Zdenka Danková

15. 1. 2023

ČR: Naši krajané v zahraničí pozorně sledovali volbu prezidenta České republiky, jejíž první kolo právě o víkendu proběhlo. A hlavně se volby rovněž zúčastnili.

„V 1. kole prezidentských voleb hlasovali čeští občané po celém světě od Los Angeles až po Sydney na našich zastupitelských úřadech. Na 110 velvyslanectvích a generálních konzulátech bylo odevzdáno 15 881 platných hlasů. Volební účast dosáhla téměř 72 % zaregistrovaných voličů,“ uvedl Odbor komunikace MZV a dodává:

„Vzhledem k časovým posunům probíhalo hlasování od čtvrtka 12. ledna do soboty 14. ledna 2023. Mezi prvními tak hlasovali Češi pobývající v Brazílii, Santiagu de Chile, Sao Paulu, Buenos Aires či Chicagu.“

Největší počet voličů, 1 474, odevzdalo svůj hlas v Londýně, 1 888 českých občanů hlasovalo na celkem 4 úřadech v Německu, 665 hlasů bylo odevzdáno v Paříži a 186 ve Washingtonu, spočítal odbor komunikace.

Nejen „od Šumavy k Tatrám“, ale i pod raketovým útokem se volilo

Kromě zastupitelských úřadů se volilo i na dvou vojenských základnách v zahraničí, na nichž působí čeští vojáci, konkrétně ve slovenské Lešti a litevské Rukle, kde odvolilo 313, resp. 92 voličů. Na velvyslanectví v Kyjevě musela volební komise v sobotu ráno hlasování na hodinu přerušit kvůli ruskému raketovému útoku.

„Zorganizování voleb patří mezi ty logisticky náročnější úkoly našich diplomatů v zahraničí. Chci mimo jiné poděkovat kolegům ve Lvově a Kyjevě, kde museli kvůli raketovému útoku dokonce volby přerušit, že v současné vypjaté situaci zajistili našim občanům možnost volit,“ ocenil práci českých diplomatů ministr Lipavský.

Lipavský preferuje korespondenční volbu

Současně zdůraznil nutnost zavedení korespondenční volby. „Pravdou ale je, že jedině korespondenční volba umožní volit všem Čechům v zahraničí. Ministerstvo zahraničí je na korespondenční volbu technicky připraveno a my politici tuto možnost krajanům dlužíme. Budu usilovat o to, abychom tento dluh vůči Čechům v zahraničí vyrovnali co nejdřív,“ dodal šéf české diplomacie.

V hlasování v zahraničním v 1. kole prezidentských voleb zvítězil Petr Pavel (55,94 %), další v pořadí se umístila Danuše Nerudová (28,48 %), dále Pavel Fischer (7,02 %), Andrej Babiš (4,06 %), Marek Hilšer (2,59 %), Jaroslav Bašta (1,27 %), Karel Diviš (0,44 %) a Tomáš Zima (0,17 %).

V porovnání s 1. kolem prezidentské volby v roce 2018 bylo odevzdáno o 3 418 platných hlasů více.

Jak se hlasovalo v největších zahraničních městech:

Londýn: 1 474

Brusel:1 267

Německo: 1888 – z toho Berlín: 588, Drážďany 193, Mnichov 800, Düsseldorf 307

Varšava: 158

Řím: 242

Vídeň: 760

Bern: 895

Paříž: 665

Bratislava: 593

Sydney: 244

New York: 249

Toronto: 127

„Z celkových 14 370 občanů, kteří jsou v celém světě aktuálně zapsaní ve zvláštních voličských seznamech, a z rekordních 3 125 voličských průkazů, které jsme jako MZV vydali, volilo v prvním kole prezidentských voleb rekordních 15 881 voličů,“ uvedl vrchní ředitel sekce právní a konzulární Martin Smolek.

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.