Dorothy Li

25. 11. 2022

Továrny v Číně mají nový přístup v rámci „covidových opatření“. Dělníci zůstávají uzavřeni v továrně po několik týdnů, izolováni od okolního světa.

Stovky dělníků se střetly s policií v největším čínském podniku na montáž iPhonů na světě, který byl v posledních týdnech uzavřen podle směrnice týkající se onemocnění covid-19. O protestu se dozvídáme díky videím zveřejněným dělníky na internetu.

„Braňte naše práva!“ skandovali v úterý večer dělníci v továrně společnosti Foxconn Technology Group podle videa, které začalo ve středu kolovat na sociálních sítích.

V jedné situaci se stovky dělníků přetahují a strkají do dozorců v bílých ochranných oblecích, zatímco jiní křičí „bojujte, bojujte!“. Na dalším videu je vidět nasazení slzného plynu proti dělníkům a dělníci, kteří odstraňují karanténní zábrany. Lokaci videí a další související podrobnosti se deníku The Epoch Times nepodařilo bezprostředně ověřit.

To, co vyvolalo protesty, které vypukly v úterý v pozdních hodinách, byly opožděné prémie a obavy z infekce, řekli deníku The Epoch Times čtyři noví pracovníci podniku. Dodali, že na místo vtrhly stovky bíle oděných policistů, včetně policistů z pořádkové služby, a protestující bili obušky.

Sedm nebo osm policistů opakovaně udeřilo jednoho člověka pendreky a z hlavy mu tekla krev, řekl deníku The Epoch Times jeden z dělníků. „Je to tak nebezpečné. Když jsem tu scénu viděl, snažil jsem se utéct.“

Nepokoje ve středočínském městě Čeng-čou, hlavním městě provincie Che-nan, znamenají eskalaci nespokojenosti, která mezi obyvateli narůstá od října, kdy byl v továrně vyhlášen lockdown. Více než 200 000 zaměstnanců montážní továrny na iPhony bylo izolováno od vnějšího prostředí, pracovali a žili v areálu v rámci uzavřeného systému, zatímco se město snažilo potlačit „novou epidemii“ v rámci politiky komunistické strany o „nulovém covidu“.

Když společnost minulý měsíc oznámila uzavření závodu, tisíce pracovníků přelézaly ploty, aby se pokusily závod opustit. Ti, kterým se podařilo areál opustit pěšky, tehdy uvedli, že nemohli vydržet tvrdá karanténní pravidla a špatné životní podmínky, které zahrnovaly nedostatek potravin a lékařské péče.

Článek byl při překladu zkrácen. Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil M. K.

Reportáž televize NTD o protestu v Číně

Související témata

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.