekonomické údaje za čtvrté čtvrtletí budou ještě horší. Ekonomické problémy budou rok od roku větší a [ekonomika] se bude zhoršovat,“ sdělil.

Dodal, že do současné pozice Siho vynesly právě politické boje. V důsledku toho předpovídá do budoucna další politické boje, které mohou Čínu vystavit další éře masových politických hnutí.

Kenneth Roth, bývalý výkonný ředitel organizace Human Rights Watch, se na Twitteru vyjádřil, že Si sestavil tým, který se mu nebude chtít vzepřít.

„Člověk, který se bojí debaty, si vybere vedoucí tým, který mu [Si Ťin-pchingovi] nebude vzdorovat,“ napsal Roth. „Recept na další represe a špatné řízení.“

Amnesty International uvedla, že Siova pokračující vláda je katastrofou pro lidská práva.

„Potvrzení třetího funkčního období Si Ťin-pchinga je zlověstným okamžikem nejen pro miliony čínských občanů, kteří za jeho vlády trpí závažným porušováním lidských práv, ale také pro lidi po celém světě, kteří pociťují dopad represí čínské vlády,“ uvedla v prohlášení Hana Youngová, zástupkyně regionálního ředitele Amnesty International.

„Politika a praktiky vlády pod vedením Siho představují hrozbu nejen pro tamější domácí práva, ale i v celosvětovém měřítku,“ pokračuje Youngová. „Od vládní kampaně za umlčení a násilnou repatriaci Ujgurů v zámoří až po pokusy předefinovat samotný význam lidských práv na půdě Organizace spojených národů se paže čínské státní represe stále více rozšiřují za hranice Číny.“

„A protože se čínští aktivisté, právníci, nezávislí novináři a další obránci lidských práv připravují na další podobné nebo ještě horší případy, musí mezinárodní společenství zdvojnásobit své úsilí, aby zajistilo, že příštích pět let bude jiných,“ uzavírá Youngová.

Z původního článku newyorské redakce přeložil MiC.

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.