Ordo Iuris

31. 1. 2023

Autor: Jerzy Kwaśniewski

Institut Ordo Iuris se v poslední době stalo terčem útoků velkých mezinárodních lobbistických organizací a členů Evropského parlamentu.

Minulý měsíc Evropská komise obdržela dopis, v němž zástupci velkých světových lobbistů žádali eurokomisaře o naléhavou schůzku, na které by se hovořilo o činnosti našeho institutu. Důvodem tohoto mimořádného apelu bylo to, že Institut Ordo Iuris byl připuštěn k účasti na práci výboru pro sledování čerpání fondů EU v Polsku. Ordo Iuris byl do výboru zvolen hlasy polských společenských organizací, zvítězil v transparentním řízení vedle 11 nevládních organizací, ale nejvíce emocí vzbudila naše přítomnost.

Stížnost adresovaná komisaři EU pro pracovní místa a sociální práva a komisaři pro soudržnost vyzývá k urychlenému vyloučení Ordo Iuris z této skupiny. Dopis podepsalo 8 nevládních organizací, které podporují potraty a uskutečňování požadavků LGBT hnutí: globální potratový gigant Planned Parenthood (European Network), ILGA-Europe (Mezinárodní asociace lesbiček a gayů sdružující přes 600 organizací z 90 zemí světa), Human Rights Watch, European Civic Forum, Center for Reproductive Rights, Women’s Link Worldwide a jejich polské pobočky, jako je Kampaň proti homofobii a Federace pro ženy a plánování rodiny (FEDERA).

Autoři požádali komisaře o tajné setkání za účelem „projednání možných opatření, která zajistí, že organizace působící přímo proti hodnotám EU a Listině základních práv neovlivní metodiku a kritéria výběru projektů financovaných EU“.

Vyčítají nám, že se stavíme proti politickým požadavkům LGBT aktivistů, zpochybňujeme „právo na potrat“, bojujeme proti Istanbulské úmluvě. V rozporu s fakty nás obviňují z útoku na práva žen. Stěžují si Komisi, že Ordo Iuris bojuje proti antidiskriminačním zákonům a zákonům, které stanoví postihy za „nenávistné projevy“.

V minulosti již proběhly pokusy odstranit nás z Hospodářské a sociální rady OSN, Evropského hospodářského a sociálního výboru, rejstříku transparentnosti Evropského parlamentu a dvakrát nám byl ukončen pronájem kanceláře v Bruselu. Tentokrát ale naše aktivita rozzuřila ty největší, protože přítomnost Institutu Ordo Iuris ve výborech sledujících čerpání unijních miliard může reálně zasáhnout jejich peněženky.

Na Ordo Iuris samozřejmě nepůjde ani euro z fondů EU, protože my jsme financováni pouze z dobrovolných příspěvků dárců. Ve výboru se ale budeme starat o transparentnost a racionální vynakládání prostředků.

Minulý měsíc jsme slavili vítězství v dlouhodobém boji proti Nadaci Štěpána Báthoryho založené Georgem Sorosem, která je zodpovědná za distribuci tzv. norských fondů v Polsku a v procesu s Ordo Iuris ji zastupovala největší advokátní kancelář na světě. Tam jsme také bojovali za transparentnost vynakládání velkých zahraničních veřejných prostředků a prokázali jsme, že byly rozdělovány podle ideologického klíče.

Minulý týden jsme obdrželi informaci o seznamu europoslanců z frakce Renew Europe, kteří se stále snaží zablokovat naši činnost v Evropském parlamentu. Podobný dopis byl zaslán předsedkyni EP již loni. Podepsalo ho 8 europoslanců, kteří apelovali na orgány Evropského parlamentu, aby odebraly akreditaci všem společenským organizacím, které hájí život a rodinu.

V reakci na to jsme připravili dopis Evropské komisi, ve kterém jsme komplexně reagovali na každé v něm uvedené obvinění. Na naši obranu se postavilo 24 europoslanců z Polska, Španělska, Maďarska, Německa, Estonska a Itálie, přičemž zdůraznili, že zablokování všech obránců života a rodiny by bylo bezprecedentním útokem na svobodu slova v Evropské unii.

Odmítli jsme nařčení z diskriminace nebo napadání „LGBTI komunity“ a zdůraznili jsme, že kritiku politických postulátů jakékoli sociální skupiny nelze označit za útok.

Prokázali jsme nedostatek právních důvodů pro uznání politických postulátů podporovatelů potratů a genderových ideologů jako „lidských práv“. Připomněli jsme mnohokrát opakovaný postoj Soudního dvora Evropské unie, že členské státy mají autonomii v rozhodování o případné institucionalizaci tzv. stejnopohlavních manželství. Odkázali jsme na ustanovení Úmluvy o právech dítěte, která v čl. 6 uvádí, že každé dítě má nezcizitelné právo na život, a v samotné preambuli připomíná, že „dítě z důvodu své tělesné a duševní nezralosti vyžaduje zvláštní péči a pozornost, včetně přiměřené právní ochrany, před narozením i po narození.

Na náš dopis jsme nedostali odpověď. Orgány Evropského parlamentu však odpověděly na dopis poslanců Evropského parlamentu za Renew Europe, v němž žádají o uvedení konkrétních obvinění proti konzervativcům působícím v parlamentu. Naši žalobci proto v lednu odeslali další dopis, kde uvedli konkrétní organizace, které podle nich vyžadují urgentní kontrolu. Byli jsme mezi nimi také, v dobrém společnosti známých ochránců života, rodiny a svobody z European Centre for Law and Justice, Alliance Defending Freedom International, Fondation Jérôme Lejeune a World Youth Alliance.

Umístění Institutu Ordo Iuris v tak úctyhodné skupině je důkazem toho, že děláme dobrou práci.

Není pochyb o tom, že vyřazení Ordo Iuris z práce orgánů EU by bylo významným krokem k radikálnímu zpřísnění kurzu směrem ke státům věrným obraně života a rodiny. Dokud budeme vzdorovat radikálním ideologům v mezinárodních institucích, nelze nám jejich požadavky vnutit.

Boj za obranu lidské důstojnosti, života, rodiny a svobody pokračuje. Vyzýváme všechny, aby se k němu připojili.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).