Victoria Kelly-Clark

3. 11. 2022

Austrálie povede mezinárodní boj proti kybernetickým ransomware útokům v rámci iniciativy 36 států a států EU zahájené Spojenými státy, oznámil v úterý Bílý dům v návaznosti na výstup mezinárodního summitu zaměřeného na tuto problematiku.

(pozn. redakce: ransomware je software blokující počítačový systém nebo šifrující data, po jehož úspěšné implementaci útočník požaduje od oběti výkupné za obnovení přístupu)

Byla utvořená Mezinárodní pracovní skupina pro boj proti vyděračskému softwaru (ICRTF), která bude koordinovat odolnost, narušení a boj proti nezákonným finančním aktivitám.

ICRTF bude rovněž sloužit k vývoji nástrojů a výměně zpravodajských informací o kybernetických hrozbách s cílem zvýšit schopnost včasného varování a předcházet útokům, jakož i ke konsolidaci pravidel a rámců osvědčených postupů.

Kromě toho bude vytvářet zdroje pro veřejnost týkající se „nástrojů, taktik a postupů“ pro zlepšení informovanosti a „kybernetické hygieny“ v oblasti ransomwaru v celosvětovém měřítku a bude spolupracovat s klíčovými partnery ze soukromého sektoru, včetně vytvoření pomocného průmyslového odboru, který by se aktivně zapojil do práce ICRTF.

Australská ministryně pro kybernetickou bezpečnost a vnitřní záležitosti Clare O’Neilová na Twitteru uvedla, že pracovní skupina umožní mezinárodním partnerům po celém světě mařit ransomwarové útoky, bojovat proti nim a bránit se jim.

„Útoky ransomwaru jsou na celém světě na vzestupu,“ napsala O’Neilová. „Tato pracovní skupina umožní spolupráci s našimi mezinárodními partnery po celém světě při narušování, boji a obraně proti ransomwaru.“

Podle sdělení australského ministerstva vnitra pro média bude pracovní skupinu tvořit více než 60 zemí, včetně České republiky, Kanady, Francie, Německa, Indie, Izraele, Japonska, Keni, Nizozemska, Nového Zélandu, Nigérie, Spojeného království, Spojených států atd.

Austrálie je hlavním cílem útoků

Oznámení přichází v době, kdy se na Austrálii zaměřují četné útoky hackerů ransomwarem. Např. na Medibank, největší australskou zdravotní pojišťovnu, Optus, druhou největší telekomunikační společnost v zemi, na EnergyAustralia, jednu ze tří největších energetických společností, na realitní gigant Harcourts a internetové společnosti Vinomofo, MyDeal a Medlab.

Vláda protinožců na množící se kybernetické útoky reagovala tím, že 26. října předložila novelu zákona o ochraně osobních údajů.

Novela výrazně zvýší sankce pro organizace za závažné nebo opakované porušení ochrany osobních údajů, což je krok, který, jak labouristická vláda doufá, může přimět podniky k většímu úsilí v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Australskou vládu za pomalou reakci na kybernetické hrozby kritizoval stínový ministr pro kybernetickou bezpečnost James Paterson.

„Při kybernetickém útoku jde o čas. Včasné zapojení vlády umožňuje zjistit fakta, případně narušit krádež dat, a dává zákazníkům čas na přijetí všech nezbytných kroků ke zmírnění následků narušení.“

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.