V článku zveřejněném koncem prosince na internetu 24 čínských vědců tvrdí, že vyvinuli způsob, jak pomocí kvantových počítačů prolomit systém veřejného šifrování RSA, který se běžně používá ve finančním a telekomunikačním průmyslu.

Pokud je to pravda, mohlo by to mít dalekosáhlé důsledky pro národní bezpečnost a na budoucnost dat a soukromí.

Podle Arthura Hermana z konzervativního think-tanku Hudson Institute zveřejnění dokumentu pravděpodobně souvisí s širší snahou čínského komunistického režimu vyvinout technologie schopné překonat technologie demokratických zemí.

„Vše je součástí stejného vzorce, kdy Číňané využívají vyspělé technologie … pro získání strategické výhody,“ řekl Herman deníku The Epoch Times.

Varování pro Západ

Čínská komunistická strana (KS Číny), která vede Čínu jako stát jedné strany, se urychleně snažila vyvinout kvantovou technologii, která by umožnila prolomit otevřené veřejné šifrovací systémy, jako je RSA, a zničit Západ zevnitř.

Herman, který působí v Hudsonově institutu také jako ředitel Iniciativy kvantové aliance, se ale domnívá, že KS Číny nemá schopnosti toto šifrování prolomit. Místo toho by podle něj měl dokument sloužit jako varování před ambicemi režimu.

„Myslím, že je třeba se velmi důkladně podívat na to, zda je toto tvrzení validní, či nikoli,“ řekl Herman. „Řekl bych, že … nepředstavuje žádnou bezprostřední hrozbu, ale mělo by nás to znepokojovat.“

„Nemávejte nad touto hrozbou rukou. Tohle je to, co se blíží. A je to jen další důkaz toho, že Číňané na tom usilovně pracují.“

Tradiční procesory používají bity jako nejzákladnější jednotku informace. Bity mohou mít dva stavy, vypnuty nebo zapnuty, a tvoří nuly a jedničky binárního kódu.

Kvantové procesory používají místo bitů kvantové bity neboli qubity. Zatímco běžné bity lze pouze zapnout nebo vypnout, qubity lze zapnout, vypnout nebo zapnout i vypnout současně v jevu známém jako superpozice.

Existence tohoto třetího stavu teoreticky umožní kvantovým procesorům dosahovat mnohem vyšších rychlostí zpracování než jejich tradiční protějšky, což je činí neocenitelnými v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Herman proto již dříve označil kvantové počítače za „nejhorší zbraň“ a závod o kvantovou nadvládu za „potenciálně stejně důležitý jako projekt Manhattan na vytvoření atomové bomby“.

„Když si tu práci pozorně přečtete, pochopíte, že ve skutečnosti se do ničeho neprolomili,“ řekl Herman během nedávného rozhovoru pro pořad „China in Focus“ na NTD, sesterském médiu Epoch Times.

„To, co tvrdí, je, že vymysleli univerzální kvantový dešifrovací algoritmus, který lze použít ke zpracování velkých čísel, jež jsou základem našich veřejných šifrovacích systémů.

„Je to tedy algoritmus pro prolomení kódů. To, co potřebuje, je dostatečně velký a výkonný stroj s dostatečným qubitovým výkonem a dostatečným výpočetním výkonem, aby mohl být použit a ovládán způsobem, který by z něj skutečně udělal nebezpečné zařízení.“

Propagandistické vítězství komunistické Číny

Ačkoli KS Číny zatím nemá zařízení, které by prolomilo veřejné šifrovací systémy, Herman uvedl, že zveřejnění dokumentu mělo pravděpodobně za cíl zaznamenat propagandistické vítězství režimu.

„Kdyby Číňané opravdu měli algoritmus, který by skutečně dokázal všechny ty úžasné, nebezpečné a děsivé věci, neinzerovali by ho,“ řekl Herman. „Prostě by ho použili.“

„Je to něco, čeho bychom se měli právě teď obávat? Ne. Má takové oznámení pro Čínu velkou propagandistickou hodnotu? Určitě.“

„Snaha Číny o dosažení tohoto průlomu, o získání všemocného kvantového počítače, je jen jednou frontou ve válce, kterou proti nám vedou v oblasti špičkových technologií,“ dodal Herman.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."