Louise Chambers

2. 1. 2023

Jediná známá přeživší devaterčata na světě, pět holčiček a čtyři chlapci, kteří se narodili v Maroku, se se svými hrdými rodiči konečně vrátili ve věku 19 měsíců domů do rodného Mali v západní Africe.

Abdelkader Arby a Halima Cisséová odcestovali domů se svými devíti dětmi 13. prosince po 19 měsících odborné nepřetržité péče zdravotních sester z kliniky Ain Borja ve speciálně vybaveném bytě v Casablance. Jejich příběh se dostal na titulní stránky novin a prospívající děti si vysloužily zápis do Guinnessovy knihy rekordů za nejvyšší počet dětí přeživších po porodu.

Rodiče Devaterčat
(Se svolením Guinnessovy knihy rekordů)

Vzhledem k rizikovému průběhu těhotenství byla paní Cisséová před porodem letecky dopravena malijskou vládou na specializovanou kliniku v Maroku, kde se s manželem dozvěděli, že čeká devět dětí. Předtím se manželé domnívali, že čekají pouze sedm dětí.

Arby, který je důstojníkem malijské armády, řekl Guinnessově knize rekordů: „Po Všemohoucím děkujeme také úřadům mé země, Mali, které zajistily vše pro následné kontroly a výdaje.“

Rodiče, kteří již mají čtyřletou dceru Soudu, si konečně doma zvykají na život dvanáctičlenné rodiny. „Není snadné uložit je všechny společně ke spánku. Mazlíme se s nimi, aby mohly usnout. Mají před spaním opravdu rády mazlení,“ říká sedmadvacetiletá maminka.

Než se devaterčata dočkala propuštění z nemocniční péče, musela si od narození projít náročnou cestu.

Holčičky (Kadidia, Fatouma, Hawa, Adama a Oumou) a chlapci (Mohammed VI, Oumar, Elhadji a Bah) se narodili předčasně 4. května 2021 císařským řezem ve 30. týdnu těhotenství. Každý z nich vážil mezi půl až jedním kilogramem.

Dr. Rochdi Talib, generální ředitel společnosti Akdital, který kliniku provozuje, uvedl: „Museli jsme matku ošetřit dříve, než bude pozdě, abychom se ujistili, že nedojde k poporodnímu krvácení. Díky Bohu jsme měli technické prostředky a vysoce kvalifikovaný lékařský a zdravotnický personál. Pracovalo na tom 32 lidí.“

V den prvních narozenin nemluvňat řekl otec pro BBC, že děti „už všechny lezou. Některá už sedí, a dokonce mohou chodit, když se něčeho přidrží. Není to snadné, ale je to skvělé. I když je to někdy únavné, když se podíváte na všechna miminka, jak jsou zdravá, zprava doleva, uleví se vám. Zapomenete na všechno.“

„Doufám, že Bůh požehná všem, kteří ještě děti nemají, aby mohli mít to, co my, rodiče devaterčat, máme. Je to krásné, skutečný poklad.“

Devaterčata jsou extrémně vzácná. Děti tohoto páru představují první zaznamenaný případ, kdy devět sourozenců z jednoho porodu přežilo více než několik hodin. Předchozí titul Guinnessových rekordů drželo osm dětí, které se narodily v roce 2009 Nadye Sulemanové ze Spojených států.

anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."