Peter Wilson

3. 1. 2023

Druhý Konvoj svobody, který se měl konat v únoru v kanadském Winnipegu, byl zrušený z bezpečnostních důvodů a kvůli „osobním útokům“, oznámil jeden z organizátorů.

Demonstrace, která byla pojmenovaná i jako „Konvoj světové jednoty“, se měla konat mezi 17. a 20. únorem a měla být vzpomínkou na demonstranty, kteří v zimě minulého roku v Ottawě podpořili původní hnutí Konvoj svobody proti kanadským restrikcím a nařízenému očkování proti covidu-19.

„Hlavním důvodem zrušení Konvoje svobody 2.0 je to, že od doby, kdy jsem oficiálně oznámil plány přivést oficiální Konvoj svobody 2.0 zpět do Ottawy na čtyřdenní sraz, jsem zaznamenal několik narušení bezpečnosti a útoků na osobní reputaci proti mně a dalším členům týmu Canada Unity,“ napsal organizátor James Bauder, zakladatel nadace Canada Unity Foundation, v tiskové zprávě 31. prosince 2022.

„V důsledku těchto narušení bezpečnosti, která jsou mimo naši kontrolu, nemohu s čistým svědomím zaručit veřejnou bezpečnost, jak jsem slíbil,“ dodal s tím, že akce je zrušena „až do odvolání“.

Winnipeg byl vybrán kvůli tomu, že je považován za „střed Kanady“, který je pro Kanaďany od pobřeží k pobřeží nejlépe dostupný, jak uvedl jeden z organizátorů během livestreamu na Facebooku 25. prosince.

„Budeme zvát skupiny celého národa, aby se k nám připojily v jednotě za lepší budoucnost, za řešení pro děti po celém světě i v rámci Kanady,“ řekl organizátor.

Další z organizátorů Konvoje svobody 2.0, Ron Clark, během vánočního livestreamu na Facebooku uvedl, že se do Winnipegu sjedou jednotlivé konvoje „ze severu i z jihu“ a že se budou konat také samostatná setkání příznivců konvoje ve městech v jiných zemích.

Bauder během livestreamu upřesnil, že hlavní konvoj plánuje projet kolem hlavního města, Ottawy, ale nezastaví se tam.

Vzhledem k tomu, že akce byla zrušena, Bauder požádal příznivce, aby se místo toho zaměřili na soudní spory, v nichž v současné době figurují někteří organizátoři Konvoje svobody.

Tamara Lichová, Chris Barber a Benjamin Dichter jsou uvedeni jako žalovaní v žalobě podané jménem státního zaměstnance z Ottawy Zexiho Liho spolu s dalšími „obyvateli, podniky a zaměstnanci centra“, kteří po organizátorech požadují odškodné ve výši 306 milionů dolarů.

„Právní bitva za osvobození mých bratrů a sester z konvoje, kterým je dodnes ubližováno, bude pro mě a tým Canada Unity pro rok 2023 NEJVYŠŠÍ prioritou,“ napsal Bauder.

Překlad a redakční úprava původního článku: J. S.

Přečtěte si také

Opouštíme kvalitní technologie, a přitom přicházíme o investice do nových, říká manažer Škodovky
Opouštíme kvalitní technologie, a přitom přicházíme o investice do nových, říká manažer Škodovky

Hlavní důvod, proč u nás Volkswagen nepostaví gigatovárnu na baterie, je násobně dražší elektřina ve srovnání se Severní Amerikou. Na úterní senátní konferenci „Green Deal s rozumem“ to uvedl ředitel vnějších vztahů Škoda Auto...

Účinnost vakcíny proti covidu-19 byla ve studiích nadhodnocena v důsledku efektu HVE, říkají experti
Účinnost vakcíny proti covidu-19 byla ve studiích nadhodnocena v důsledku efektu HVE, říkají experti

Na mezinárodním zdravotním portálu vyšla českým expertům studie, v níž docházejí k závěru, že účinnost vakcíny proti covidu-19 je v observačních studiích „nadhodnocena“ v důsledku tzv. efektu zdravého očkovaného.

Vlna žalob na předsedkyni Evropské komise von der Leyenovou
Vlna žalob na předsedkyni Evropské komise von der Leyenovou

Jde o miliardový obchod s vakcínami, který byl uzavřen prostřednictvím textové zprávy se šéfem společnosti Pfizer Albertem Bourlou. Mluvčí von der Leyenové jsou zdrženliví.

Brusel se pokusil zrušit sjezd evropských konzervativců. Způsobilo to politický skandál
Brusel se pokusil zrušit sjezd evropských konzervativců. Způsobilo to politický skandál

Konference Národní konzervatismus, která probíhá 16. a 17. dubna v Bruselu, přežila tři pokusy o zrušení. Na poslední místo přijela policie, aby akci uzavřela. Organizátorů se zastal belgický i britský premiér...

Vrcholoví manažeři jsou v Česku nedostatkovým zbožím, říkají headhunterské agentury
Vrcholoví manažeři jsou v Česku nedostatkovým zbožím, říkají headhunterské agentury

Česko patří za posledních několik let mezi země s nízkou nezaměstnaností. Najít vhodného kandidáta pro obsazení manažerské pozice trvá podle personálních agentur někdy i měsíce. Překážkou je nízká kvalifikace i neochota nést zodpovědnost za chod firmy.