Hannah Ng Tiffany Meier

a 23. 1. 2023

Další utajované dokumenty nalezené v domě prezidenta Joea Bidena v Delaware podtrhují přetrvávající obavy z obchodních vazeb jeho syna Huntera Bidena s osobami napojenými na Komunistickou stranou Číny (KS Číny), uvedl v rozhovoru pro NTD TV Rex Lee, odborník na kybernetickou bezpečnost se zkušenostmi s poradenstvím v soukromém i vládním sektoru.

Utajované dokumenty z dob Bidenova působení ve funkci viceprezidenta byly objeveny nejen v Penn Biden Center ve Washingtonu, kde měl Biden dříve kancelář, ale několik nálezů bylo objeveno i v jednom z jeho domů ve Wilmingtonu ve státě Delaware. Poslední, celkem pátý nález, tam objevili agenti FBI v pátek 20. ledna 2023.

Právníci Bílého domu sdělili médiím, že první várka materiálů byla nalezena 2. listopadu 2022 v Penn Biden Center. To je podnítilo k dalšímu hledání, které vedlo k nálezu dalších dokumentů 20. prosince 2022 v garáži prezidentova domu ve Wilmingtonu. Ve dnech 11. a 12. ledna byly další dokumenty nalezeny v prezidentově domácí knihovně.

Dokumenty s označením jako tajné nebo důvěrné, které byly nalezeny v Bidenových bývalých kancelářských prostorách a v jeho domě, zřejmě pocházejí z doby, kdy zastával funkci viceprezidenta před odchodem z úřadu v roce 2017.

Podle dokumentu původně objeveného v notebooku Huntera Bidena, který odhalila Miranda Devineová z New York Post, se ukazuje, že Biden mladší žil v prezidentově rezidenci ve Wilmingtonu ve státě Delaware od března 2017 do února 2018.

Ve světle vazeb Huntera Bidena na čínskou soukromou kapitálovou společnost Bohai Harvest RST (BHR) a vzhledem k časové ose vyjádřil nad nálezem utajovaných dokumentů Rex Lee znepokojení.

„Hunter Biden v tomto časovém období aktivně lobboval ve prospěch BHR.“

V roce 2013 investiční společnost Rosemont Seneca Partners patřící Hunteru Bidenovi údajně podepsala dohodu s Bohai Capital, dceřinou společností státní Bank of China, o vytvoření společného investičního fondu s názvem Bohai Harvest RST v hodnotě jedné miliardy dolarů.

Podle záznamů společnosti držel Hunter Biden ještě v květnu 2022 desetiprocentní podíl.

Vazby na čínskou vojenskou rozvědku

Lee dále poukázal na čínského podnikatele Patricka Ho, který má vazby na čínskou vojenskou rozvědku a KS Číny.

„Je tu ještě jedna znepokojivá informace. A ta souvisí s čínským podnikatelem Patrickem Ho. … V tomto období měl také vazby s Hunterem Bidenem a měl k němu velmi blízko prostřednictvím BHR,“ řekl.

Ho, podnikatel se sídlem v Hongkongu, působil jako generální tajemník dceřiné společnosti CEFC, China Energy Fund Committee, ropného konglomerátu, který vydělal miliardy dolarů v Rusku, východní Evropě a některých částech Afriky.

Podle zprávy senátního výboru (pdf) zveřejněné 23. září 2020 obdržely subjekty napojené na Huntera Bidena v letech 2017 a 2018 miliony od čínského energetického gigantu CEFC.

V roce 2017 dostala Hunterova soukromá společnost Owasco milion dolarů za zastupování Hoa, který byl později „obviněn a odsouzen za mezinárodní úplatkářství a trestné činy praní špinavých peněz vztahující se k jeho práci pro China Energy Fund Committee“, uvádí zpráva Senátu.

Hunter Biden označil Hoa v e-mailu (pdf) za „[…] největšího špiona Číny“.

„A pak to může souviset i s Jamesem Bidenem, bratrem prezidenta Bidena, protože v roce 2017 byl Patrick Ho zatčen ve Spojených státech. A první osoba, které zavolal, byl James Biden, aby ho dostal z vězení,“ řekl Lee.

Poukázal na časovou osu kolem roku 2017, kdy se Hunter Biden dle médií potýkal s problémy s drogami a alkoholem.

Lee poukázal na skutečnost, že Biden mladší mohl mít přístup k dokumentům v době, kdy měl problémy s alkoholem a drogami a zároveň měl vazby s Hoem.

„Můžete se na to dívat jako na nebezpečný mix. A to vše dohromady představuje pro Spojené státy hrozbu pro národní bezpečnost,“ řekl Lee.

Deník Epoch Times se obrátil na Bílý dům s žádostí o komentář, ale do doby publikování článku nedostal odpověď.

Překlad a redakční úprava původního článku: J. S.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.