Rebecca Zhu

1. 11. 2022

Lídr australské opozice Peter Dutton přislíbil, že bude ve spolupráci s rodinami bojovat proti radikální genderové teorii, která se vyučuje ve školách a která je v rozporu s hodnotami milionů Australanů.

Ve svém projevu k rozpočtu, který přednesl 27. října, Dutton uvedl, že vzdělávací systém umožňuje zastáncům ideologií mít „příliš velký vliv“ na to, co se děti učí.

„Výuka zkrácené a selektivní verze historie a umění – a radikální genderové teorie – není v nejlepším zájmu našich dětí,“ řekl.

„To, co je potřeba, je zaměřit se na to, aby se prioritou staly základy – čtení, psaní a matematika.“

Navzdory rekordním objemům finančních prostředků, které jdou do veřejných i soukromých škol, se úroveň australského vzdělávání snižuje jak v relativním, tak v absolutním měřítku.

Podle Duttona by australské školy měly pomáhat dalším generacím pěstovat lásku a hrdost na svou zemi, aniž by se snažily přikrášlovat minulost.

„Jako národ oslavujeme naši úžasnou domorodou historii,“ řekl. „Stejně tak ale musíme být hrdí na naše britské dědictví a náš příběh přistěhovalců.“

Dodal, že učitelé musí také vést výuku ve třídách způsobem, který pomůže studentům „naučit se respektu, disciplíně a tomu, ‚jak myslet‘, nikoliv ‚co si myslet‘“.

Premiér Anthony Albanese však prohlásil, že tento projev byl „nejhorší rozpočtovou odezvou“, kterou za dobu svého působení v politice zažil.

„Bylo to celé jen o tom, že uvízl v minulosti a snažil se omílat staré argumenty o změně klimatu a o kulturních válkách,“ řekl pro Sky News Australia.

Naopak, Bella d’Abrerová, ředitelka programu Základy západní civilizace v Institutu pro veřejné záležitosti, Duttonovu „výzvu ke kulturní válce“ uvítala.

„Peter Dutton prohlásil, že posune liberály zpět do hlavního politického proudu… Až dosud byly názory a obavy australských rodičů ohledně toho, co se jejich děti učí, ignorovány.“

D’Abrerová kritizovala předchozí liberální vlády za to, že v australských kulturních válkách „kapitulovaly“ a umožnily vznik „radikálních“ národních učebních osnov, které vedou mladé Australany k tomu, aby se styděli za australskou a západní kulturu.

„Nyní to vypadá, že se Peter Dutton a liberálové probouzejí a uvědomují si, co dopustili,“ řekla.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“