Bill Pan

31. 1. 2023

Americké ministerstvo spravedlnosti v pondělí odmítlo žádost justičního výboru Sněmovny reprezentantů o poskytnutí dalších informací o vyšetřování zvláštního vyšetřovatele v souvislosti s nálezy tajných/důvěrných vládních dokumentů u Joea Bidena z doby, kdy byl viceprezidentem.

Odpověď přišla dva týdny poté, co předseda justičního výboru republikán Jim Jordan žádal v dopise  ministerstvo spravedlnosti, aby výboru předalo veškeré dokumenty a komunikaci týkající se Bidenova případu, včetně těch, které souvisejí se jmenováním zvláštního vyšetřovatele.

Podle ministerstva Jordan v dopise žádal o „neveřejné informace, které jsou klíčové pro probíhající vyšetřování zvláštním vyšetřovatelem“, ale „dlouhodobou politikou“ ministerstva je „zachovávat důvěrnost informací týkajících se otevřených záležitostí“.

„Zveřejnění informací Kongresu o aktivních vyšetřováních představuje riziko ohrožení těchto vyšetřování a vyvolání dojmu, že Kongres může vyvíjet nevhodný politický tlak nebo se pokoušet ovlivňovat rozhodnutí ministerstva v určitých případech,“ uvádí se v prohlášení ministerstva spravedlnosti adresovaném Jordanovi. „Rozhodnutí o tom, zda a jakým způsobem se v dané věci bude pokračovat, je a musí zůstat výhradní odpovědností ministerstva.“

Russell Dye, Jordanův mluvčí, uvedl, že neochota ministerstva spravedlnosti spolupracovat je znepokojující.

„Je přinejmenším znepokojující, že ministerstvo má větší zájem hrát politiku než spolupracovat,“ uvedl Dye v prohlášení.

„Naši kongresmani jsou oprávněně znepokojeni dvojím metrem ministerstva spravedlnosti v této věci, vždyť některé z Bidenových dokumentů byly nalezeny v think tanku, který obdržel finanční prostředky z komunistické Číny,“ řekl Dye s odkazem na materiály s označením tajné či důvěrné objevené v Bidenově bývalé kanceláři v Penn Biden Center ve Washingtonu. Centrum spadá pod Pensylvánskou univerzitu, která byla obviněna, že před otevřením centra v roce 2017 přijala miliony dolarů z čínských zdrojů.

Univerzita taková obvinění opakovaně odmítla s tím, že nikdy „nepožádala o žádné dary pro Penn Biden Center“ od žádného čínského ani jiného zahraničního subjektu.

Není jasné, zda Čína někdy měla přístup k utajovaným dokumentům, které Biden v kanceláři zanechal.

Po odpovědi ministerstva spravedlnosti se nyní nabízí otázka, zda Jordan využije své pravomoci předvolání ke slyšení, aby požadované informace získal. Jordan již dříve uvedl, že tuto možnost „rozhodně“ zvažuje.

„Uvidíme, ale rozhodně zvažujeme, že požádáme o dokumenty prostřednictvím předvolání,“ řekl zpravodaji CNN Manu Rajuovi. „Ale zatím nevíme, zda k tomu dojde.“

Minulý týden oznámili právníci bývalého viceprezidenta Mikea Pence, že v jeho domě v Indianě našli „malé množství“ dokumentů s označením tajné nebo důvěrné. Uvedli, že Pence se sám rozhodl provést prohlídku poté, co se dozvěděl o tajných dokumentech, které byly objeveny v rezidenci prezidenta Joea Bidena v Delaware.

Již v listopadu 2022, několik dní před volbami, našli Bidenovi právníci v bývalé prezidentově kanceláři v Penn Biden Center tajné/důvěrné dokumenty. V prosinci byly v jeho domě v Delaware nalezeny další dokumenty. Ani jeden z těchto nálezů nebyl zveřejněn až do 9. ledna, kdy o tom informovala média a kdy to potvrdil Bílý dům. V domě pak byly nalezeny ještě další dokumenty.

V srpnu FBI provedla razii v rezidenci bývalého prezidenta Donalda Trumpa v Palm Beach na Floridě a zabavila krabice s tajnými/důvěrnými materiály, které tam byly uloženy od konce jeho prvního funkčního období.

Ministr spravedlnosti Merrick Garland jmenoval Jacka Smithe zvláštním vyšetřovatelem pro vyšetřování Trumpa a Roberta Hura zvláštním vyšetřovatelem pro vyšetřování Bidena. V případě Pence zatím žádný zvláštní vyšetřovatel jmenován nebyl.

Překlad původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“