Zdenka Danková

3. 12. 2022

ČR: V polské Lodži proběhlo na přelomu listopadu a prosince zasedání Ministerské rady Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Český ministr zahraničních věcí Jan Lipavský se tam setkal s řadou svých protějšků. Na Ministerské radě OBSE vyzval k podpoře Ukrajiny.

Ministři zahraničních věcí účastnických států OBSE se na každoročním setkání, letošním 29. ročníku, věnovali především válce na Ukrajině, jejím dopadům na bezpečnost v Evropě a fungování OBSE. Během jednání Lipavský vyzval Rusko k zastavení války na Ukrajině a podpořil posílení pomoci Ukrajině ze strany OBSE, uvedl F. Hašek z odboru komunikace MZV.

„Rusko pošlapalo základní principy, na kterých byla OBSE založena,“ prohlásil šéf české diplomacie.

„Soubor závazků a opatření na posílení důvěry, na kterém je OBSE vystavěna, je unikátní a je nutné ho zachovat a dále rozvíjet. Jedinečným přínosem OBSE je také její celkový přístup k bezpečnosti,“ uvedl ministr ve svém projevu.

Přestože v současnosti čelí OBSE řadě výzev, ministr Lipavský vyjádřil své přesvědčení, že organizace může mít důležitou roli v rámci nové bezpečnostní architektury v Evropě.

lipavsky
Na snímku ministr zahraničních věcí Jan Lipavský na 77. zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku, 21. září 2022. (Foto: ANGELA WEISS / AFP via Getty Images)

Česko poskytne v roce 2023 celkem 4 miliony korun na podporu OBSE pro válkou zasaženou Ukrajinu. Z peněz bude financováno například odminování a odstraňování nevybuchlé munice, oznámil Lipavský.

V důsledku obstrukcí Ruska v orgánech OBSE se působení organizace na Ukrajině zásadně omezilo: byla například ukončena Zvláštní monitorovací mise OBSE a snížily se tak možnosti OBSE pomáhat Ukrajině zvládat důsledky válečného konfliktu. Díky peněžním darům účastnických států bude nyní možné pomoc OBSE Ukrajině rozšířit, vysvětluje odbor komunikace MZV.

Vyšetřování válečných zločinů

Na okraji zasedání Ministerské rady pořádala Ukrajina s podporou členských států EU jednání na téma stíhání pachatelů válečných zločinů, ke kterým na Ukrajině v průběhu ruského napadení došlo.

„Ukrajinská státní zástupkyně Iryna Venediktovová… sbírá důkazy o genocidě a vyšetřuje přes osm tisíc případů potenciálních válečných zločinů. Vyšetřování se týká hlavně okupovaného Mariupolu a dalších těžce zasažených měst,“ uvedl Blesk již letos v dubnu.

K nejzávažnějším zločinům podle Venediktovové dochází ve městech pod dočasnou nadvládou Rusů, v těchto oblastech však zatím vyšetřování vést nelze. Na základě hrůz, které ukrajinské jednotky odhalily ve městech po odchodu Rusů, se odhaduje, že situace v déle okupovaných regionech bude ještě mnohem horší, psal Blesk

Šéf české diplomacie Lipavský se při své účasti vyslovil pro vznik zvláštního tribunálu k vyšetřování válečných zločinů v souvislosti s válkou na Ukrajině. Ocenil roli OBSE při dokumentaci válečných zločinů.

Na okraj ministerského zasedání se ministr Lipavský setkal se svými protějšky – ministrem estonským, arménským, ázerbajdžánským, srbským i s náměstkyní ministra zahraničí USA.

Mimo jiné zde Lipavský také převzal od ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kuleby medaili Za zásluhy I. stupně, kterou mu v srpnu tohoto roku udělil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Jde o ocenění celé české diplomacie, která podporuje Ukrajinu od začátku ruské války. Budeme za Ukrajinou stát tak dlouho, dokud nezvítězí,“ řekl Lipavský.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) sdružuje 57 účastnických států z Evropy, Střední Asie a Severní Ameriky. Ministerská rada je druhým nejvyšším rozhodovacím orgánem OBSE a schází se jednou ročně.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“