Skupina amerických zákonodárců předložila rezoluci, která vyzývá Bidenovu administrativu, aby se Spojené státy distancovaly od „politiky jedné Číny“ jako zastaralé a kontraproduktivní a formálně uznaly status Tchaj-wanu jako nezávislého státu.

Kongresman Tom Tiffany v čele 18 dalších členů Kongresu předložil 25. ledna opatření, jehož cílem je obnovení formálních diplomatických vztahů s Tchaj-wanem.

Rezoluce rovněž ukládá Bidenově administrativě, aby podpořila členství Tchaj-wanu v mezinárodních organizacích a vyjednala bilaterální americko-tchajwanskou dohodu o volném obchodu.

„Je čas změnit status quo a uznat realitu, kterou vláda Spojených států po desetiletí popírala,“ uvedl Tiffany v prohlášení, které poskytl deníku The Epoch Times.

„Jako našeho dlouholetého a ceněného partnera jsme měli uznat jeho nezávislost na komunistické Číně už dávno.“

Lepší vztahy s Tchaj-wanem

Komunistická strana Číny (KS Číny), která vede Čínu jako stát jedné strany, tvrdí, že Tchaj-wan je součástí Číny a musí být spojen s pevninou všemi prostředky. Režim odmítá vyloučit vojenskou invazi za účelem dosažení tohoto cíle a několikrát kvůli této otázce pohrozil válkou.

Navzdory těmto hrozbám KS Číny nikdy nekontrolovala Tchaj-wan, který se může pochlubit vlastní demokraticky zvolenou vládou a tržním hospodářstvím.

Spojené státy od roku 1979 zastávají politiku „jedné Číny“, v rámci které uznávají čínský režim jako jediný subjekt vládnoucí Číně. Washington ale také následuje zákon o vztazích s Tchaj-wanem, který ostrovu zaručuje poskytnutí zbraní nezbytných pro jeho sebeobranu.

Nicméně dohody Washingtonu s KS Číny brání tomu, aby Státy oficiálně uznaly Tchaj-wan v diplomatických a obchodních uskupeních, přestože Tchaj-wan je desátým největším obchodním partnerem Spojených států.

Tuto situaci chce Tiffany napravit.

„Tchaj-wan byl postaven na stejnou úroveň … jako Severní Korea a další podobné vzpurné země,“ řekl Tiffany 25. ledna v rozhovoru pro „Capitol Report“ na NTD, sesterském médiu The Epoch Times.

„Rozšířili svou demokracii a jsou skutečně mírumilovnou a svobodnou zemí zde na planetě Zemi. A myslím, že by jako takoví měli být uznáni.“

„V Kongresu je stále více lidí, kteří chápou, jak je Tchaj-wan důležitý a jak je důležité, abychom ho uznali a abychom s ním obchodovali.“

Jedna ze spolupředkladatelů, Michelle Steelová, byla také jmenována do nového výboru Sněmovny reprezentantů pro strategické soupeření mezi Spojenými státy a Komunistickou stranou Číny, což může pomoci zajistit podporu rezoluce u obou politických stran.

Dynamika mezi USA, Tchaj-wanem a Čínou se mění

Celkově má Tiffanyho rezoluce za cíl napravit to, co považuje za zastaralou zahraniční politiku, která již neodráží ani místo Tchaj-wanu, ani Číny ve světě, ani jejich vztahy se Spojenými státy.

„Prezident by měl opustit zastaralou ‚politiku jedné Číny‘ ve prospěch politiky, která uznává objektivní realitu, že Tchaj-wan je nezávislou zemí, která není řízena Čínskou lidovou republikou ani není součástí jejího území,“ uvádí se v rezoluci.

Kontext trojstranných vztahů mezi Čínou, Tchaj-wanem a Spojenými státy se za téměř půl století od jeho formulování skutečně dramaticky změnil. Kromě toho, že Tchaj-wan přijal demokracii a prosperující tržní hospodářství, se většina Tchajwanců nyní považuje za vzdálené od Číny a jejího lidu.

Průzkum Pew z roku 2020 zjistil, že 66 % Tchajwanců se považuje za odlišný národ od Číňanů, 28 % se považuje za Tchajwance i Číňany a pouze 4 % se považují pouze za Číňany.

Tento trend je o dost vyšší u mladší generace, kdy 83 % Tchajwanců mladších 30 let uvedlo, že se nepovažují za Číňany.

Podobně i průzkum provedený v listopadu 2021 tchajwanskou Radou pro záležitosti pevniny, která se zabývá vztahy mezi těmito zeměmi, zjistil, že pouze 1,6 % Tchajwanců podporuje sjednocení s Čínou.

„Tchaj-wan je svobodná, demokratická a nezávislá země – země, která nikdy nebyla pod kontrolou Čínské lidové republiky ani součástí jejího území. Jakýkoli náznak opaku je jednoduše lež,“ konstatuje ve svém prohlášení Tiffany.

Překlad a redakční zkrácení původního článku J. S.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“