Mimi Nguyen Ly

23. 12. 2022

Floridský nejvyšší soud ve čtvrtek oznámil, že schválil žádost guvernéra Rona DeSantise o ustavení velké poroty, která bude 12 měsíců vyšetřovat případná pochybení související s vakcínami zamýšlenými proti covidu-19.

Republikán DeSantis má v hledáčku společnosti Pfizer-BioNTech a Moderna a jejich vedoucí pracovníky, jakož i lékařské asociace nebo organizace zapojené do poskytování anticovidových vakcín na Floridě.

Guvernér se mimo jiné snaží prověřit, zda byly šířeny klamavé informace o „vakcínách, jejichž cílem má být zabránit infekci, příznakům a přenosu covidu-19“.

O DeSantisově žádosti rozhodovalo 6 soudců, z toho tři byli do funkce jmenovaní jím. Žádost podpořilo pět soudců, jeden byl proti.

Předsedat soudu bude soudce Ronalda Ficarrottu z Tampy a členové velké poroty by měli být vybráni z pěti soudních obvodů. Obvykle se celostátní poroty skládají z 18 členů.

Floridský guvernér ve své žádosti (pdf) soudu z 13. prosince argumentoval tím, že „je pravděpodobné, že jednotlivci a společnosti, které k tomu mají motivaci“, vytvořili dojem, že očkování anticovidovou vakcínou zabrání lidem šířit nemoc mezi ostatními.

Tento názor zastávaly a prosazovaly různé státní a federální zdravotnické orgány a subjekty, včetně poradce Bílého domu pro covid-19 Dr. Anthonyho Fauciho a Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), poznamenal DeSantis a dodal, že je „nemožné si představit, že by k tomuto názoru samo dospělo tolik vlivných osob“.

Guvernér ve své žádosti rovněž poznamenal, že společnosti Pfizer a Moderna a jejich vedoucí pracovníci učinili prohlášení, že kromě jiného jsou vakcíny těchto společností vysoce účinné při prevenci přenosu covidu-19.

Řada studií zjistila, že vakcíny šíření covidu-19 neomezují, a stále více prací ukazuje, že účinnost vakcín proti infekci během několika týdnů nejenže klesá, ale mění se v negativní.

Stále více lékařů a vědců také tvrdí, že mladí lidé by tyto vakcíny neměli dostávat kvůli zprávám o zánětech srdce spojených s očkováním. Studie provedená v Izraeli zjistila, že po zavedení vakcíny proti covidu-19 ve státě došlo k 25procentnímu nárůstu počtu přivolávání pohotovosti kvůli srdečnímu infarktu u izraelských mužů ve věku 16 až 25 let.

„Hlavní otázka, kterou si musíme položit, je, zda máme na základě této studie a mnoha dalších studií dostatek důkazů, abychom mohli říci stop,“ řekl Retsef Levi, profesor na Massachusettském technologickém institutu, koncem listopadu deníku The Epoch Times s odkazem na nedávnou izraelskou studii. „Zastavíme tyto vakcíny u mladých jedinců, ale možná i celkově, a dáme si na čas, abychom se opravdu velmi, velmi pečlivě podívali a prozkoumali každý údaj a dali dohromady všechny možné údaje, abychom pochopili, jaká je odpověď.“

DeSantis ve své žádosti také uvedl: „Floridský zákon zakazuje podvodné praktiky, včetně šíření nepravdivé nebo zavádějící reklamy na léčiva a používání jakéhokoli prohlášení nebo náznaku v jakékoli reklamě týkající se léku, že aplikace léku je účinná, i když není.“

„Farmaceutický průmysl má za sebou notoricky známou historii klamání veřejnosti za účelem finančního zisku. Byly vzneseny otázky ohledně pravdivosti prohlášení farmaceutických výrobců vakcín proti covidu-19, zejména pokud jde o přenos, prevenci, účinnost a bezpečnost.“

„Je třeba provést šetření, aby se zjistilo, zda se farmaceutický průmysl nedopustil podvodných praktik. Obyvatelé Floridy si zaslouží znát pravdu.“

Překlad a redakční úprava původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."