Kevin Stocklin

9. 1. 2023

Chcete-li bojovat proti změně klimatu, jednou z možností je platit novinářům za šíření informací a zároveň je školit v environmentální ideologii. Dalším způsobem je propagovat výrobky, které jdou ruku v ruce s přechodem na obnovitelné zdroje energie, aby ekologické společnosti mohly profitovat z takzvané „morální příležitosti“.

Takový je přístup organizace 1Earth Fund, která nabízí kurzy, certifikáty a granty novinářům zaměřeným na klima, aby bili na poplach, pokud jde o fosilní paliva, a zároveň propagovali ekologická energetická řešení. Organizaci založil Roy Richards mladší, jehož rodinná firma Southwire prodává produkty a služby v oblasti zelené energie.

Vzdělávací platforma 1Earth Fund zahrnuje „mistrovské lekce“ v jedenácti videích s tituly jako „Klimatické změny a extrémní počasí“, „Řešení klimatu: čisté energie“ a „Jazyk klimatických změn a komunikační strategie“. Reportéři, kteří absolvují alespoň osm videoprogramů a zúčastní se  vzdělávací akce i osobně, získají certifikát klimatického reportéra.

Program cílí zejména na konzervativnější státy v USA a zahrnuje kurzy jako „Dopady změny klimatu na jihovýchodě“ a „Klimatická řešení na jihovýchodě; odčerpávání Georgie“. „Odčerpávání Georgie“ (Drawdown Georgia), kterému Richards spolupředsedá, je „různorodé a inkluzivní hnutí, jehož cílem je pozvednout a oslavit náš pokrok na pěti frontách: doprava, budovy a materiály, potraviny a zemědělství, elektřina a propady půdy“.

Southwire, společnost se sídlem v Georgii, kterou v roce 1937 založil Richardův otec Roy Richards starší, nabízí produkty a služby pro elektrickou infrastrukturu a také pro dopravní a stavební průmysl. Zatímco mnoho progresivních a konzervativních organizací nabízí novinářům ideologické vzdělávací programy, 1Earth Fund je jedinečný v tom, že vyrábí i produkty, které jsou propagovány jako řešení.

Brian Balfour, viceprezident pro výzkum v Nadaci Johna Locka v Severní Karolíně, nazval program 1Earth Fund „propagací převlečenou za zpravodajství“ a uvedl, že články, které financuje, jsou „sympaticky laděné a téměř propagační vůči obnovitelným zdrojům energie“.

1Earth Fund nabízí reportérům a mediálním společnostem granty až do výše 200 000 dolarů na zpravodajství, které je „vhodné pro široké publikum v purpurových státech*“ a „může být vedeno v Georgii, Severní a Jižní Karolíně“. Mezi členy a příjemce podpory 1Earth Fund patří Pulitzerovo centrum, The New York Times, The Boston Globe, The Chicago Tribune, Miami Herald, Savannah Morning News, The Tampa Bay Times a Orlando Sentinel.


* pozn. překladatele – purpurový stát v USA je takový, kde jsou vyrovnané voličské tábory obou hlavních politických stran (demokratů a republikánů)


V rozhovoru na YouTube Richards vysvětlil, jak se společnost Southwire změnila z firmy, která se v 80. letech minulého století potýkala s problémy a „drápala se zpět z téměř bankrotové situace, měla jen velmi nízké marže, byla sotva zisková“ a byla řízena „s velkou neúctou k životnímu prostředí“.

„Regulační orgány byly špatné, orgány ochrany životního prostředí byly špatné,“ řekl Richards. Od té doby však podle něj společnost Southwire pochopila, že spolupráce s vládou má smysl, a „tak zcela propadla myšlence péče o životní prostředí a udržitelnosti“. Společnost Southwire spolupracuje v boji proti změně klimatu také s dalšími progresivními společnostmi v Georgii, jako je Coca Cola a Delta Airlines. Kromě jiného i prostřednictvím skupin, jako je Drawdown Georgia, která je založena na úmluvě mezi jejími+ členy s cílem „snížit emise CO2“, řekl Richards.

Přechod z používání fosilních paliv, například nahrazováním benzinových automobilů elektromobily, často zvyšuje nároky na elektrickou síť, což vyžaduje značné nové investice do výroby, přenosu a skladování energie.

Zásahy americké vlády na tamním trhu s energií přesahují rámec regulace a zahrnují také vysoké dotace na výrobu větrné a solární energie, jakož i na nákup elektrických vozidel a výstavbu nabíjecích stanic.

Společnosti 1Earth Fund a Southwire neodpověděly na žádosti o komentář k tomuto článku.

Překlad a redakční úprava původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.