Zachary Stieber

28. 10. 2022

Zpráva amerického Senátu zveřejněná 27. října uvádí, že existuje řada důkazů o tom, že pandemie covidu-19 je spojena s laboratoří P4 v čínském Wu-chanu, která se nachází nedaleko místa, kde byly zaznamenány první případy onemocnění.

„Značné důkazy ukazují na to, že pandemie covidu-19 byla výsledkem incidentu spojeného s výzkumem v laboratoři v čínském Wu-chanu,“ uvádí se ve zprávě.

„Incident spojený s výzkumem odpovídá počátečním epidemiologickým zjištěním o rychlém šíření viru výhradně ve Wu-chanu, přičemž první volání o pomoc se nacházela ve stejném okrsku, ve kterém se nachází areál Wuchanského virologického institutu (WIV) v centru Wu-chanu. WIV je epicentrem pokročilého výzkumu koronavirů, kde vědci shromažďovali vzorky vysoce rizikových koronavirů a prováděli s nimi pokusy.“

Zpráva se zabývá i možnostmi umělého nebo přirozeného původu viru SARS-CoV-2 způsobujícího covid-19, ale upozorňuje, že pro podepření přirozeného původu nebyly zjištěny důkazy nalezené jako v jiných předchozích případech, například odhalením původního zvířecího hostitele.

„Mezi nedostatečná zjištění patří mimo jiné neurčení původního rezervoáru hostitele, neurčení  druhu mezihostitele a nedostatek sérologických nebo epidemiologických důkazů prokazujících přenos ze zvířat na člověka,“ uvádí se ve zprávě. „V důsledku těchto důkazních nedostatků je obtížné považovat teorii přirozeného zoonotického přenosu za předpokládaný původ pandemie covidu-19.“

Dokument o 35 stranách (pdf) vypracovala tzv. menšinová pracovní skupina senátního Výboru pro zdravotnictví, vzdělávání, práci a důchody pod vedením republikánského senátora Richarda Burra. Zpráva je označena za prozatímní.

Autoři strávili 15 měsíců procházením stovek vědeckých studií, rozhovory s desítkami odborníků na danou problematiku a analýzou předchozích zpráv a studií o možném původu, uvedl Burr.

„Věřím, že tato zpráva významně přispěje k existujícímu souboru důkazů a pomůže stanovit parametry pro budoucí přezkoumávání analýz,“ uvedl.

Sdělil také, že nedostatek transparentnosti ze strany Komunistické strany Číny „brání dosažení definitivnějšího závěru“.

Burr a předsedkyně výboru, demokratická senátorka Patty Murrayová, v červnu 2021 oznámili společnou iniciativu, která měla zahrnovat „přezkoumání informací od federálních agentur a příslušných odborníků ohledně původu viru, který způsobuje covid-19, a zlepšení národní schopnosti posuzovat bezpečnost a zabezpečení biolaboratoří“.

Murrayová ani její asistenti se prý na průběžné zprávě nepodíleli.

Mluvčí Murrayové na žádost deníku The Epoch Times o komentář do doby vydání zprávy nereagoval.

Zpráva vychází v době, kdy nedávno zveřejněná studie dospěla k závěru, že pravděpodobnost přirozeného původu SARS-CoV-2 je menší než jedna ku 100 milionům.

Překlad původního článku: J. S.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.